Tai tipinis Anglijos gatvės maistas, daug metų buvęs patiekiamas suvyniotas į laikraščius – kad būtų pigiau. Pirmą kartą jo ragavau 1989 metais Liverpulyje, kioske pas kinus ir tekainavo 32 pensus. Patiekalas dar buvo suvyniotas į laikraščius, bet dabar šios tradicijos atsisakyta, nes spaustuviniai laikraščio dažai gali kenkti sveikatai.
Dar keli įdomūs faktai:
- Seniausia pasaulyje be perstojo veikianti „fish and chips“ prekyvietė yra Jedone (Yeadon) netoli Lidso. Ji dirba nuo 1865 metų.
- 1869 metais Charlesas Dickensas šį patiekalą aprašė romane „Pasakojimas apie du miestus“.
- Britų kariai Antrajame pasauliniame kare per D dieną šio patiekalo pavadinimą naudojo sąšaukoms tikrinant savas ar svetimas karys. Sušukus „fish“ buvo laukiamas atsakymas „chips“.
- Taip pat per Antrąjį pasaulinį karą, kai Jungtinėje Karalystėje dalis maisto buvo normuojama, Winstonas Churchhillis paskelbė, kad „fish and chips“ yra geri kompanionai ir tai buvo vienas iš retų maisto davinių, kuris nebuvo normuojamas.
Rasti gerą ir skanų „fish and chips“ restoranuose yra sudėtingas reikalas. Skaniausia jį ragauti tradicinėse prekyvietėse gatvėse. Pastaruoju metu teko skanauti nuostabų „fish and chips“ Borough turgavietėje po Londono tiltu. Arba pasigaminkite šį patiekalą namie.
Nors patyrę anglų jūreiviai visais laikais sakydavo – skaniausias „fish and chips“ yra ten, kur matosi jūra.
Ingredientai (4 valgytojams):
- 4 menkių filė;
- 200 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
- 1 stiklinė šviesaus alaus;
- 1⁄2 citrinos sulčių;
- druskos,
- pipirų;
- miltų žuvies apvoliojimui;
- 1 kg bulvių;
- aliejaus gruzdinimui.
Gaminimas:
1. Bulves galima paruošti dvejopai. Nuskutę ir supjaustę bulves lazdelėmis, pusvalandžiui pamerkite į vandenį. Prikaistuvyje aukštais kraštais įkaitinkite aliejų. Nusausinę bulves (naudokite ir popierines servetėles, kad būtų visai sausos ir vandens nepatektų į aliejų, nes taškysis riebalai), po kelias lazdeles meskite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pageltonuos (apie 3–4 minutes).
2. Ant lėkštės patieskite popierinę servetėlę, išgriebkite bulves ir dėkite į lėkštę. Ant išgriebtų bulvių užtieskite servetėlę ir gruzdinkite kitą porciją. Kai visos bulvės bus iškeptos, laikykite šiltai, kol paruošite žuvį.
3. Kitas būdas – bulves supjaustykite skiltelėmis, apvirkite, ištepkite skardą aliejumi, sudėkite nukoštas bulves, apšlakstykite aliejumi, apiberkite druska ir pašaukite į iki 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.
4. Į lėkštę įberkite miltų ir apvoliokite menkės filė. Tai svarbu – vėliau tešla gerai „prilips“ prie žuvies.
5. Iš miltų, sodos, druskos, pipirų, alaus ir citrinų sulčių sumaišykite tešlą iki konsistencijos, kad įmerkus ir „paplukdžius“ žuvies filė, ji pasidengtų tešlos sluoksniu. Tokią žuvį dėkite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol tešla bus traški, o žuvis – iškepusi. Maždaug 6–10 minučių, priklausomai nuo filė storio.
6. Žuvį su bulvėmis patiekite lėkštėje, pagal skonį apšlakstykite citrinos sultimis, pasigardinkite druska ir pipirais.
Gero apetito!