„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: lietuviškas fugu

Apie juos buvau girdėjęs, kad jie nuodingi. Ne kartą mačiau juos sukrautus į krepšius prie kelio Vilnius – Druskininkai. Raukšlėti, kai kurie kumščio dydžio.
Vytauto Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu
Vytauto Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bet nebuvau jų ragavęs. Jie – tai ankstyvieji grybai bobausiai. Gavęs dėžę bobausių dovanų iš draugo Dzūkijoje, pasiryžau išmėginti šio grybo skonį. O kadangi skaitote šį mano parašytą tekstą, reiškia, kad likau gyvas.

Prie dovanos gavau ir patarimą – prieš verdant nupjaustyti kotelius ir pamirkyti kepurėles stipriai pasūdytame vandenyje bei gerai praskalauti – taip bobausių raukšlėse neliks smėlio ir jis negirgždės tarp dantų kramtant.

Kai grybus gerai nuplausit, reikia juos tris kartus po 15 minučių nuvirti, kiekvieną kartą pakeičiant vandenį. Tik nesugalvokite naudoti nuoviro – jis taip pat nuodingas. Po trijų virimų bobausiuose esantis nuodingas giromitrinas praranda poveikį. Tačiau patariama pirmą kartą ragaujantiems bobausius iš pradžių suvalgyti pusę kepurėlės ir pasitikrinti, ar nesate jautrus šiems grybams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu – ingredientai (bobausiai)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu – ingredientai (bobausiai)

Visos šios procedūros primena japoniško delikateso fugu gaminimą. Fugu gaminamas iš dygliapilvių šeimos žuvų ir kai kurie jų organai yra nuodingi. Todėl fugu žuvį išdarinėti gali tik dvejų metų mokslus baigę kvalifikuoti meistrai, kurie išpjausto nuodingas vietas ir į virtuvę patiekia nenuodingą žuvies dalį. Tokio patiekalo ragavimas kelia adrenaliną, bet kita vertus – tai tikrai skanu, ypač kai pagaminamas sašimi.

Pasaulis išgirsta apie mirtinus apsinuodijimus nuo fugo ir kraupsta. Man gi Japonijoje teko girdėti, kad kartais keistuoliai japonai, siekdami aštrių pojūčių, patys paprašo pusiau nuodingo fugu. Ir laukia, kas bus. Net apsvaigsta nuo tokio delikateso. Tai papasakojo Osakoje fugu gaminęs meistras. Ir nežinai, ar tai tiesa, ar intriguojanti legenda?

Bobausius gaminau tradicinį lietuvišką grybų gaminimo būdą susiejęs su sezoniškumu.

Ingredientai:

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu

Pagal atitinkamą bobausių kiekį jums reikės:

  • šparagų,
  • rūkytos kiaulienos šoninės,
  • svogūnų, grietinėlės,
  • druskos ir žalumynų.

Gaminimas:

1. Bobausius paruoškite kaip parašyta aukščiau ir nuplaukite.

2. Šoninę smulkiai supjaustykite ir suspirginkite keptuvėje. Įdėkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu

3. Sudėkite į tris dalis supjaustytus šparagus ir kelias minutes maišydami pakepinkite. Sudėkite bobausius, įpilkite grietinėlės ir maišydami pakaitinkite, kol grietinėlė užvirs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu

4. Pasūdykite pagal skonį ir dėkite į lėkštes. Patiekalą galite apibarstyti smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu

Gero apetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs