Šveicarijoje yra keturios valstybinės kalbos – vokiečių, prancūzų, italų ir retoromanų, bet ant šios šalies pašto ženklų ir monetų užrašytas lotyniškas vardas Helvetia. Taip pagal čia gyvenusios helvetų genties pavadinimą Šveicariją pakrikštijo Gajus Julius Cezaris.
Šveicarija ir Vatikanas yra vienintelės valstybės, turinčios kvadratines vėliavas.
Šveicarija yra viena iš kelių šalių, kur leidžiama eutanazija. Ir ne tik savos šalies piliečiams, bet ir atvykėliams. Taip gimė terminas eutanazinis arba savižudžių turizmas.
Įdomus traukos centras yra Raichenbacho krioklys. Jis gal ir būtų likęs eiliniu gamtos objektu, bet vietovę išgarsino Artūro Konano Doilio apsakymas „Paskutinė Šerloko Holmso byla“. Anot apsakymo, prie šio krioklio įvyko Šerloko Holmso ir profesoriaus Moriarčio dvikova. Gėrio ir blogio susirėmimas įvyko 1891 metų kovo 4 dieną ir minėdami šią datą krioklį kasmet užplūsta Šerloko Holmso gerbėjai.
Spėju, kad jie tada paragauja ir šios šveicariškos sūrio sriubos.
Ingredientai (4 valgytojams):
- 2 riekelės baltos sumuštinių duonos;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 litro vandens arba sultinio;
- 100 g tarkuoto Ementalio sūrio;
- 100 g grietinėlės;
- 1 stiklinė pieno;
- 1 valg. šaukšt. smulkiai supjaustytų petražolių;
- žiupsnis kmynų sėklų;
- žiupsnis trinto muskato riešuto;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Duoną supjaustykite kubeliais ir ant sviesto paskrudinkite keptuvėje.
2. Puode užvirinkite vandenį. Sudėkite duoną ir kmynus. Ant mažos ugnies pavirinkite apie 10 minučių. Supilkite pieną ir grietinėlę.
3. Puodą nukaiskite ir lėtai maišydami suberkite sūrį bei prieskonius su petražolėmis.
Sriuba patiekiama karšta.