Iš Romos imperijos laikų žinomas imperatoriaus Augusto posakis "Velocius quam asparagi conquantur!" – išvertus tai reiškia „greičiau nei išvirti šparagus“. Suprask, visi jau pasirengę, nėra ko laukti arba darbą reikia padaryti labai greitai.
Augustas buvo aistringas šparagų gerbėjas – elitiniai kariniai junginiai stengdavosi kaip trofėjų imperatoriui iš žygių pargabenti šparagų. Greičiausi bėgikai estafetiniu būdu gabendavo šviežius šparagus aukštai į Alpes, kad juos būtų galima užšaldyti ir bet kada pateikti imperatoriui.
Dabar daugiausiai šparagų pasaulyje užauginama Kinijoje ir Peru, o trečioje vietoje įsitvirtinusi Vokietija. Galbūt vokiečiai labiausiai ir pakvaišę dėl šparagų. Jie šią daržovę vadina baltuoju auksu ir daržovių karaliumi, o balandžio viduryje prasidedantis šparagų sezonas turi vardą „Spargel“ ir tęsiasi iki pat Joninių. Bavarijos mieste Šrobenhauzene (Schrobenhausen) net atidarytas šparagų muziejus.
Jeigu susidomėjote šia itin vertinama daržove, pabandykite išsivirti gardžios šparagų sriubos pagal vokišką receptą.
Ingredientai (4 valgytojams):
- 500 g šparagų;
- 3 stiklinių vandens;
- 3 šaukštų sviesto;
- 2 šaukštų miltų;
- 1 stiklinės pieno;
- 1/3 stiklinės grietinėlės;
- malto muskato riešuto;
- maltų baltųjų pipirų;
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
1. Nuo šparagų nupjaukite minkštas viršūnėles ir atidėkite į šalį. Jei šparagų kotai sumedėję – nulaužkite juos lenkdami šparagą paėmus už galų, lūš reikiamoje vietoje. Likusius kotelius dėkite į verdantį vandenį. Virkite trumpai, kol šparagai suminkštės.
2. Išgriebkite šparagus ir supjaustykite pusės degtuko ilgio gabalėliais.
3. Puode išlydykite sviestą. Tirpintą sviestą maišykite su palengva įberiamais miltais, įpilkite šparagų nuovirą ir maišykite su plakikliu, kad nebūtų gumulų. Sriubą pavirkite ant mažos ugnies maišydami apie 15 minučių – taip sumažės miltinis skonis.
4. Supilkite pieną ir užvirinkite. Supilkite grietinėlę, berkite druskos. Nukaiskite puodą ir sudėkite į sriubą supjaustytus virtus šparagus. Pilkite į lėkštę, paskaninkite muskatu, baltaisiais pipirais ir šparagų viršūnėlėmis.
Gero apetito!