„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Žaliąją arbatą gali pakeisti matė: kaip veikia, kuo naudinga, kaip teisingai ruošti

Įprasta manyti, kad sveikiausia žmogaus organizmui yra žalioji arbata, tačiau specialistai tvirtina, jog toks įsitikinimas nėra absoliučiai teisingas. Ekspertų teigimu, Lietuvoje sparčiai populiarėjanti matė (ruošiama iš Yerba mate arbatžolių) – rimtas žaliosios arbatos konkurentas. Šis iš Pietų Amerikos atkeliavęs gėrimas išsiskiria ne tik skoniu, tonizuojančiu poveikiu, bet ir nauda sveikatai.
Matė
Matė / „Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr.

Yerba mate arbata – reikšmingas Lotynų Amerikos simbolis, lydėjęs šį žemyną ir per revoliucijas, ir per audringus karnavalus, todėl lig pat šiol laikomas populiariausiu karštu gėrimu visoje Pietų Amerikoje.

„Skoniui ir kvapui“ atstovaujančio arbatos žinovo Andriaus Žilinsko teigimu, pietinėje žemyno pusėje Yerba mate arbatos išgeriama net daugiau nei kavos, o likusioje pasaulio dalyje ji pripažinta kaip sveika ir švelni kavos alternatyva.

Matė turtinga vitaminų ir mineralų, o antioksidantų, padedančių apsiginti nuo žalingo aplinkos poveikio, turi net daugiau nei žalioji arbata.

„Matė turtinga vitaminų ir mineralų, o antioksidantų, padedančių apsiginti nuo žalingo aplinkos poveikio, turi net daugiau nei žalioji arbata. Matėje esantys saponinai veikia priešuždegimiškai ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, o ksantinai – kofeinas, teobrominas ir teofilinas – energizuoja, be to, padeda esant kvėpavimo sutrikimams, pavyzdžiui, astmai. Dėl tokių savo savybių matė naudojama ir gaminant įvairius mitybos papildus“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas A.Žilinskas.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matė geriama iš kalebasų
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matė geriama iš kalebasų

Geriama pagal tradiciją

Yerba mate – Pietų Amerikoje augančio paragvajinio bugienio džiovinti lapeliai bei koteliai. Specifinio, gaivaus, kartoko skonio augalas ypač populiarus Argentinoje, Paragvajuje, Urugvajuje, Brazilijos pietuose ir Čilėje. Atvykėlius europiečius dar XVI amžiuje su šia arbata supažindino indėnai Guaraniai, ir ji tapo neatskiriama kasdienybės dalis gaucho – Pietų Amerikos lygumų kaubojų – kultūroje, o šiandien mėgstama daugumos žemyno gyventojų.

Su kiekvienu užplikymu kofeino matėje vis mažiau, todėl vakarop gėrimas tampa labiau gaivinantis ir atpalaiduojantis.

Kaip tikras bendruomenės gėrimas, matė geriama savito ritualo metu draugų kompanijoje. Tradiciškai matė geriama iš kalebaso – išskobto nedidelio moliūgo, nors populiarūs ir mediniai, oda, metalu kaustyti „puodeliai“. Vis dėlto įprasta tokią arbatą gerti ir pavieniui – tai ir ryto gėrimas, kuris kartu su termosu karšto vandens keliauja su gerėju per visą dieną. Tos pačios arbatžolės plikomos daugybę kartų, kol tampa „lavado“ – išplautos, beskonės. Su kiekvienu užplikymu kofeino matėje vis mažiau, todėl vakarop gėrimas tampa labiau gaivinantis ir atpalaiduojantis.

Vida Press nuotr./Matė
Vida Press nuotr./Matė

„Jei keliausite po Pietų Ameriką, pastebėsite su savimi kalebasą matės besinešiojančius vietinius, kartu su savimi turinčius ir karšto vandens termosą jai pakartotinai užplikyti. O patekę į vietinių kompaniją ir pats būsite įtrauktas į gėrimo ritualą. Matė – veiklių žmonių gėrimas. Jis padeda išlaikyti dėmesį ir jėgas ilgą laiką, nesukelia didelių energijos svyravimų. Gal todėl yra populiarus tarp pasaulio lyderių: tai mėgstamas Baracko Obamos, popiežiaus Pranciškaus, Che Guevaros, futbolo žvaigždžių Diego Maradonos ir Lionelio Messi gėrimas“, – sako A.Žilinskas.

Paruošti nesudėtinga

Taigi kaip namuose pasiruošti matės? A.Žilinskas atskleidžia, kad įprastai matė ruošiama sekant trumpą ritualą.

„Pirmiausia, indas iki 2/3 pripildomas matės arbatžolių. Uždengus, jis šiek tiek papurtomas, kad arbatžolės susisluoksniuotų pagal dydį. Tuomet indas pakreipiamas 45 laipsnių kampu taip, kad arbatžolės nugultų į vieną jo šoną. Šiek tiek sudrėkinus jas vandeniu, ant arbatžolių paguldoma bombilla – specialus metalinis šiaudelis su tinkleliu, padedantis išfiltruoti smulkiausias matės žoleles. Tuomet galima plikyti arbatžoles – pilkite atsargiai, kad neišjudintumėte arbatžolių krūvelės, taip pat nenaudokite verdančio vandens (pakaks 80–95 laipsnių), nes gėrimas bus labai kartus“, – pataria „Skonio ir kvapo“ ekspertas.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matė
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matė

Gurkšnojant matę, pasak A.Žilinsko, bombillos imti pirštais ar judinti nereikėtų. „Ištuštinus pirmąjį kalebasą, užpilkite arbatžoles dar kartą ir paduokite puodelį draugui. Tradiciškai geriama kompanijoje, besišnekučiuojant, neskubant. Kiekvienas dalyvis ištuština gautą matės porciją ir siunčia indą kitam. Visi dalijasi ir viena bombilla, visai nesijaudindami dėl bakterijų – todėl peršalę dalyviai turėtų savo eilę praleisti“, – sako A.Žilinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“