„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Virginijos karpis su raugintais kopūstais

Karpis Azijoje laikomas atkaklumo ir ryžto simboliu, nešančiu sėkmę ir gerovę. Dažnai Kinijoje ar Japonijoje tvenkiniuose pamatysi margaspalvių prijaukintų karpių, kurie maistą ima vos ne iš rankų. Įspūdis keistas. Keistas ir garsas, jeigu karpių priplaukia daugiau ir jie iškiša lūpas garsiai žiopčiodami ir tikėdamiesi gauti kokį trupinį. Kaip kokios vištos ar paršiukai kaime. Šie karpiai – dekoratyviniai. Kiti yra valgomi, kaip ir Lietuvoje. Keletą kartų Kinijoje teko patirti keistą dalyką: užsisakius karpį, padavėjas prieš gamindamas siete atneša išrinktą gyvą žuvį prie stalo. Turi apžiūrėti ir pasakyti, kad tinkamas egzempliorius.
Su raugintais kopūstais keptas karpis
Su raugintais kopūstais keptas karpis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jei Kinijoje atsidursite svečiuose ir bus patiekta žuvis, tai garbingam svečiui visada atsukama galva. Tai laikoma skaniausia ir vertingiausia žuvies vieta ir jūs žinovo judesiu pirmiausiai turėtume su pagaliukais atsignybti patiekalo lūpas ir akis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Su raugintais kopūstais keptas karpis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Su raugintais kopūstais keptas karpis

Bet grįžkime į Lietuvą. Keliaujant po gimtinę teko ragauti išties įdomių karpių patiekalų. Pavyzdžiui, su žirniais ir spirgais restorane „Viesulas“ prie Švėkšnos dvaro ar ponios Zosės obuoliais įdarytą keptą karpį smuklėje „Kryžkelė“ Kurtuvėnų dvare.

Šio karpio receptas – su troškintais raugintais kopūstais. Iš pirmo žvilgsnio man buvo kiek neįprastas derinys, bet panašus receptas, tik su lydeka, aprašytas ir W.A.L.Zawadskos knygoje „Lietuvos virėja“, o ir smetoniškuose šeimininkių vadovėliuose kažką panašaus rasi – tik žuvis supjaustoma gabalais.

Dėkoju šeimos draugei Virginijai už receptą – karpis gavosi skanus ir sultingas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo keptas karpis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo keptas karpis

4-6 valgytojams (pagal karpio dydį) reikės:

  • 1 karpio;
  • raugintų kopūstų;
  • lašinių spirgams;
  • 2 svogūno galvų;
  • druskos, acto, sodos
  • pipirų pagal skonį.

Pastaba: Nerašau, kokio dydžio karpio arba kiek raugintų kopūstų reikia, nes nežinia, kokio dydžio žuvį pagausite ar nusipirksite.

Gaminimas:

1. Nuvalykite žvynus, išskroskite žuvį, pašalinkite žiaunas. Galvą palikite. Užpilkite karpį vandens tirpalu su druska, soda ir actu, skaičiuodami po vieną šaukštą litrui. Palaikykite valandą dvi – dings karpiui būdingas dumblo prieskonis.

2. Tuo tarpu raugintus kopūstus patroškinkite su per pusę perpjautom svogūno galvom ir spirgais.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Karpį ištrinkite pipirais pagal skonį ir prikimškite troškintais raugintais kopūstais. Likusiais kopūstais išklokite ant skardos tą vietą, kur gulės žuvis. Padėkite karpį ant skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Su raugintais kopūstais keptas karpis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Su raugintais kopūstais keptas karpis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“