Patiekalas pagaminamas greitai ir yra nesudėtingas bei neapsunkinantis skrandžio.
Lašiša yra anadrominė žuvis – tai reiškia, kad ji gyvena ir sūriuose, ir gėluose vandenyse. Iš ikrų lašišos išsivysto gėluose vandenyse, po to didžiąją dalį gyvenimo praleidžia jūrose ir grįžta į gėlus vandenis neršti.
Lašišos dėl neršto įveikia milžiniškus nuotolius ir vis dar tebėra mįslė, kaip šios žuvys suranda savo gimtojo neršto vietas. Viena teorija skelbia, kad pagal kvapą, kita – pagal Žemės magnetinius laukus.
Kita vertus, lašišų uoslė išties yra labai jautri – manoma, kad lašišos vieną lašą kvapo užuodžia maždaug dešimties olimpinių baseinų plote.
Ant mūsų stalo lašišos dažniausiai patenka iš dirbtinių veisyklų Norvegijoje. Ir nors prieš kelerius metus galėjome tik svajonėse pamatyti laisvą lašišą, pavyzdžiui, Vilnelėje Vilniuje, dabar tai nebe stebuklas.
Laukinių lašišų ištekliams atkurti labiausiai trukdo nusikaltėliai. Būtų didelis stebuklas, jeigu pavyktų galutinai sutramdyti brakonierius, žudančius neršiančias lašišas ir šlakius. Vilties yra – kasmet per lašišų nerštą nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 20 d. rengiamos veiksmingos apsaugos akcijos, kurioje dalyvauja ir valstybinės struktūros, ir visuomeninės organizacijos.
Lašiša vis dar yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Ingredientai (4 valgytojams):
- 125 g sviesto (pusės pakelio);
- 1 smulkiai supjaustytas svogūnas;
- 25 g maltų džiūvėsėlių (3 kupini šaukštai);
- 1 citrinos tarkuota žievelė ir sultys;
- 1 žaliosios citrinos tarkuota žievelė ir sultys;
- 2 šaukšteliai šviežio smulkinto peletrūno arba 1 šaukštelio džiovinto malto peletrūno;
- 1 šaukštelis maltos sausos kalendros;
- 250 g šaldytos bemielės tešlos (1 lakštas);
- 4 lašišos filė gabalėliai (po 150 g);
- 1 plakas kiaušinis;
- garnyrui: virtų ir svieste apkeptų Briuselio kopūstų arba kitų daržovių pagal skonį.
Gaminimas:
1. Ištirpinkite sviestą keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir maišydami pakepinkite 3-5 minutes, kol suminkštės, bet neparuduos.
2. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir gerai sumaišykite svogūnus su džiūvėsėliais, citrinos bei žaliosios citrinos žievele ir sultimis, peletrūnu ir kalendra.
3. Supjaustykite tešlą į keturis lygias dalis ir suformuokite 4 stačiakampius (30 x 15 cm).
4. Ant kiekvieno stačiakampio uždėkite po gabalėlį lašišos taip, kad tešlą būtų galima perlenkti ir užspausti iš kraštų „uždarant“ lašišą viduje.
5. Ant lašišos uždėkite pagamintą mišinį ir lengvai paspauskite, kad pasidengtų visas filė plotas. Sutepkite tešlos kraštus plaktu kiaušiniu ir „uždarykite“ lašišą tešloje, suformuodami pyragėlius.
6. Tešlos viršuje kartą ar du su šakute pradurkite skylutes garui išleisti, aptepkite paviršių plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 laipsnių karščio orkaitę.
7. Kepkite 30 minučių. Iškepusią patiekite karštą su garnyru.
Galima kepti ir vientisą lašišos filė bagalą, jį suvyniojus į vieną tešlos lakštą. Taip pat verti dėmesio eksperimentai su žolelėmis.