Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: žuvis, druskos tešla, kepsninės daržovės ir tailandietiškas padažas

Kalendoriuje šventės baigėsi, tačiau gyvenime jos tęsiasi. Darbo dienos, įterptos tarp švenčių ir išeiginių, efektyvios kaip žaliųjų rodyklių sankryžose panaikinimas. Atrodo, niekas taip dorai ir nesuprato, kam rodykles reikėjo nuimti ir ką dirbti ketvirtadienį ar penktadienį po Naujųjų metų.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas patiekalas
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas patiekalas / Juliaus Kalinsko / 15min, autoriaus nuotr.

Iš to dyko buvimo kilo noras eksperimentuoti virtuvėje. Pavyzdžiui, išsikepti žuvies druskos tešloje ir patiekti ją su „tomjaminiu“ (taip vadinu tailandietiškos sriubos Tom Yam skonį) padažu bei orkaitėje ant griliaus keptais pomidorais ir pankoliais.

Gaminant šį patiekalą prireiks ir nuojautos, kiek druskos dėti į tešlą. O tai priklauso nuo to, kokią žuvį kepsite – sveiką su žvynais ir galva ar daugiau nuvalytą ir be žvynų.

4 valgytojams reikės:

žuvies kepsniui:

  • 3 puodelių miltų;
  • rupios druskos pagal žuvį (skaityti toliau);
  • 3 kiaušinių baltymų;
  • 1 puodelio vandens;
  • 1 kg žuvies – vilkešerio, lašišos, upėtakio, jūrų ešerio, dorados.

garnyrui:

  • 500 g vyšninių pomidorų;
  • 2 pankoliai;
  • 2-3 šaukštai aliejaus;
  • druskos ir juodųjų pipirų.

padažui:

  • 200 g kokosų pieno;
  • 2-3 cm ilgio gabaliukas imbiero šaknies;
  • 1 žaliosios citrinos;
  • 1-2 skiltelės česnako;
  • nedidelio svogūno;
  • šviežių čili pipirų pagal skonį;
  • druskos pagal skonį;
  • saldžiosios paprikos miltelių (spalvai);
  • 1 šaukšto kokosų aliejaus.

Gaminimas:

Kepsnys tešloje

Sumaišykite miltus su druska. Jei žuvis daugiau „atsivėrusi“ – be galvos, be žvynų, druskos kardinaliai mažinkite. Jeigu žuvis sveika, su oda, su žvynais bei galva – druskos galite dėti daugiau. Jei klausite, kodėl nededam druskos į pačią žuvį, atsakau – bandom pagaminti visiškai natūralaus skonio patiekalą. Į sumaišytus miltus ir druską dedame kiaušinių baltymus ir pildami vandenį minkome, kol tešlą taps beveik nelipni.

Tešlą ant pabarstytų miltų iškočiojame lakštais. Pagal žuvies dydį lakštą tešlos dedame ant aliuminio folijos, ant viršaus – žuvį ir uždarome (užvyniojame) ją tešloje. Jei trūksta – aplipiname tešla iš viršaus (vynioti į foliją nereikia, ji lieka po tešla patogumo dėlei). Ruošinį dedame į skardą ir pašauname į 170 °C laipsnių orkaitę. Kepame apie 40 minučių. Ištraukiame ir duodame pusvalandį kepsniui atvėsti (pati žuvis tešloje išliks karšta).

Autoriaus nuotr./Druskos tešloje iškepta žuvis
Autoriaus nuotr./Druskos tešloje iškepta žuvis

Garnyras

Kol kepsnys vėsta, pomidorus supjaustykite per pusę, pankolį – riekelėmis. Sumaišykite su aliejumi, juodaisiais pipirais ir druska. Sudėkite ant skardos ar grilinės kepyklos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 170 °C laipsnių temperatūroje apie 30-40 minučių.

Padažas

Imbierą sutrinkite, česnaką ir svogūnus susmulkinkite, žaliosios citrinos žievelę sutarkuokite (reikės 1 šaukštelio) ir viską sudėkite į prikaistuvį su įkaitintų kokosų aliejumi. Pakepinkite apie dvi minutes maišydami. Supjaustykite ir sudėkite čili pipirus, pakepinkite apie minutę, užpilkite kokosų pienu, pasūdykite, įdėkite saldžiosios paprikos miltelių. Maišydami užvirinkite. Padažas paruoštas.

Žuvies tešlą atsargiai nuimkite ir žuvieną į lėkštes dėkite šaukštu. Patiekite su garnyru ir padažu.

Beje, šis padažas tinka prie įvairių patiekalų, kai užsinorite tailandietiško skonio.

Autoriaus nuotr./Kepta žuvis druskos tešloje su daržovėmis
Autoriaus nuotr./Kepta žuvis druskos tešloje su daržovėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų