1. Žuvį nuplaukite, išvalykite, nuskuskite, vidų įtrinkite sviestu, išspaustais česnakais ir pagal skonį šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais.
3. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
4. Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
5. Į žuvies vidų kimškite svogūnų, citrinų, morkų, smulkintų petražolių ir čiobrelių šakelių.
6. Į karščiui atsparią kepimo formą tieskite kepimo popierių, tada suberkite pusę druskos kiekio, atsargiai guldykite žuvį ir užberkite likusia druska taip, kad nepribyrėtų į vidų.
7. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., tada atsargiai nukrapštykite druskos sluoksnį ir upėtakį tiekite lėkštėje.
1. Išvalytas žuvis pasūdykite, pabarstykite peletrūnais ir sudėkite ant sviestu patepto folijos lakšto. Folijos kraštus gerai užspauskite ir kepkite 180 °C orkaitėje 20 min.
2. Paruoškite padažą: į gilioje keptuvėje ištirpintą sviestą suberkite miltus, atskieskite šaltu sultiniu, užvirinkite, nukelkite nuo ugnies, sudėkite grietinę, suberkite susmulkintus krapus (kelias šakeles palikite papuošti), pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Paruoškite porus: žalius lapus nupjaukite, baltąją dalį supjaustykite 5 cm dydžio gabalėliais ir virkite pasūdytame ir pasaldintame vandenyje 5 min.
4. Porus išgriebkite, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite puse padažo ir kepkite orkaitėje (šalia žuvų) 15 min.
5. Iš folijos išvyniotus upėtakius sudėkite į lėkštes, apipilkite likusiu padažu, papuoškite krapų šakelėmis. Šalia sudėkite troškintų porų garnyrą.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ant atskirų kepimo folijos lakštų dėkite po upėtakio kepsnį, pašlakstykite citrinų sultimis, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, sandariai užlankstykite folijos kraštus ir dėkite į orkaitę 8–10 minučių.
2. Elektriniu plaktuvu susmulkinkite (didesniais gabaliukais) alyvuoges, supilkite aliejų, kiaušinio baltymą, įberkite petražolių ir išplakite. Ištraukite skardą su upėtakio kepsniais iš orkaitės, atsargiai praverkite folijos krepšelius (karšti garai gali nudeginti) ir ant kiekvieno kepsnio užpilkite padažo. Vėl šaukite kepsnius į orkaitę kelioms minutėms.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Upėtakius išskroskite, galvas palikite, nuplaukite, nukirpkite pelekus, uodegas ir nusausinkite.
2. Sumaišykite virtus ryžius, datules arba abrikosus, svogūnus, migdolus, kalendros lapus, pipirus, druską ir pusę cinamono.
3. Mišiniu įkimškite upėtakius ir mediniais pagaliukais susekite pilvus.
4. Sudėkite upėtakius ant skardos (galima apačioje pakloti kepimo popieriaus).
5. Šepetėliu užtepkite sviestą ant žuvies, tolygiai apibarstykite imbieru, pipirais, cukraus pudra.
6. Kepkite orkaitėje apie pusvalandį 160 laipsnių temperatūroje – kol apskrus.
1. Upėtakius išvalykite, tačiau palikite odą ir galvą. Ištrinkite žuvį druska ir maltais pipirais, suvyniokite į foliją ir dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
2. Žuvį orkaitėje kepkite apie 30 minučių.
3. Per tą laiką nuplaukite ir susmulkinkite špinatus, o keptuvėje ištirpinkite sviestą. Supilkite sultinį, sudėkite špinatus ir kelias minutes patroškinkite. Tuomet supilkite grietinėlę ir palengva maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
4. Gautą padažą supilkite į lėkštę kartu su nedideliais upėtakio filė gabaliukais. Garnyrui puikiai tiks bulvės arba daržovės.
1. Įkaitinkite kepsninę. Įpjaukite kiekvieną upėtakio pusę apie 10 kartų – kiekvienas įpjovimas turėtų būti maždaug pusės centimetro gylio. Taip paruoštą upėtakį įtrinkite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais.
2. Perpjaukite citriną pusiau ir vieną jos pusę supjaustykite griežinėliais prieš tai nutarkavę žievelę. Smulkintus petražolės lapelius kartu su citrinos griežinėliais sukiškite į upėtakio įpjovimus.
3. Tuomet žuvį guldykite ant kepimo grotelių, ant viršaus užbarstykite tarkuotą citrinos žievelę ir išdėliokite gabaliukais supjaustytą sviestą.
4. Žuvį kepkite apie 6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius apskrus ir taps traškus.
5. Prieš patiekiant upėtakį ant viršaus užspauskite šviežių citrinos sulčių ir patiekite su šviežiomis salotomis.
1. Padažui paprikas perpjaukite pusiau ir išimkite sėklalizdžius. Paprikas pasmulkinkite ir iškepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Bebaigiant joms kepti sudėkite smulkintas česnako skilteles.
2. Sutrinkite keptas paprikas elektriniu smulkintuvu kartu su čiobreliais, pagardinkite druska ir pipirais. Supilkite padažą į nedidelį puodą, sudėkite alyvuoges, kaparėlius, citrinos žievelę ir prieš patiekdami užvirkite.
3. Upėtakius nuskuskite, nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska, pipirais ir aliejumi.
4. Svogūnus ir pankolius kuo ploniau supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Supilkite vyną, sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą.
5. Upėtakius sudėkite ant pankolių ir svogūnų patalo taip, kaip parodyta nuotraukoje.
6. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, kepimo formą padėję arčiau apatinio kaitinimo elemento. Ar upėtakis iškepė, galite patikrinti pagaliuku pabandę atkabinti mėsą nuo stuburo. Jei mėsa lengvai atsikabina, upėtakis iškepęs.
7. Iškepusius upėtakius apibarstykite smulkintomis petražolėmis, patiekite su paprikų padažu.
Jei neturite baltymų, aišku, galit žuvį pakasti tiesiog druskoje – 2 valg. šaukšt. vandens, 1 kg druskos. Viską rankomis išmaišykite, kad druska sudrėktų ir apdėkite žuvį.
1. Baltymus išplakame iki minkštų putų ir į juos per kelis kartus įmaišome druską. Kadangi kepam ne „macaronsus“, didelio delikatumo ir atsargumo čia nereikia.
2. Upėtakį išdarinėjame. Būtinai išpjauname žiaunas, nes jos suteikia kartumo, nors gal čia ir nėra taip labai svarbu, kaip verdant sriubą, bet aš vis tiek jas išpjaunu. Žuvį nuplauname, nusausiname tiek vidų, tiek išorę. Pilvo ertmę prikišame prieskoninėmis žolėmis ir citrinos griežinėliais.
3. Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popieriaus arba folijos, dedame apie 1/3 druskos masės, ant viršaus uždedame žuvį ir užpilame likusia druska. Rankomis apspaudžiame, pasižiūrime, kad nebūtų kokių nors tarpų. Žodžiu, viskas turi būti sandaru.
4. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių. Ištraukus iš orkaitės leiskite žuviai „pailsėti“ 10 min.