„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: jūrų ešerys portugališkai

Kažkurioje televizijos laidoje girdėjau istoriką Alfredą Bumblauską sakant, kad yra du katalikiški Europos pakraščiai – Lietuva ir Portugalija. Yra ir daugiau panašumų ar sąsajų – kadaise ir Lietuva, ir Portugalija buvo milžiniškas teritorijas valdžiusios valstybės. Kauniečiai vilniečius pravardžiuoja portugalais. Portugalai silpnai žaidžia krepšinį, lygiai taip pat kaip lietuviai – futbolą.
Vytaras Radzevičius ir jo keptas jūrų ešerys portugališkai
Vytaras Radzevičius ir jo keptas jūrų ešerys portugališkai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pritempti iki panašumų galima daug ką, bet sunkiausiai palyginti portugalų ir lietuvių virtuves. Portugalijos kulinarinis paveldas paplitęs pasaulyje po buvusias kolonijas, jo gali paragauti ir Brazilijoje, ir Pietų Indijoje ar Makao saloje Kinijoje. Ko norėti, jei kurį laiką, per Napoleono ekspansiją, net Portugalijos sostinė su visu karaliaus dvaru kuriam laikui buvo perkelta į Braziliją.

Žinomiausi portugalų patiekalai – jūriniai. Nieko keisto, kai tauta turi tokį pakrantės ruožą ir istorinį jūrų valstybės statusą. Jūros svarbą paaiškins keli pavyzdžiai iš portugalų tautosakos. Štai keli posakiai. Portugalai, kalbėdami apie daugybę darbo, sako, kad jie yra „vandenyje iki barzdos“ (Água pela barba). Užuot pasakęs „atsiknisk“, portugalas tars „eik pažiūrėti laivų“ (Vai ver navios). Apie kitas galimybes portugalai sako, kad „yra daugiau bangų nei jūreivių“ (Há mais marés, que marinheiros). Arba „jūreivį pažinsi audroje“ (Conheces marinheiro quando vem a tempestade). Žuvies vaikai žino kaip plaukti (Filho de peixe, sabe nadar). Net ir posakis apie blogą orą skamba originaliai – „žuvėdros žemėje, audra – jūroje“ (Gaivotas em terra tempestade no mar).

O jei per sniegus sunku pasiekti Portugaliją, portugališkas receptas lengvai pasieks jus. Išbandykite.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūrų ešerys portugališkai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūrų ešerys portugališkai

Ingredientai (2 valgytojams):

  • 2 jūros ešeriai (pirkau šaldytus);
  • 6-8 mažos šviežios bulvės;
  • 6-8 slyviniai pomidorai;
  • 1 svogūno galvutė;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1-2 šaukšteliai saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • žiupsnelis smulkintų šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Žuvį, jei reikia, atitirpinkite, nuskuskite, išplaukite.

2. Bulves apvirkite vandenyje.

3. Pomidorus ir bulves supjaustykit per pusę, svogūnus ir česnakus susmulkinkite.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros.

5. Kepimo indą (skardą) ištepkite aliejumi, klokite bulves, pomidorus, apibarstykite svogūnais su česnaku, patieskite ant viršaus žuvis, tada ant visko užberkite druskos, pipirų, raudonosios paprikos miltelių ir smulkintų petražolių.

6. Užklokite kepinį aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.

7. Kepkite apie 30-35 minutes, kol žuvis bus trapi, o bulvės minkštos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūrų ešerys portugališkai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūrų ešerys portugališkai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs