Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: menkė su aštriu grybų padažu indiškai

Ant Bengalijos įlankos kranto, prie nedidelio indiškais parametrais žvejų kaimelio (jame gyveno tik 100 tūkstančių gyventojų), teko matyti įdomų reginį. Naktį ilgais luotais išplaukę į vandenyną, patekėjus saulei į krantą grįžo žvejai. Vieni pavargę ir nusiminę, nes nieko nepagavo, kiti – pavargę, bet laimingi, nes jų valtyse pūpsojo solidžios krūvos žuvų. Laiminguosius bematant apspito būrys žmonių – tarp jų daugiausiai buvo įvairių restoranų ir užkandinių pasiuntiniai. Prasidėjo aukcionas.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau jis vyko, sakyčiau, atvirkštine tvarka. Pradinė kaina skelbiama ne mažiausia, o pati didžiausia. Kosminė. Po nejaukios tylos pardavėjas sumažino kainą. Tačiau ji vis dar buvo protu nesuvokiama. Vėl tylu. Kaina toliau mažinama. Įtampa kyla taip, kad net musės ore nustoja zvimbti. Skaičiai vėl sumažėja. Galų gale kažkurio restorano pasiuntinio nervai neišlaiko ir jis pakelia ranką – perku!

Kyla milžiniškas erzelis – kiti pretendentai laimėtoją vadina idiotu, žvejai patenkinti krauna žuvį į maišus, o laimingas pirkėjas siūlo visiems geriau pagalvoti, kur šiandien gaus žuvies. Vyksta toks masinis galvų lingavimas į šonus, kuriuo jau nieko nebepakeisi. Dar vienas rytas žvejų kaimelyje prie Bengalijos įlankos baigėsi. Žvejai eina miegoti, kiti žmonės – dirbti, mokiniai – į mokyklą.

Gyvenimas tęsiasi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai

4 valgytojams reikės:

  • 4 menkių filė;
  • 1 citrinos sulčių;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • 1 smulkinto svogūno;
  • 1-2 skiltelių sutraiškyto česnako;
  • 1-2 lauro lapų;
  • ½ šaukštelio grūstų juodųjų pipirų;
  • 1 puodelio per pusę perpjautų pievagrybių;
  • 1 puodelio natūralaus jogurto;
  • 1 šaukštelio trinto imbiero;
  • ½ šaukštelio indiškų prieskonių Garam masala (parduodami prekybos centruose);
  • ½ šaukštelio čili miltelių;
  • druskos pagal skonį;
  • žiupsnis šviežios smulkintos kalendros papuošimui;
  • žalių šparaginių pupelių.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Garnyrui prie menkės – šparaginės pupelės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Garnyrui prie menkės – šparaginės pupelės

Gaminimas:

1. Menkės filė apšlakstykite citrinos sultimis ir apkepkite po 5 minutes kiekvieną pusę ant skardos iš anksto įkaitintoje iki 250 laipsnių orkaitėje. Atidėkite menkę į šoną.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite svogūnus su lauro lapais ir juodaisiais pipirais. Sumažinkite kaitrą, sudėkite grybus ir pakepinkite apie 4-5 minutes.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite jogurtą, imbierą, česnakus, garam masalą, čili miltelius ir druską. Užpilkite grybus keptuvėje ir pakaitinkite maišydami apie 3-5 minutes.

4. Sudėkite menkę į padažą ir kaitinkite, kol padažas užvirs, o žuvis sušils.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai

5. Tuo tarpu šparaginėm pupelėm nupjaustykite galus, minutei įmeskite į verdantį vandenį, nukoškite ir perliekite šaltų vandeniu (bus traškios) ir pakepinkite ant aliejaus ar lydyto ghi sviesto keptuvėje. Patiekite kaip garnyrą prie žuvies.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų