Siūlome išmėginti vokiškąjį variantą. Jis ypač populiarus Frankfurto prie Maino apylinkėse. Šio miesto gyventojai labai didžiuojasi šiuo padažu ir pasitaikius progai, turistams rekomenduoja užsukti į turgų ir nusipirkti firminį žolelių rinkinį su užrašu „Frankfurter Grüne Soße“, skirto būtent šiam padažui gaminti. Tiesa, vieno vienintelio griežto recepto nėra, žolelės rinkinyje gali varijuoti pagal sezoniškumą.
Dabar, kai gamta jau pradeda dosniai seikėti žalumynus, siūlome pasigaminti šio puikaus padažo. Jis ne tik papildys jūsų valgiaraštį vertingais žalumynais, bet ir suteiks nepakartojamo skonio salotoms, mėsos, žuvies, bulvių ir kitiems patiekalams. Beje, žolelių žaliajam padažui vasarą galite pasiruošti ir žiemai. Prireikus padažą paruošite greitai ir lengvai.
Kaip teigiama, tradiciškai žaliajam Frankfurto padažui gaminti naudojamos septynios prieskoninės žolės: agurklės, daržiniai builiai, pipirnės, petražolės, kraujalakės, rūgštynės, laiškiniai česnakai. Priklausomai pagal sezoną (ar turimas sudedamąsias dalis), galimos įvairios variacijos. Gali būti dedama krapų, gelsvių, melisų, špinatų, gysločių, kiaulpienių. Taigi susidarykite savąjį septynių žolių rinkinį. Nusprendusi jo pasiruošti šaltajam sezonui, tai padarysite labai paprastai: visas žoleles smulkiai sutrinkite elektriniu smulkintuvu ir sumaišykite su šlakeliu aliejaus. Suskirstykite norimo dydžio porcijomis (viena porcija žolelių turėtų būti skirta vienai porcijai padažo), sudėkite į indelius ir laikykite šaldiklyje.
Žaliojo padažo receptas
5 kietai virtų kiaušinių tryniai, šaukštas graikinių riešutų aliejaus (gali būti ir kitoks), 125 g jogurto, 125 g 30 proc. grietinės, 125 g kreminės varškės (pavyzdžiui, „Mūsų švelnioji varškė“), 100–150 g anksčiau minėtų prieskoninių žolių mišinio (šviežio arba šaldyto), citrina, druskos, pipirų.
Kiaušinių trynius išsukite šaukštu, pilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Įpilkite 1–2 šaukštelius šviežiai spaustų citrinos sulčių, išmaišykite iki vientisos masės. Į elektrinį plakiklį sukrėskite kiaušinių trynių tyrę, grietinę, kreminę varškę, jogurtą, susmulkintas žoleles (arba jau paruošto atšildyto jų mišinio), pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų, jei reikia, įspauskite dar šlakelį citrinos sulčių. Plakite, kol padažas taps vientisos konsistencijos ir nusidažys švelniai žalsva spalva.
Iš patirties
Turėjome progos šio padažo pasigaminti ir mes. Norint jį paruošti, reikia mažumėlę „pažaisti“. Daugiausiai laiko užtruko surinkti visas reikiamas žoleles.
Pagal sezoną naudojome pipirines, petražoles, rūgštynes, laiškinius česnakus, krapus, špinatus ir kiaulpienes.
Visgi rezultatas nenuvylė. Padažas pikantiškas ir sotus. Labai tiko su orkaitėje keptais lašišų kepsneliais.