Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: upėtakis marokietiškai

Viduriniojo Atlaso kalnuose Maroke, Ifrano ar Azrou miestų apylinkėse galima paragauti vietiniu būdu pagaminto upėtakio. Ne tik paragauti – bet ir pažvejoti su museline meškere kalnų upeliuose bei ežeruose.
Vytaras Radzevičius ir jo kepti upėtakiai
Vytaras Radzevičius ir jo kepti upėtakiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagauti laukinį upėtakį – sudėtingas reikalas. Pirmą kartą tokia žvejyba paminėta 200-aisiais metais po Kristaus gimimo – romėnas Claudius Aelianus aprašė upėtakių gaudymą museline meškere senovės Makedonijos regione, to meto Romos provincijoje. Minima ir Astræus upė – bet iki šiol nepavyko nustatyti, kuri tai dabartinė upė.

Vertinamas upėtakis ir dėl puikaus švelnaus skonio – kepant jį reiktų vengti intensyvių, natūralumą nustelbiančių prieskonių. Dažniausiai upėtakis kepamas nesupjaustytas ir nereikia jo „kaitinti“ pernelyg ilgai – upėtakio mėsa greitai išsausėja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Upėtakis marokietiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Upėtakis marokietiškai

Daugelį kitų žuvų (perpeles, šviesešerius, jūrinius karosus pagelus, kefales) marokiečiai prieš kepant bent kelias valandas laiko marinate „čermula“ (angl. Chermoula). Pati paprasčiausia čermula gaminama iš vandens, ankštinių pipirų, kumino, aitriųjų pipirų miltelių ir aliejaus. Kartais dar pridedama acto.

Bet upėtakiui viso to nereikia. Tik pasirinkite, ką labiau mėgstate – datules ar džiovintus abrikosus.

Ingredientai (2 valgytojams):

  • 2 upėtakiai;
  • 1 stiklinė susmulkintų datulių arba džiovintų abrikosų;
  • ¼ stiklinės virtų ryžių;
  • 1 susmulkintas svogūnas;
  • ½ stiklinės grūstų migdolų;
  • kelių žiupsniai smulkintos šviežios kalendros;
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros ;
  • 2 valg. šaukšt. tirpinto sviesto;
  • juodųjų pipirų;
  • druskos;
  • 1 šaukštelio trinto imbiero.

Gaminimas:

1. Upėtakius išskroskite, galvas palikite, nuplaukite, nukirpkite pelekus, uodegas ir nusausinkite.

2. Sumaišykite virtus ryžius, datules arba abrikosus, svogūnus, migdolus, kalendros lapus, pipirus, druską ir pusę cinamono.

3. Mišiniu įkimškite upėtakius ir mediniais pagaliukais susekite pilvus.

4. Sudėkite upėtakius ant skardos (galima apačioje pakloti kepimo popieriaus).

5. Šepetėliu užtepkite sviestą ant žuvies, tolygiai apibarstykite imbieru, pipirais, cukraus pudra.

6. Kepkite orkaitėje apie pusvalandį 160 laipsnių temperatūroje – kol apskrus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Upėtakis marokietiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Upėtakis marokietiškai

7. Prieš kepimo pabaigą kelias minutes galite padidinti karštį, kad gražiau apskrustų.

8. Išėmus iš orkaitės apibarstykite upėtakius likusiu cinamonu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Upėtakis marokietiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Upėtakis marokietiškai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais