Tai įvyko 1975 metų Pietų Vietname. Balandis. Karšta. Saigono miestą (dabar jis vadinamas Hošiminu), apsupo Šiaurės Vietnamo komunistų kariuomenė. Saigone dar yra apie 1000 amerikiečių ir 6000 Pietų Vietnamo valdininkų ar tarnautojų, kuriems komunistų atėjimas į miestą reiškia vieną – mirtį.
1975 metų balandžio 28 dieną per JAV ginkluotųjų pajėgų radiją pasigirdo pranešimas: „Temperatūra Saigone yra 105 laipsniai pagal Farenheitą ir kyla“. Pagal Celsijų tai būtų 40 laipsnių. Ir spėkit, kokia daina suskamba po šio pranešimo? „White Christmas“. Baltos Kalėdos. Balandį, plieskiant 40 laipsnių karščiui. Žinoma, ši daina buvo grojama ne šiaip sau. Tai buvo aiškus visuotinis ženklas, kad pradedama 7 tūkstančių žmonių evakuacija, kuri, beje, pasaulyje laikoma viena sėkmingiausių evakuacijos istorijų.
Per 19 valandų 81 sraigtasparnis iš Saigono nuskraidino 7000 žmonių į laivus Tonkino įlankoje. Ir netikėk po to Kalėdų stebuklais. Net ir balandžio mėnesį jie įvyksta.
Per kiekvienas Kalėdas mano šeimoje kepamas desertinis vyniotinis. Jo receptą iš kartos į kartą perdavė žmonos „babytė“ Salomėja. O dabar juo dalinamės su jumis.
Gerų artėjančių švenčių!
Kalėdinis Salomėjos vyniotinis
Ingredientai:
- 8 kiaušiniai;
- 8 valgomieji šaukštai cukraus;
- 1 valgomasis šaukštas krakmolo;
- 1 valgomasis šaukštas džiūvėsėlių;
- 6 valgomieji šaukštai miltų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Kiaušinius su cukrumi gerai išplakite iki standžios masės. Ji turi būti tokia tvirta, kad į ją įsmeigtas šaukštas laikytųsi.
2. Krakmolą, džiūvėsėlius, druską ir miltus sumaišykite dubenyje. Šaukštu pamažu mišinį pilkite į išplaktus kiaušinius ir atsargiai, lengvai išmaišykite.
3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite sviestu, lengvai pabarstykite džiūvėsėliais. Pyrago masę išpilkite į skardą ir pašaukite į 170 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite apie 15 minučių, kol biskvitas gražiai pagels, galite patikrinti, ar iškepęs, įkišę smeigtuką.
4. Prieš traukdami biskvitą iš orkaitės, ant stalo patieskite drobinį rankšluostį ir ant jo apverskite skardą su biskvitu.
5. Kol šiltas, tepkite, kuo širdis geidžia – kremu, šokoladu ar uogiene. Mums skaniausias – su trintais juodaisiais serbentais. Arba kita rūgštesne uogiene.
6. Biskvitą vyniokite, prilaikydami rankšluosčiu. Viršų pabarstykite cukraus pudra ar aptepkite glajumi.
Skanaus!