Azerbaidžanas net pašto ženklą su šiuo patiekalu išleido, kad niekam klausimu nekiltų. Jame yra ankštiniai pipirai arba paprikos, kaip vadiname buityje. Bet paprikos pasaulyje paplito Kolumbo laikais iš Amerikų. Tai tada visos teorijos griūna, o dolmą gali savintis tik tie, kurie įdarus vynioja į vynuogių lapus.
Bet maistas neturi sienų, ką ir bando įrodyti „Pasaulio puodai“.
Dažnas yra ragavęs tokio patiekalo. Ar tai būtų įdaryti ankštiniai pipirai, ar pagal įdaro skonį panašūs mūsų balandėliai. Įdomu pasirodė tai, kad į mėsos įdarą dedami pomidorai. Lietuvoje pomidorai kartais dedami į tą patį puodą su balandėliais. Tai suteikia skoniui švelnios rūgšties. Siūlau pabandyti!
Turkiškai įdaryti ankštiniai pipirai
Ingredientai (6 valgytojams):
- 12 vidutinio dydžio ankštinių pipirų;
- 3 šaukštų sviesto;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos.
Įdarui:
- 500 g maltos mėsos;
- 2 šaukštų sviesto;
- 2 svogūno galvų;
- 2 pomidorai;
- ¾ puodelio ryžių;
- krapų;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasidarykite įdarą. Ryžius nuplaukite, užpilkite tokiu pačiu kiekiu vandens ir uždengę pavirkite, kol vanduo susigers į ryžius (apie 10 minučių).
2. Susmulkinkite svogūnus pakepinkite juos ant sviesto, kol suminkštės ir pageltonuos.
3. Sudėkite į keptuvę su svogūnais maltą mėsą, susmulkintus krapus, nuluptus ir gan smulkiai supjaustytus pomidorus, druską ir pipirus pagal skonį. Maišydami pakepinkite apie 5 minutes ir atidėkite į šoną.
4. Ankštiniams pipirams nupjaukite viršūnes taip, kad po to nuopjovomis galima būtų uždengti pipirų viršų. Išimkite sėklas ir išplaukite vidų.
5. Prikimškite pipirus įdaru ir sustatykite juos šonu prie šono į puodą. Įpilkite porą stiklinių vandens, įdėkite sviestą ir druskos.
6. Uždenkite puodą ir virkite ant vidutinės ugnies apie 40–60 minučių, kol pipirai suminkštės.
7. Patiekite karštus, užpylę padažu iš puodo. Prieš šio patiekalo taip pat tinka natūralus jogurto padažas su česnakais ir salotos.
Gero apetito!