Vyresnieji prisimena filmus „Zita ir Gita“, daugelis žiūrėjo „Disko šokėją“ ar „Kerštą bei įstatymą“, Indijoje „Sholay“ vadinamą. Muzika juose – neatskiriama dalis, 12 dainų ir šokių net indiškuose siaubo filmuose yra privalomi.
Dar labiau vyresni žinojo, kad tautinio atgimimo šaukliai Jonas Basanavičius ir Mahatma Gandis buvo bičiuliai, Indijos patriarchas lietuvių patriarchui į laidotuves atsiuntė vainiką.
Indiją laikoma nušvitimo vieta. „The Beatles“ savo šlovės viršūnėje ieškojo atsakymų ašrame prie Rišikešo.
Keliautojas Antanas Poška dar 1929 metais nusprendė tirti lietuvių ir sanskrito kalbų giminingumą. Su šia misija keliautojas motociklu nukako iki Indijos. Gyveno čia kelerius metus, o Bombėjaus (Mumbajaus) universitete gavo diplomą už darbą „Arijai, jų kilmė ir migracijos“.
Ilgaplaukis Vydūnas, nacių aplinkoje garsėjęs gandiška taikia laikysena, iš sanskrito į lietuvių kalbą išvertė hinduizmo šventraštį Bhagavadgytą.
Indija didelė. Bet ir Užupis didelis. Iš esmės – be jokių ribų. Todėl visa Indija, įskaitant ir šventas karves, telpa Užupyje.
Kaip ir miestietiški daržai, kuriuos Užupio bendruomenė bando atgaivinti Misionierių soduose. O juose, be abejo, augs ir bulvės, kurias galima pasigaminti pagal indišką receptą.
Ingredientai (4 valgytojams):
- 12 šviežių bulvių;
- 1 saujos šviežios kalendros;
- 1 stiklinės natūralaus jogurto;
- 1 stiklinės vandens;
- ¼ arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
- ½ arbat. šaukšt. maltų aitriųjų čili pipirų;
- ½ arbat. šaukšt. maltų kumino sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- druskos pagal skonį;
- 1-2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. kumino sėklų;
- 1-2 aitrūs čili pipirai.
Gaminimas:
1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.
2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.
3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.
4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.
5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.
6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.
7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.
8. Patiekti šiltą.
Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.
Gero apetito!