Humuso kilmės teorija primena falafelių karus. Arabai ir žydai bando humusą pateikti kaip savą nacionalinį patiekalą. Šis ginčas netgi persikėlė į Guinnesso rekordų knygą. Joje rašoma, kad didžiausias humuso kiekis buvo paruoštas 2010 metais Libane, kuomet 300 virėjų šalia Beiruto pagamino apie 10 tonų humuso.
Po penkerių metų Izraelio filmų režisierius Orenas Rosenfeldas organizavo 15 tonų gamybą, tačiau Guinnesso rekordų knygos teisėjai, motyvuodami saugumo problemomis, į renginį neatvyko ir rekordas liko oficialiai neužfiksuotas.
Laimei, abi pusės abu šiuos renginius apipynė nepiktu humoru. Ir nenustebkite, kad kuri nors šalis greitai pagamins dar didesnę porciją šios užkandos.
Viena garsiausių humuso mėgėjų yra Lady Gaga, kuri žurnalistams prisipažino valganti jį kiekvieną dieną ir ypač – kelionėse. Filadelfijoje gali rasti restoraną „Dizengoff“, patiekiantį vien ką tik pagamintą humusą, o Europoje humuso sostine laikomas Londonas, kasmet praryjantis apie 12 tonų šios užkandos.
Dietologai turbūt pritars, kad humusas sproginėja nuo baltymų, o tai padeda kovoti su alkio priepuoliais bei subalansuoja cukraus lygį kraujyje ir saugo nuo besaikio užkandžiavimo.
Ingredientai:
- 250 g avinžirnių;
- 2 česnako skiltelių;
- 1/2 citrinos sulčių;
- 2 šaukštų sezamų pastos (tahini);
- 3 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus;
- šiek tiek virinto vandens;
- malto kumino;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių
2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.
Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.
Gero apetito!