Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: universali keptuvė wok

Wok’as yra universali, plati, apvaliadugnė keptuvė iš Kinijos. Apvalainas dugnas skirtas gaminimui ant kaitrios liepsnos. Dabar gan populiari ir plokščiadugnė wok keptuvė, tinkama gaminti ant kaitrinės ar indukcinės kaitlentės.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Universalia keptuvė wok vadintina todėl, kad joje galima kepti, virti, gruzdinti, troškinti. Kantono kinų kalba wok reiškia „virimo puodas“. Kinai joje net rūko mėsą ar gruzdina riešutus.

Seniausios žinomos wok liejimo formos surastos Hanų dinastijos kapavietėse, siekiančiose 200 metus pr. Kristaus gimimą. Tačiau iki šiol ginčijamasi, ar tai tikrai kinų išradimas. Panašūs maisto gamybos įrankiai žinomi Pietryčių Azijoje, Indijoje, Mongolijoje.

Gaminant patiekalus wok keptuvėje tinkamas apibūdinimas „ilgas pasiruošimas – trumpas kaitinimas“. Wok patiekalų ingredientus reikia iš anksto smulkiai supjaustyti ar kitaip pasiruošti, o po to žaibiškai kepti, apdorojant aukštoje temperatūroje. Teko gaminti wok keptuvėje Kinijoje. Pasijauti kaip kalvis, nes keptuvę įkaitini mindamas dumples, o viso patiekalo gamyba užtruko ne daugiau nei minutę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Wok keptuvėje ruošiami makaronai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Wok keptuvėje ruošiami makaronai

Wok keptuvės receptų – begalės. Tai yra tobulas improvizacijos įrankis. Svarbiausia – mokėti gaminimo wok keptuvėje techniką ir būdus, o ką pagaminsite – jūsų skonio reikalas. Šis receptas, kurį siūlau – tarsi sausas tailandietiškos tom yum sriubos variantas. Patariu išbandyti pačius įvairiausius ingredientus – ir turėsite savą, firminį wok receptą.

3 – 4 valgytojams prie wok keptuvės reikės:

  • 2-3 šaukštų alyvuogių arba kokosų aliejaus;
  • 1 šaukšto sezamo aliejaus;
  • 1 svogūno;
  • 3-4 skiltelių česnako;
  • 1 žaliosios citrinos (laimo);
  • 2 cm imbiero šaknies;
  • 1 aitriosios paprikos;
  • 700 g išlukštentų karališkų krevečių;
  • 200-400 g kiaušinių arba ryžių makaronų;
  • žalumynų: kalendros, svogūnų laiškų, baziliko, daigų;
  • druskos pagal skonį.

Gaminimas:

1. Makaronus išvirkite, praplaukite po šaltu vandeniu ir atidėkite.

2. Kol verda makaronai, susmulkinkite svogūną, česnakus, aitriąją papriką (be sėklyčių), sutrinkite imbierą, trintuve sutrinkite žaliosios citrinos žievelę.

3. Susmulkinkite ir žalumynus.

4. Gerai įkaitinkitę keptuvę. Įpilkite aliejaus, sudėkite susmulkintus ir sutrintus ingredientus (be žalumynų) ir maišydami pakepinkite apie pusę minutės.

5. Išgriebkite ingredientus, kad aliejus liktų keptuvėje. Jei trūksta – įpilkite dar šiek tiek aliejaus ir apkepinkite krevetes, kol bus karštos ir šiek tiek apskrus.

6. Sudėkite apkeptus ingredientus, makaronus, žalumynus, sezamo aliejų, pasūdykite ir maišydami pakepinkite, kol viskas bus karšta.

7. Patiekite karštą. Prie patiekalo tinka sojos padažas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Makaronai su krevetėmis ir žalumynais wok keptuvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Makaronai su krevetėmis ir žalumynais wok keptuvėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis