Prisiminimų netrūksta. O ypač kartu verdant ukrainietiškus barščius. Šis patiekalas laikytinas nacionaliniu Ukrainoje, nors panašias sriubas verda ir lietuviai, lenkai ar rumunai. Ukrainoje barščiai žinomi nuo XIV amžiaus. Su jais net susieta daug visokių prietarų. Pavyzdžiui, manyta, kad mirusiojo siela į dangų keliauja kartu su barščių garais. Dėl to barščiai buvęs šermenų patiekalas. Bet tuo pačiu retos vestuvės ar šventė apsieidavo be šios sriubos.
Ir, kaip sako Veronika, su kuria mes išsivirėm tikrai skanius ukrainietiškus barščius – jeigu jie dar pastovės dieną ar dvi, bus dar skaniau. Kaip ir draugystė, barščiai taip pat bręsta.
Gero apetito!
8 valgytojams reikės:
- 1 kg kiaulienos, jautienos arba vištienos. Itin tinkama su kauliukais, pavyzdžiui, šonkauliukai;
- 100-200 g viščiukų širdelių;
- Gabalėlio sūdytų lašinių (galima apsieti ir be jų, jei atrodys per riebu);
- 3-4 bulvių;
- 1 didelės morkos;
- 1 stiklinės baltųjų pupelių;
- 1 virto buroko;
- 3-5 skiltelių česnako (kas mėgsta – galima ir daugiau);
- pusės kopūsto galvos;
- druskos, juodųjų pipirų, laurų lapų pagal skonį
- 4-5 šaukštų pomidorų tyrės.
Gaminimas:
1. Pupeles ir mėsą išmirkykite vandenyje, geriausiai iš vakaro. Penkių litrų puode vandenyje užkaiskite mėsą su pupelėmis ir prieskoniais. Užvirus nugriebkite putas. Sudėkite širdeles.
2. Bulves supjaustykite kubeliais ir dėkite į viralą.
3. Plonai supjaustykite kopūstą ir dėkite į puodą – jei kopūstai „lipa“ per kraštus, nebijokite, jie susmegs.
4. Kol sriuba verda, smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Morką ir burokėlį susmulkinkite stambia trintuve.
5. Smulkiai supjaustykite lašinius ir apkepkite įkaitintoje keptuvėje iki spirgų (vietoj lašinių galima naudoti ir saulėgrąžų aliejų). Apkepinkite svogūnus ir česnaką. Sudėkite morkas ir buroką, maišydami kepinkite apie 10 minučių. Kai morkos ir burokai „paleidžia“ sultis, įpilkite pomidorų tyrės, kelias minutes pakepinkite ir viską iš keptuvės sudėkite į puodą.
6. Po dešimties minučių pridėkite druskos, pipirų, žalumynų pagal skonį ir barščius patiekite karštus su šaukštu grietinės dubenyje.
Įdomus variantas – dėti mažiau druskos, bet įpilti į barščius raugintų agurkų rasalo.
Barščius ukrainiečiai užkanda juoda duona arba mielinėmis bandelėmis su česnakų padažu, kurias vadina pampuškomis.