„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: šabalbonų mišrainė, puikiai tinkanti šventiniam stalui

Kas tie šabalbonai? Vieni juos žino, kiti – ne. Taip anksčiau Lietuvoje kai kur vadintos pupelės. Mano giminėje šis žodis gerai žinomas, nes iš kartos į kartą, dažniausiai per Kūčias gaminama šabalbonų mišrainė. Paprasta padaryti, skani valgyti.
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta mišrainė
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta mišrainė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Sunku paaiškinti recepto kilmę, bet greičiausiai jis yra žydiškas. Mano dėdina Nijolė sakydavo, kad tai senųjų vilniečių receptas. Jis ypač tinkamas Kūčių ir Kalėdų stalui.

4-6 valgytojams reikės:

  • 2 stiklinių pupelių;
  • 2-3 morkų;
  • 1 svogūno;
  • 200 g marinuotų grybų;
  • 1 šaukšto majonezo;
  • 2-3 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • mairūno.

Gaminimas:

1. Pupeles pamirkykite ir išvirkite. Morkas išvirkite su lupena, išvirę nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pagels. Tuomet sudėkite grybus ir smulkintas morkas, dar šiek tiek viską pakepinkite. Gautą masę sumaišykite su pupelėmis, įberkite druskos, juodųjų pipirų, mairūno, įkrėskite majonezo ir išmaišykite.

3. Mišrainę patiekite šaltą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Šabalbonų mišrainė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Šabalbonų mišrainė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs