Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: žuvienė „iš galvos“

Anądien parduotuvėje žuvies skyriuje pamačiau dvi dideles lašišos galvas. Kilo mintis išsivirti žuvienės. Daug kas turi savų žuvienės receptų, bet patį teisingiausią posakį apie žuvienę girdėjau Juodkrantėje – vietos žvejai sakė, kad žuvienės skonis priklauso nuo žuvies kiekio. Paprasta tiesa.
Vytaras Radzevičius ir jo kurta žuvienė
Vytaras Radzevičius ir jo kurta žuvienė / Asmeninio albumo, Juliaus Kalinsko nuotr.

Aliaskoje patyriau, kad vietiniai žvejai sugautų lašišų galvas ir kaulus išmeta į jūrą. Panašiai elgėsi ir vokiečiai, kuriuos sutikome žvejojant Norvegijoje. Iš menkės jie išpjaudavo file, o visą kitą išmesdavo į jūrą.

Asmeninio albumo nuotr./Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“
Asmeninio albumo nuotr./Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“

Aliaskos saloje Kalgin gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė su vyru Davidu Chessiku įkūrė verslą – verda sultinius iš lašišų galvų bei kaulų, užšaldo ir parduoda sveikos mitybos mėgėjams. Juolab, kad Aliaskos lašišos yra užaugusios laisvėje, o ne pramoniniu būdu fermose.

Pusryčiams Daiva vaišino originaliu patiekalu – karštu žuvies sultiniu puodelyje užpylė plaktą kiaušinį. Įsidedi druskos, baltųjų pipirų, išmaišai ir siurbčioji su pasigardžiavimu.

Jei turite iš ko virti žuvies sultinį, siūlau šį žuvienės receptą.

Asmeninio albumo nuotr./Vytaras Radzevičius verda žuvienę
Asmeninio albumo nuotr./Vytaras Radzevičius verda žuvienę

4 valgytojams reikės:

  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 nepjaustytos svogūno galvutės;
  • 1 smulkiai supjaustytos svogūno galvutės;
  • 3 sutrintų česnako skiltelių;
  • puodelio smulkintų petražolių;
  • 2 supjaustytų pomidorų;
  • 2 šaukštų pomidorų tyrės;
  • 2 lašišų galvų;
  • ½ puodelio sauso baltojo vyno;
  • 500 g juostelėmis supjaustytos žuvies filė;
  • žiupsnio džiovinto raudonėlio;
  • druskos ir baltųjų pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Litre vandens su svogūnu nuvirkite lašišų galvas. Sultinį nukoškite.

2. Storadugniame puode įkaitinkite aliejų. Kelias minutes pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Po to pridėkite česnaką. Minutę maišydami pakepinkite. Tada pridėkite petražoles, pomidorus ir pomidorų tyrę. Maišydami kelias minutes pakepinkite ant mažos kaitros.

3. Supilkite sultinį, vyną ir sudėkite žuvį. Užvirinkite ir virkite, kol žuvis suminkštės ir bus biri, apie 3-5 minutes. Pridėkite druskos ir juodųjų pipirų.

Asmeninio albumo nuotr./Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“
Asmeninio albumo nuotr./Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis