Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: šveicariška sūrio sriuba

Šveicariją sunku įsivaizduoti be sūrio. Bet yra ir faktų, kuriuos apie Šveiacariją retas žino. Pavyzdžiui – Šveicarija, valstybė be jūros, turi karinį laivyną. Dėl tokio nežinojimo JAV karo laivyne yra pašiepiamas posakis apie susireikšminusias personas „Šveicarijos karinio laivyno admirolas“. Tuo tarpu Ženevos, Keturių Kantonų, Lugano, Madžorės ir Bodeno ežeruose patruliuoja nedideli kariniai laivai.
Vytaras Radzevičius ir jo virta sriuba
Vytaras Radzevičius ir jo virta sriuba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šveicarijoje yra keturios valstybinės kalbos – vokiečių, prancūzų, italų ir retoromanų, bet ant šios šalies pašto ženklų ir monetų užrašytas lotyniškas vardas Helvetia. Taip pagal čia gyvenusios helvetų genties pavadinimą Šveicariją pakrikštijo Gajus Julius Cezaris.

Šveicarija ir Vatikanas yra vienintelės valstybės, turinčios kvadratines vėliavas.

Šveicarija yra viena iš kelių šalių, kur leidžiama eutanazija. Ir ne tik savos šalies piliečiams, bet ir atvykėliams. Taip gimė terminas eutanazinis arba savižudžių turizmas.

Įdomus traukos centras yra Raichenbacho krioklys. Jis gal ir būtų likęs eiliniu gamtos objektu, bet vietovę išgarsino Artūro Konano Doilio apsakymas „Paskutinė Šerloko Holmso byla“. Anot apsakymo, prie šio krioklio įvyko Šerloko Holmso ir profesoriaus Moriarčio dvikova. Gėrio ir blogio susirėmimas įvyko 1891 metų kovo 4 dieną ir minėdami šią datą krioklį kasmet užplūsta Šerloko Holmso gerbėjai.

Spėju, kad jie tada paragauja ir šios šveicariškos sūrio sriubos.

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 2 riekelės baltos sumuštinių duonos;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 litro vandens arba sultinio;
  • 100 g tarkuoto Ementalio sūrio;
  • 100 g grietinėlės;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 1 valg. šaukšt. smulkiai supjaustytų petražolių;
  • žiupsnis kmynų sėklų;
  • žiupsnis trinto muskato riešuto;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Duoną supjaustykite kubeliais ir ant sviesto paskrudinkite keptuvėje.

2. Puode užvirinkite vandenį. Sudėkite duoną ir kmynus. Ant mažos ugnies pavirinkite apie 10 minučių. Supilkite pieną ir grietinėlę.

3. Puodą nukaiskite ir lėtai maišydami suberkite sūrį bei prieskonius su petražolėmis.

Sriuba patiekiama karšta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šveicariška sūrio sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šveicariška sūrio sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis