Ingredientai:
pagrindui:
- 1 stiklinė nesaldžių sausainių, sutrupintų iki smulkių trupinių (pvz., tinka švelniai sūrūs „Tuc Tuc“);
- 150 g švelniai pakepintų pistacijų ar migdolų, smulkiai sukapotų;
- 4 valg. šaukšt. tirpinto sviesto (ir dar šiek tiek formai patepti);
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- didelis žiupsnis druskos.
sūrio sluoksniui:
- 450 g kreminio sūrio, kambario temperatūros (jei norite šio to ypatingo, galite eksperimentuoti su ožkų pieno sūriu);
- 120 ml plakamosios grietinėlės;
- 150 ml riebios grietinės;
- 150 g cukraus (arba pagal skonį);
- 1 valg. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- žiupsnelis druskos.
nektarinų sluoksniui:
- 3 gerai sunokę, bet nepernokę nektarinai;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių.
Gaminimas:
1. Tirpintu sviestu plonai ištepkite maždaug 22–25 cm skersmens apvalios kepimo formos dugną ir šonus.
2. Dubenyje sumaišykite riešutų ir sausainių trupinius, cukrų, druską, cinamoną. Supilkite lydytą sviestą ir darsyk gerai išmaišykite, kol mišinys primins šlapią smėlį. Tuomet šią masę krėskite į kepimo formą ir kuo geriau suspauskite, suformuodami tvirtą, vientisą, vienodo storio pagrindą. Tam puikiausiai pravers, tarkime, sunkesnė stiklinė, panaudokite jos dugną lyg spaustuką. Formoje paruoštą pagrindą dėkite į šaldytuvą.
3. Elektrinio virtuvės kombaino inde išplakite grietinėlę iki minkštų putų. Perdėkite į dubenį ir trumpam atidėkite.
4. Tuomet tame pačiame kombaino inde išsukite sūrį, grietinę, cukrų, kol masė taps puri. Supilkite citrinos sultis, berkite druską ir darsyk išmaišykite. Galiausiai atsargiai sudėkite ir švelniai įmaišykite jau anksčiau išplaktą grietinėlę.
5. Gautąją sūrio masę sudėkite ant jau anksčiau paruošto pagrindo, gražiai išlyginkite paviršių. Pridenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 5 valandoms, o galima ir pernakt.
6. Kai jau ketinsite skanėstą tiekti, paruoškite nektarinus. Supjaustykite juos plonomis skiltelėmis, sumaišykite su cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ir leiskite skoniams susijungti bent 30–40 min. Galiausiai dėkite nektarinus ant sūrio pyrago viršaus, o tuomet pats laikas skanauti!