Šiuo desertu vaišino ir receptu dalinosi restorano „Skalvija“ Plungėje vadovas Vaidas Alminauskas. Anot jo, senais laikais mamos tokius „batonėlius“ gamindavo vaikams, kurie keliaudavo į laukus ar šiaip praalkdavo. Kartais šiais laikais „meškos šūduks“ pakrikštijamas žemaitišku „tinginiu“, o galimą jį vadinti ir savotišku „energiniu batonėliu“.
Ingredientai:
- kelios riekės tamsios duonos (tik minkštimo);
- tarkuotų obuolių;
- lukštentų kanapių sėklų;
- skysto medaus, pagal skonį.
Gaminimas:
Duoną susmulkinkite iki smulkių trupinių, sumaišykite su tarkuotu obuoliu, kanapių sėklomis, medumi. Gerai išsukite, kol gausite lipnią masę. Iš šios masės rankomis formuokite pailgus batonėlius.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Plačią skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Dėliokite batonėlius ant paruoštos skardos ir kepkite orkaitėje apie 20 min., kol paviršius apdžius. Beje, senais laikais šie „šūdukai“ nebūdavo kepami, tik suformuojami ir padžiovinami. Dažniausiai jie gaminti ir jau pastovėjusios, padžiūvusius duonos.
Viešnagė Plungės restorane „Skalvija“ vyko pažintinio turo po neatrastą Žemaitiją metu. Šį turą inicijavo agentūra „Keliauk Lietuvoje“.