Į Australiją ir Naująją Zelandiją šis patiekalas atkeliavo iš Anglijos kartu su kolonistais. Anglosaksų kultūroje pyragai yra populiarus dalykas – net Shakespeare'o kūryboje du herojai yra nužudomi įdėjus nuodų į pyragus. Arba prisiminkite miuziklo „Sweeney Toddas“ istoriją – barzdaskutys taip pat kepė mėsos pyragus. Nepriminsiu, iš kokios mėsos. Beje, 1644 metais Oliveris Cromwelis pyragus Anglijoje uždraudė, nes laikė juos „pagoniška malonumo forma“. Draudimas galiojo 16 metų.
Populiarus Australijos mėsos pyragų maitinimo tinklas „Four'N'Twenty“ per valandą pagamina apie 50 tūkstančių pyragų su mėsa, o australai per metus vidutiniškai jų suvalgo po dvylika. Naujosios Zelandijos gyventojai suvalgo dar daugiau – po penkiolika per metus. Mėsos pyragai Australijoje populiarūs ir ypač mėgstami žiūrovų prie alaus regbio ar australietiško futbolo rungtynėse. O ir kaip greitą maistą, jų galima įsigyti daug kur.
Ir Australijoje, ir Naujojoje Zelandijoje kasmet vyksta geriausio komerciniu būdu pagaminto mėsos pyrago rinkimai. Konkursai vyksta keliose kategorijose, skirstant pagal įdarus: į jautienos, paukštienos, jūros gėrybių, vegetariškus ir kitokius.
Keistai skamba derinys „vegetariškas mėsos pyragas“, ar ne? Didžiausias prizas tokiuose konkursuose – klientūros augimas, nes daugelis žūtbūt nori paragauti skaniausio mėsos pyrago. O Anglijoje rengiamos mėsos pyragų valgymo varžybos. Anksčiau laimėdavo daugiausia per tam tikrą laiką pyragų suvalgęs asmuo. Tačiau 2006 metais dėl sveikatai kylančio pavojaus taisyklės buvo pakeistos – laimi greičiausiai suvalgęs vieną pyragą.
Bet geriausia, kai pyragą pasigamini pats. Jokios egzotikos, daug galimybių improvizuoti ir puikus pasirinkimas, jei neturite daug laiko ruoštis, o laukiate svečių.
Pyragą galite kepti vientisą kepimo formoje arba gaminkite pyragėlius. Gero apetito!
Ingredientai (4–6 valgytojams):
- 500 g maltos jautienos;
- 2 šaukštų aliejaus;
- 1 smulkiai supjaustyto svogūno;
- 2 puodelių jautienos sultinio;
- 1–2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 1 valg. šaukšt. Vorčesterio padažo;
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- 1⁄2 arbat. šaukšt. raudonėlio;
- 1 žiupsnio malto muskato riešuto;
- 3 valg. šaukšt. krakmolo;
- 1 plakto kiaušinio;
- bemielės šaldytos sluoksniuotos tešlos pagal formos dydį (tešla parduodama parduotuvėse).
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių karščio. Kol ji kais, keptuvėje iki rudumo ant aliejaus pakepinkite jautieną su svogūnais. Įpilkite sultinį, įdėkite pomidorų pastą, Vorčesterio padažą, prieskonius. Užvirinkite ir uždengę palaikykite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Krakmolą išmaišykite ketvirtadalyje puodelio vandens iki tyrės konsistencijos. Supilkite į mėsos mišinį ir išmaišykite.
2. Kepimo formą išklokite tešlos lakštais, suminkykite tarpus, kad neliktų plyšelių ir kraštuose pakaktų tešlos „uždaryti“ mėsos įdarą.
3. Įdėkite įdarą, jį išlyginkite ir uždenkite tešla iš viršaus, kad pyrage neliktų plyšių. Jungimosi vietas gerai sulipdykite.
4. Pyrago paviršiuje šakute išdurkite skylučių ir pašaukite pyragą į orkaitę.
5. Po 15 minučių pyragą išimkite, aptepkite viršų plaktu kiaušiniu ir pašaukite pyragą dar 20 minučių į orkaitę 180 laipsnių temperatūroje. Jei reikia, kepkite ir ilgiau – kol tešla apskrus iki aukso spalvos.
6. Pyragą pjaukite gabalėliais ir patiekite su daržovių salotomis.
Šį pyragą taip pat galima kepti ir mažesniais pyragėliais.
Gero apetito!