Pritempti iki panašumų galima daug ką, bet sunkiausiai palyginti portugalų ir lietuvių virtuves. Portugalijos kulinarinis paveldas paplitęs pasaulyje po buvusias kolonijas, jo gali paragauti ir Brazilijoje, ir Pietų Indijoje ar Makao saloje Kinijoje. Ko norėti, jei kurį laiką, per Napoleono ekspansiją, net Portugalijos sostinė su visu karaliaus dvaru kuriam laikui buvo perkelta į Braziliją.
Žinomiausi portugalų patiekalai – jūriniai. Nieko keisto, kai tauta turi tokį pakrantės ruožą ir istorinį jūrų valstybės statusą. Jūros svarbą paaiškins keli pavyzdžiai iš portugalų tautosakos. Štai keli posakiai. Portugalai, kalbėdami apie daugybę darbo, sako, kad jie yra „vandenyje iki barzdos“ (Água pela barba). Užuot pasakęs „atsiknisk“, portugalas tars „eik pažiūrėti laivų“ (Vai ver navios). Apie kitas galimybes portugalai sako, kad „yra daugiau bangų nei jūreivių“ (Há mais marés, que marinheiros). Arba „jūreivį pažinsi audroje“ (Conheces marinheiro quando vem a tempestade). Žuvies vaikai žino kaip plaukti (Filho de peixe, sabe nadar). Net ir posakis apie blogą orą skamba originaliai – „žuvėdros žemėje, audra – jūroje“ (Gaivotas em terra tempestade no mar).
O jei per sniegus sunku pasiekti Portugaliją, portugališkas receptas lengvai pasieks jus. Išbandykite.
Ingredientai (2 valgytojams):
- 2 jūros ešeriai (pirkau šaldytus);
- 6-8 mažos šviežios bulvės;
- 6-8 slyviniai pomidorai;
- 1 svogūno galvutė;
- 2 česnako skiltelės;
- 1-2 šaukšteliai saldžiosios paprikos miltelių;
- 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- žiupsnelis smulkintų šviežių petražolių.
Gaminimas:
1. Žuvį, jei reikia, atitirpinkite, nuskuskite, išplaukite.
2. Bulves apvirkite vandenyje.
3. Pomidorus ir bulves supjaustykit per pusę, svogūnus ir česnakus susmulkinkite.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros.
5. Kepimo indą (skardą) ištepkite aliejumi, klokite bulves, pomidorus, apibarstykite svogūnais su česnaku, patieskite ant viršaus žuvis, tada ant visko užberkite druskos, pipirų, raudonosios paprikos miltelių ir smulkintų petražolių.
6. Užklokite kepinį aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.
7. Kepkite apie 30-35 minutes, kol žuvis bus trapi, o bulvės minkštos.