„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: turkiška jogurto šaltsriubė

Atšyla oras – kyla noras šaltibarščių. Ir ne tik Lietuvoje. Buvusioje Osmanų imperijos teritorijoje žinoma karštymečio sriuba cacik, kurios pavadinimas lietuviškai reiktų tarti džadžik. Panašių patiekalų gali rasti Graikijoje bei Balkanų šalyse.
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta turkiška jogurto šaltsriubė
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta turkiška jogurto šaltsriubė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tirštesnio graikų jogurto padažo dzadziki pavadinimas kilęs nuo turkiško cacik. Savo ruožtu turkiškas vardas greičiausiai atsirado iš armėnų kalbos. O armėnai tokioje sriuboje naudoja sidabrinius melionus, kurių nereikia lupti ir kurie dažnai vadinami... armėniškais agurkais. Balkanuose šis patiekalas vadinama taratoru ir taip pat kaip ir Turkijoje yra priskiriamas prie sriubų, o ne padažų.

Lietuvos didžiosios kunigaikštystės klestėjimo laikais lietuvių valstybė ribojosi su Osmanų imperija. Mūsiškiai šaltibarščiai ir turkiška jogurto šaltsriubė turbūt neturi nieko bendro, bet kavos patekimą į Europą sietinas ir su LDK galybe. Abiejų Tautų Respublikos elitas buvo tarp pirmųjų Europoje, kurie XVII amžiuje pradėjo mėgautis turkų pirklių gabenama kava. Projekte www.ldkistorija.lt istorikas Aivas Ragauskas rašo: „Su Turkija besiribojusi ATR buvo tarp pirmųjų kraštų, kurių elitai pradėjo gerti kavą. Netrukus ji tapo Apšvietos ir modernizacijos propaguotojų kasdieniu gėrimu, o XVIII a. sklandė kalbos, kad Lenkijos miestuose kavą geria net elgetos...“.

Tuo tarpu turkai karštą dieną mėgaujasi ne tik džadžik šaltsriube, bet ir jogurto gėrimu airanu. Jo dabar galima įsigyti ir Lietuvos parduotuvėse, bet skaniausias jis namie pagamintas. Juolab, kad gamybos būdas panašus į džadžik šaltsriubės receptą.

Tereikia pusės litro natūralaus jogurto, druskos ir maždaug dviejų stiklinių vandens – kokį tirštumą mėgstate. Jogurtą reikia gerai suplakti, įdėti druskos, įpilti vandens ir plakti, kol atsiras putos. Airanas paruoštas. Jį dar galima pagardinti šviežių mėtų lapeliais, o gerti reikia atšaldytą. Skonis lietuviui neįprastas, nes gėrimas sūrus. Bet karštą dieną tikrai malšina troškulį. Kaip ir šaltsriubė džadžik, itin tinkanti karštymečiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Turkiška jogurto šaltsriubė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Turkiška jogurto šaltsriubė

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 500 g natūralaus jogurto, geriausiai – turkiško arba graikiško;
  • 2 vidutinio dydžio agurkų;
  • druskos pagal skonį, bet rekomenduojama šaukštelis;
  • 2-3 šakelių krapų;
  • žiupsnio mėtų lapų;
  • 1 skiltelės česnako;
  • kelių šaukštų gryno alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite į smulkius bei plonus gabalėlius. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.

2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite agurkus, traiškytą česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir paviršių apšlakstykite aliejumi.

4. Valgykite atšaldytą. Tinka ir į sriubą įmestas ledo gabaliukas.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Turkiška jogurto šaltsriubė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Turkiška jogurto šaltsriubė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs