Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Oktoberfesto kopūstai

Šiais metais rugsėjo 21 dieną, šeštadienį, Miunchene prasideda tradicinis Oktoberfestas. Nors jo pavadinime yra žodis „spalis“ vokiškai, ši šventė prasideda rugsėjo pabaigoje, o spalį tik baigiasi. Taip buvo ne visada – „Oktoberfest“ pirmą kartą buvo surengta 1810 metų spalio 12 d..
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas dešrainis su kopūstais
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas dešrainis su kopūstais / Autoriaus, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš 209 metus tądien įvyko princo Liudviko ir Teresės (Therese von Sachsen-Hildburghausen) vestuvės. Būsimojo karaliaus nurodymu pievose šalia Miuncheno buvo pastatyti ilgi stalai su maistu, o miestelėnai nemokamai gavo alaus. Vestuvės visiems taip patiko, kad „atveselis“ tęsiasi iki mūsų dienų.

Iš pradžių šventė vadinta Teresės pievomis (Theresienwiese), o vėliau prigijo dabartinis pavadinimas. Keitėsi ne tik pavadinimas, bet ir vaišių kiekiai – per Oktoberfestą išgeriama milijonai litrų alaus ir suvalgomos tonos maisto. Apskaičiuota, kad pastaraisiais metais šventėje išpliaupiama apie 7 milijonus litrų alaus, suvalgoma apie 150 tūkstančių porų kiaulienos dešrelių, apie 550 tūkstančių viščiukų, apie 44 tūkstančiai kilogramų žuvies ir apie 75 tūkstančius karkų.

Šiemet Miuncheno meras Dieteris Reiteris prieš šventę teigė, kad jokių rekordų vaikomasi nebus, o svarbiausia – kad būtų išlaikytos ilgametės tradicijos ir žmonės smagiai bei saugiai praleistų laiką Miunchene.

Ta proga siūlau receptą iš Oktoberfesto – kopūstų salotos, kurios itin tinka į dešrainius, bet dera ir prie kitų mėsiškų patiekalų.

6 valgytojams reikės:

  • 1 kg Bratwurst dešrelių;
  • 2–3 skardinių pilsner tipo vokiško alaus;
  • 2 šaukštelių kmynų;
  • 2 šaukštelių kalendros sėklų;
  • 2 šaukštelių garstyčių sėklų;
  • 2 smulkiai pjaustytų svogūnų;
  • 10 cm ilgio gabaliukas imbiero, pjaustyto plonais griežinėliais;
  • 2–3 šaukštai aliejaus;
  • ½ galvos smulkiai pjaustyto raudonojo kopūsto galvos;
  • 2 šaukštai medaus;
  • ¼ stiklinės vyno acto;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Dešreles sudėkite į puodą, užpilkite alumi, įpilkite vieną stiklinę vandens, sudėkite kmynus, kalendros ir garstyčių sėklas, svogūnus ir imbierą. Užvirinkite ir sumažinę kaitrą pavirkite apie 5 minutes. Uždenkite dangčiu, nuimkite nuo karščio ir palikite pastovėti 15 minučių.

2. Išimkite dešreles. Nukoškite skystį į kitą puodą (tirščių nebereikės).

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kopūstus ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Tada įpilkite stiklinę dešrelių nuoviro ir troškinkite dažnai pamaišydami, kol kopūstai suminkštės (skysčio galima įpilti ir daugiau, „iš akies“, kad kopūstai troškintųsi, bet nebūtų pernelyg daug drėgmės). Maždaug po 15 minučių įdėkite medų, actą, druskos, pipirų ir dar pamaišydami patroškinkite apie 5 minutes.

4. Sudėkite kopūstus į dubenį ir patiekite, pavyzdžiui, su dešrainiais.

Kaip garnyras tinka ir prie kitų mėsiškų patiekalų. Skanūs šie kopūstai ir šalti.

Autoriaus nuotr. /Vokiški troškinti kopūstai dešrainyje
Autoriaus nuotr. /Vokiški troškinti kopūstai dešrainyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų