Paukščiai paprastai peršeriami kelios savaitės prieš skerdimą, kišant metalinį vamzdį į gerklę ir sumaitinant daugiau pašaro, nei reikia. Toks delikatesas išrastas kur kas seniau, nei jį pamėgo prancūzai ar uždraudė naciai. Riebus paukščių kepenėlių paštetas buvo žinomas senosiose civilizacijose Egipte, Graikijoje ir Romoje.
Foie gras dėl žiauraus elgesio su gyvūnais ir dabar draudžiamas kai kuriose šalyse, neleidžiama net importuoti šio produkto.
Yra ir paprastesnių kepenėlių paštetų gamybos būdų. Šis paštetas – itin paprastai pagaminamas ir nedraudžiamas, nors jo receptūroje ir yra šlakelis brendžio.
Ingredientai (8 valgytojams):
- 150 g sviesto;
- 1 didelis susmulkintas svogūnas;
- 2 grūstos česnako galvutės;
- 300 g vištų kepenėlių;
- 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio (arba šviežio smulkinto);
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 5 šaukštai grietinėlės;
- 1-2 šaukštai brendžio;
- druskos, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus su česnaku iki minkštumo. Sudėkite kepenėles ir pamaišydami kepkite apie 10 minučių.
2. Supilkite grietinėlę, pašildykite iki grietinėlė užvirs. Šliūkštelėkite brendžio, pamaišykite, nukaiskite, suberkite čiobrelius, pipirus ir druską ir išmaišykite.
3. Sutrinkite masę trintuvu iki tyrės, supilkite į indą ir atvėsinkite. Laikykite šaldytuve.
4. Valgykite užsitepę ant duonos ar skrebučių.