Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: karalienės įsakymu – avis mėtose

Mėta tai ne koks avokadas. Augalas, kurio kvapą ir skonį atpažįsta kiekvienas, net ir sovietmečiu netrūko kramtomosios mėtinės gumos „Paršiukas Čiukas“. Vietinis augalas, gaunamas visur.
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta aviena su mėtų padažu
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta aviena su mėtų padažu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mėta populiari daugelio tautų virtuvėse. Vienas tokio skonio prisiminimas net priverčia iš naujo susiraukti. Šiaurės Afrikoje buvome pavaišinti tuaregų arbata – paragavome karštos žaliosios ir mėtos arbatų mišinio iš mažų stiklinaičių. Paragavęs pirmą gurkšnį išspjoviau sau po kojomis. Arbata buvo tokio saldumo, kad jai neprilygtų net karštas mėtų sirupas, pagardintas verdančiame šaltmėtiniame likeryje tirpdytu medumi. Tada supratau, kodėl tarp vietinių nėra populiarios baltos akinančios šypsenos – tuaregų dantis sugraužė kariesas nuo cukraus. Vėliau prie stipriai tonizuojančio gėrimo įpratome ir mėnesį gurkšnojome. Į veidrodį išsišiepę stengėmės nežiūrėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius

Šiaurės Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose mėta kaip prieskonis dažnai vartojama su aviena. Yra tokia tradicija ir Anglijos virtuvėje. Šioje istorijoje neapsieita be monarchų įtakos. Anglijos karalienė Elžbieta I (1533–1603), norėdama sustiprinti prekybą vilna, įsakė avieną valgyti tik su karčiomis žolelėmis. Tikėtasi, kad toks skonis nepatiks valstiečiams ir jie avienos suvalgys mažiau, o tada ir vilnos bus daugiau. Prie karčiųjų žolelių priskiriama mėta visus planus sugriovė – anglams patiko naujasis skonių derinys ir britų virtuvėje nuo XVI amžiaus prie keptos avienos prigijo mėtų padažas.

Jo receptas itin paprastas ir pritaikomas asmeniniam skoniui. Pabandykim ir mes pajusti XVI a. tradicinės anglų virtuvės skonį.

Mėtų padažas

Ingredientai:

  • ryšulėlis mėtų;
  • 4 valg. šaukšt. vandens;
  • nubrauktas šaukštelis cukraus;
  • druskos;
  • 3–4 valg. šaukšt. baltojo vyno acto.

Gaminimas:

1. Nuskabykite lapus, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į mažą dubenėlį. Sumaišykite su žiupsneliu druskos. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų susmulkintą mėtą. Įdėkite cukraus ir išmaišykite. Leiskite atvėsti.

2. Įpilkite acto ir išmaišykite. Ragaukite. Pagal skonį pridėkite acto arba vandens ir palikite pusvalandį–valandą pastovėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mėtų padažas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mėtų padažas

Kol padažas bręsta, gaminkime toliau:

Aviena su garnyru

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 4 avienos (ėrienos) šonkaulių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • ryšulėlis mažų morkų;
  • 2 saujos žirnių ankštyse;
  • 2 skiltelės česnako;
  • grietinėlės;
  • druskos.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingredientai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingredientai

Gaminimas (svarbu: gaminant avieną ir garnyrą vienu metu reikės veikti dviejuose frontuose!)

1. Puode išvirkite morkas, nukoškite, įpilkite grietinėlės, įdėkite druskos ir užkaitinkite. Nukaiskite puodą ir palikite uždengtą – morkos neatvės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Morkos su grietinėle
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Morkos su grietinėle

2. Mėsą aptepkite aliejumi ir lengvai pasūdykite. Įkaitinkite storo dugno keptuvę. Vieną šonkaulį kepkite 2 minutes ant vieno šono, dvi – ant kito, tada apverskite ir vėl abi puses pakepkite po minutę. Jei mėgstate labiau iškeptą – kepkite savo nuožiūra ilgiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepama mėsa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepama mėsa

3. Kitoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą ar du aliejaus, įmeskite sutraiškytas česnako skilteles, pusę minutės pakepinkite maišydami, kad aliejus įsigertų česnako skonio.

4. Suberkite ankštis ir ant stiprios ugnies pakepkite porą minučių maišydami.

5. Dėkite į lėkštes mėsą, žirnius, morkas. Ant mėsos užpilkite mėtų padažo, ant morkų – šiek tiek grietinėlės iš puodo.

Skanaus!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aviena su mėtų padažu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aviena su mėtų padažu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis