Žiemos uoga spanguolė – ne tik desertams: nuo pagardų iki nesaldžių pyragų

Jei reikėtų rinkti žiemiškiausią uogą, vargu, ar kas nukonkuruotų spanguolę. Ne veltui ir ant šventinio stalo puikuojasi nuostabios spalvos, pikantiškas iš jų ruoštas kisielius. Dar spanguolės aktyviai naudojamos saldžiuose kepiniuose, tačiau šįkart siūlome rimtųjų patiekalų dešimtuką, išbandykime, kaip spanguolės – šviežios ir džiovintos – dera su mėsa, daržovėmis ir kitais ingredientais.
Spanguolėmis ir riešutais įdaryti moliūgai
Spanguolėmis ir riešutais įdaryti moliūgai / Vida Press nuotr.
Silkė
Receptas: Silkė su džiovintomis spanguolėmis ir karamelizuotais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 72
Receptas
Ingredientai
Silkė: 500.00 g (filė)
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjaustykite plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnų žiedus. Kepkite juos tol, kol suminkštės, o tuomet paskaninkite druska, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite tol, kol svogūnai paruduos.

2. Nuplaukite ir nusausinkite džiovintas spanguoles bei sumaišykite jas su keptais svogūnais.

3. Silkę supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Į lėkštę dėkite silkės sluoksnį, o tada visiškai jį uždenkite paruoštais karamelizuotais svogūnais su spanguolėmis.

Suskleisti
Kopūstų salotos
Receptas: Kopūstų salotos su obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 35
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 0.50 vnt. (nedidelio)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis tvirtas)
Džiovintos spanguolės: 1.00 sauja (arba juodųjų serbentų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus, labai tinka graikiškas; padažui)
Vyno actas: 1.00 valg. š. (baltojo; padažui)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono; padažui)
Druska: 0.50 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais ir dideliame dubenyje kiek užbėrę druskos švelniai pamaigykite, kad suminkštėtų.

2. Obuolį supjaustykite šiaudeliais ar plonomis riekelėmis ir kartu su riešutais, spanguolėmis bei kmynais berkite ant kopūstų.

3. Padažui pirmiausia sumaišykite alyvuogių aliejų ir jogurtą. Tada pilkite citrinų sultis, actą ir garstyčias, maišykite iki vientisos konsistencijos ir pagardinkite druska bei pipirais. Pilkite padažą ant kopūstų ir tuojau pat patiekite.

Suskleisti
Pyragas su kopūstais ir spanguolėmis
Receptas: Pyragas su kopūstais ir spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 130.00 g (arba kepinių margarino)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 1.00 vnt. (0,5)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Spanguolės: 1.00 st.
Grietinė: 150.00 g
Kaip gaminti
  1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
  2. Jos rutulį suvyniokite į foliją. Valandai laiko dėti į šaldytuvą.
  3. Iš tešlos iškočiokite skritulį aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar 30 min. dėkite į šaldytuvą.
  4. Kopūstą susmulkinkite ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinkite aliejuje.
  5. Pagardinkite druska, cukrumi, krapais uždenkite ir troškinkite tol, kol suminkštės.
  6. Atšalusia tešla apspauskite kepimo indą ir šonus.Tolygiai paskirstyti įdarą apibarstykite tarkuotu sūriu ir uogomis.
  7. Kiaušinius sumaišykite su grietine ir užpilkite ant viršaus.
  8. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa L.

Suskleisti
Skrebučiai su ožkų sūriu ir spanguolių džemu
Receptas: Skrebučiai su ožkų sūriu ir spanguolių džemu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Duona: 8.00 riekės (sumuštinių)
Džemas: 4.00 arbat. š. (spanguolių arba raudonųjų serbentų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių keptuvo su ventiliatoriumi režimu. Sudėkite duoną ant grotelių ir skrudinkite 4–5 minutes. Apverskite ir ant paskrudusios pusės tepkite spanguolių džemą, dėkite po griežinėlį sūrio, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Vėl šaukite į orkaitę ir kepkite 5–8 minutes arba kol ims lydytis sūris. Ant kiekvienos riekelės dėkite kelias gražgarstes ir pašlakstykite balzaminiu actu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sumuštinis su spanguolių džemu
Receptas: Sumuštinis su spanguolių džemu
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškasis batonas arba mėgstama itališkoji minkšta duona)
Rikotos sūris: 100.00 g
Džemas: 1.00 vnt. (stiklainėlis spanguolių)
Varškė: 100.00 g (riebios)
Medus: 1.00 arbat. š. (jei mėgstate saldžiau, dėkite daugiau)
Grietinėlė: 1.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotų citrinos žievelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šviežių šakelių papuošimui)
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite vidutinio dydžio riekutėmis, iš abiejų pusių paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

2. Varškę ir rikotą iki vientisos masės išsukite su grietinėle ir medumi, įmaišykite nutarkuotas citrinų žieveles, suberkite cinamoną.

3. Ant atvėsintų duonos riekelių saikingai tepkite sviesto, tada gausiai rikotos ir varškės masės. Ant viršaus dėkite po šaukštelį bruknių džemo.

4. Užkandėlę išdėliokite ant medinio padėkliuko, šalia dėkite šviežių čiobrelių šakelių.

Suskleisti
Vištienos suktinukai su špinatais ir džiovintomis spanguolėmis
Receptas: Vištienos suktinukai su špinatais ir džiovintomis spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 39
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (šafrano)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (sauja džiovintų)
Špinatai: 2.00 sauja (šaldyti, bet tinka ir švieži)
Kaip gaminti
  1. Vištiena pamuškite, kad taptų panaši į plonus kepsnelius. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir gautu marinatu užpilkite mėsą, palikite marinuotis (galite per naktį).
  2. Špinatus trumpai pakaitinkite verdančiame pasūdytame vandenyje (~2min.), gerai nuvarvinkite. Ant kiekvieno kepsnelio dėkite špinatų ir džiovintų spanguolių, susukite į suktinuką ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~20 min.
  3. Prie šių suktinukų labai tinka balzaminio acto padažas:
  4. 100ml balzaminio acto sumaišykite su 100g cukraus ir viską pavirkite kol padažas ims tirštėti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Laura Kanevičiūtė

Suskleisti
Sultingas vištienos kepsnys su spanguolių padažu
Receptas: Sultingas vištienos kepsnys su spanguolių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 51
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 6.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno paprikos miltelių (gali būti ir kitokios aitrios paprikos))
Sezamo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 200.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Krienai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlę apšlakstykite citrinų sultimis, įtrinkite kajeno paprikos, 2 česnako skiltelių bei druskos mišiniu ir 10–15 min. palikite pastovėti.
  2. Apibarstykite vištieną sezamų sėklomis, dėkite į kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 minučių.
  3. Kol vištiena keps, paruoškite spanguolių padažą. Trintuvu sutrinkite spanguoles, įdėkite smulkiai kapotą ar sutrintą česnaką, sukrėskite medų, krienus ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
  4. Beje, tokį spanguolių mišinį vartojo jau mūsų senoliai kaip priemonę imunitetui stiprinti ir saugotis nuo peršalimo ligų. Liaudies medicinoje patariama kasdien suvartoti po 2–3 šaukštus šio mišinio. 

 

Suskleisti
Karamelizuotų svogūnų ir spanguolių pagardas
Receptas: Karamelizuotų svogūnų ir spanguolių pagardas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 5.00 vnt. (nedideli)
Spanguolės: 20.00 g (džiovintos)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Balzaminis actas: 3.00 valg. š.
Riešutai: 2.00 valg. š. (kapoti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 3.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vermutas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite, perpjaukite per pusę, supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Česnakus nulupkite, sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite sviestą, suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus, česnako skiltelę, čiobrelius, trumpai vermute pamirkytas spanguoles.

2. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 10 min., kol svogūnai suminkštės. Tada suberkite cukrų, supilkite balzaminį actą ir vermutą.

3. Pagardą vis pamaišydama troškinkite ant mažos ugnies apie 20 min., kol skystis išgaruos. Nukėlusi nuo ugnies įmaišykite skrudintus kapotus riešutus ir gerai atvėsinkite šaldytuve. Skanu tiekti su paukštienos ar žvėrienos paštetu aptepta traškia itališkos duonos riekele.

 

Suskleisti
Obuolių ir spanguolių padažas
Receptas: Obuolių ir spanguolių padažas
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g
Spanguolės: 500.00 g
Svogūnai: 450.00 g
Imbieras: 50.00 g (šaknies)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 500.00 g
Actas: 250.00 ml (obuolių)
Kaip gaminti

2 l padažo.

1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, sutarkuokite imbiero šaknį.

2. Į puodą storu dugnu sudėkite pjaustytus obuolius, svogūnų griežinėlius, suberkite cukrų ir pipirus, supilkite actą, nuolat maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus.

3. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Suberkite spanguoles ir pavirkite dar 10 min., tik nelaukite, kol spanguolių žievelė ims trūkinėti.

5. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje. Tiekite atšaldytą.

Kulinaro patarimas. Šis padažas ypač tinka prie karšto ir šalto kiaulienos kepsnio, keptos paukštienos, įvairių rūšių sūrio.

Suskleisti
Spanguolių actas
Receptas: Spanguolių actas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Actas: 1.00 l (baltojo vyno)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes.
  2. Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų.
  3. Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.
  4. Palikite uždarytus butelius mažiausiai dviems savaitėms.
Suskleisti
Rauginti kopūstai
Receptas: Rauginti kopūstai su spanguolėmis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 69
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Spanguolės: 100.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (2-3)
Obuoliai: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
  2. Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
  3. Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
  4. Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
  5. Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
  6. Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą  ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis