Karaliaučiaus kukuliai laikytini ir visos Vokietijos kulinariniu paveldu. Tai taip pat patiekalas, kuris komunistų valdymo Rytų Vokietijoje laikais, vengiant bet kokių aliuzijų į Rusijos užimtą Karaliaučių, buvo vadinamas kitaip, be karalių miesto pavadinimo – virti mėsos kukuliai (Kochklopse). Arba juokaujant – revanšistiniai kukuliai (Revanchistenklopse).
Pagal klasikinį receptą kukuliai gaminami iš veršienos. Bet puikiai tinka ir maltos jautienos bei kiaulienos mišinys. Beje, vietoje ančiuvių į mėsą galima įmalti ir silkės. Tik tada kukuliai pakeis pavadinimą – jie taps Rostoko kukuliais.
Ingredientai:
- 250 g maltos kiaulienos;
- 250 g maltos jautienos;
- 50 g maltų ančiuvių;
- 2 šviežių bandelių;
- 1 smulkiai supjaustyto svogūno arba svogūno laiškų;
- 2 kiaušinių;
- 1 stiklinės maltų džiūvėsėlių;
- grūstų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį (atkreipkite dėmesį, kad ančiuviai sūrūs).
padažui:
- 2 šaukštų miltų;
- 24 kaparėlių;
- stiklinės baltojo vyno;
- stiklinės pieno arba grietinėlės;
- 1 šaukšto cukraus;
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
1. Į maltą mėsą dedame kiaušinius, ančiuvius, smulkiai pjaustytus svogūnus (galima įdėti ir keptų svogūnų).
2. Bandeles išmirkome piene, išspaudžiame, sumalame ir įdedame į mėsos masę. Išminkome ir pagal poreikį įberiame džiūvėsėlių, kad būtų galima formuoti kukulius.
3. Puode su puse svogūno galvutės ir lauro lapais užviriname vandenį, pasūdome, sudedame kukulius ir išverdame.
4. Kol kukuliai verda, padarome padažą. Puode ištirpiname sviestą, įpilame pieną ar grietinėlę, vyną, maišydami įberiame miltus, kaparėlius, pipirų ir druskos pagal skonį. Įpilame kelis samčius sultinio nuo kukulių. Užviriname.
5. Kukulius sudedame į padažą ir kelias minutes palaikome šiltai.
6. Patiekti su bulvėmis ir virtais burokėliais, pagardintais smulkiai pjaustytais svogūnais bei citrinų sultimis ir druska.