Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Karaliaučiaus kukuliai

Karaliaučiaus kukuliai (Königsberger Klopse) – tai Rytų Prūsijos kulinarinis paveldas. Sužinojau apie juos iš archeologo ir muziejininko Žygimanto Buržinsko Lietuvos radijo laidoje „Pasaulio puodai“. Išskirtinis šių kukulių bruožas – ančiuviai mėsoje ir kaparėliai padaže.
Vytaras Radzevičius ir jo gaminti Karaliaučiaus kukuliai su priedais
Vytaras Radzevičius ir jo gaminti Karaliaučiaus kukuliai su priedais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Karaliaučiaus kukuliai laikytini ir visos Vokietijos kulinariniu paveldu. Tai taip pat patiekalas, kuris komunistų valdymo Rytų Vokietijoje laikais, vengiant bet kokių aliuzijų į Rusijos užimtą Karaliaučių, buvo vadinamas kitaip, be karalių miesto pavadinimo – virti mėsos kukuliai (Kochklopse). Arba juokaujant – revanšistiniai kukuliai (Revanchistenklopse).

Pagal klasikinį receptą kukuliai gaminami iš veršienos. Bet puikiai tinka ir maltos jautienos bei kiaulienos mišinys. Beje, vietoje ančiuvių į mėsą galima įmalti ir silkės. Tik tada kukuliai pakeis pavadinimą – jie taps Rostoko kukuliais.

Ingredientai:

  • 250 g maltos kiaulienos;
  • 250 g maltos jautienos;
  • 50 g maltų ančiuvių;
  • 2 šviežių bandelių;
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno arba svogūno laiškų;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 stiklinės maltų džiūvėsėlių;
  • grūstų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį (atkreipkite dėmesį, kad ančiuviai sūrūs).

padažui:

  • 2 šaukštų miltų;
  • 24 kaparėlių;
  • stiklinės baltojo vyno;
  • stiklinės pieno arba grietinėlės;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • druskos pagal skonį.

Gaminimas:

1. Į maltą mėsą dedame kiaušinius, ančiuvius, smulkiai pjaustytus svogūnus (galima įdėti ir keptų svogūnų).

2. Bandeles išmirkome piene, išspaudžiame, sumalame ir įdedame į mėsos masę. Išminkome ir pagal poreikį įberiame džiūvėsėlių, kad būtų galima formuoti kukulius.

3. Puode su puse svogūno galvutės ir lauro lapais užviriname vandenį, pasūdome, sudedame kukulius ir išverdame.

4. Kol kukuliai verda, padarome padažą. Puode ištirpiname sviestą, įpilame pieną ar grietinėlę, vyną, maišydami įberiame miltus, kaparėlius, pipirų ir druskos pagal skonį. Įpilame kelis samčius sultinio nuo kukulių. Užviriname.

5. Kukulius sudedame į padažą ir kelias minutes palaikome šiltai.

6. Patiekti su bulvėmis ir virtais burokėliais, pagardintais smulkiai pjaustytais svogūnais bei citrinų sultimis ir druska.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Karaliaučiaus kukuliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Karaliaučiaus kukuliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais