UAB „Rivona“ kulinarijos skyriuje jau ruošiamas naujas žuvies asortimentas adventiniam laikotarpiui ir Kalėdoms. Pasak technologės Ievos Bagackienės, pirkėjai labiausiai laukia silkės patiekalų, todėl gamyboje atsirado net trys naujos pozicijos: kepta silkė įdaryta daržovėmis, silkės suktinukai su užkeptu marinuotu agurku ir silkės mišrainė su spanguolėmis. Rūkytos žuvies mėgėjams skirtos dvi naujienos – vilkžuvės suktinukai ir slapuko išklotinė.
Technologė I.Bagackienė pasakoja, kad šventiniu laikotarpiu pirkėjai anksčiau labiau pirkdavo rūkytus žuvies gaminius, dabar dažniau renkasi atitirpintą arba šviežią žuvį ir patys ruošia patiekalus namuose.
Greiti kasdieniniai patiekalai iš žuvies
Skubantiems ir norintiems greitai pasigaminti patiekalų iš žuvies, I.Bagackienė siūlo rinktis jūrinės lydekos filė: „Supjaustykite gabaliukais, apvoliokite miltuose ir kepkite. Tokią žuvį ypač mėgsta vaikai, nes praktiškai nėra kauliukų, tik prie stuburo.“
Technologė sako, kad filė tinka ne tik tiems, kurie nemėgsta kaulų – iš jos galima pagaminti skanių maltinukų. „Tokius ruošdavau savo vaikams, kad juos pripratinčiau prie žuvies – sumalu lygiomis dalimis žuvį ir virtas bulves, pridedu prieskonių, druskos, įplaku kiaušinį ir kepu blynelius“, – prisimena I.Bagackienė.
Kitas greitas patiekalas – mišrainės su silke. „Iš anksto pasikepinkite saulėgrąžų, galima dėti ir moliūgo sėklų, šiek tiek kepintų svogūnėlių ir patiekite kartu su silke“, – pataria technologė.
Ne tik greitas, bet ir lengvai pagaminamas patiekalas – pakepti svogūnus, pagardinti pomidorų padažu ir užpilti silkę. „Dar skaniau karamelizuoti svogūnai. Nepamirškite ir grybų, kurie labai puikiai dera prie silkės ir tinka šventiniam stalui“, – rekomenduoja I.Bagackienė.
Technologė primena ir klasika tapusį patiekalą – silkės filė su grietine, svogūnais ir bulvių koše.
Daržovėmis gardinti šventiniai žuvies patiekalai
Šventinio stalo puošmena – kepta didelė žuvis. „Rekomenduojama kepti žuvį su galva, nes gražiau atrodo patiekta ant stalo. Tik svarbu išpjauti žiaunas, nes jos žuviai suteikia kartumo. Ypač didelės karpio žiaunos“, – pataria I.Bagackienė.
Ruošiant didelę žuvį kepimui, technologė siūlo išpjauti stuburą ir pilvą prikimšti patroškintomis, pagardintomis majonezu daržovėmis – morkomis, svogūnais, porais.
„Įdarytą daržovėmis galima kepti ir silkę – išpjaukite stuburą, išvalyti vidurius, prikimškite daržovėmis ir pagardinkite prieskoniais. Lygiai taip pat tinka įdaryti ir skumbrę“, – rekomenduoja technologė.
Ant Kalėdų stalo karaliauja karpis
„Rivonos“ kulinarijos skyriaus kolektyvas sako, kad negali gyventi be keptos žuvies, ypač yra kepto karpio mėgėjų, tačiau ne visiems patinka šios žuvies dumblo poskonis: „Jį galima panaikinti pamirkius arba išvirus žuvį piene. Mirkytą žuvį galite kepti, troškinti arba marinuoti.“
Nors karpis labai skani ir riebi žuvis, tačiau turi daug kaulų. I.Bagackienė pataria įpjauti stuburą iš nugarinės pusės ir ištraukti kartu su stambiaisiais kaulais.
„Dar vienas patarimas, kaip išvengti kauliukų – karpio gabaliukus pavoliokite miltuose ir kepdami gerai apskrudinkite, kauliukai tampa trapūs ir susivalgo kaip traškučiai“, – siūlo technologė.
Mažus kaulus tirpina ir marinatas – pirkėjai ypač mėgsta marinuoti strimeles.
Pikantiško skonio žuvies užkepėlės
I.Bagackienė pataria, kaip keptuvėje ar orkaitėje keptai žuviai suteikti dar daugiau pikantiško skonio: „Kepimo pabaigoje ant žuvies uždėkite citrinos ar apelsino griežinėlį. Kas mėgsta lengvą kartumą – tinka net ir greipfruto griežinėlis, bet persistengti nereikia – pakanka plonyčio citrusinio vaisiais gabalėlio, kad suteiktų švelnų poskonį. Ne tik skanu, bet ir gražiai atrodo, juk žmonės valgo ir akimis.“
Mėgstantiems netradicinį, šventinį skonį, technologė rekomenduoja išbandyti kitą receptą – lydekos gabaliukus ar upėtakio filė patroškinti su pomidoru grietinėlės padaže – žuvis prisigeria švelnaus pikantiško poskonio.
Sveikatai palankesni patiekalai
„Jei norite į savo racioną įtraukti organizmui būtinų žuvies omega 3 rūgščių be papildomų riebalų, žuvį gardinkite be grietinėlės, majonezo, tik žolelėmis ir citrina“, – siūlo I.Bagackienė.
Dažnai su mišrainėmis naudojamą majonezą galima keisti jogurtu, grietine ar aliejuje pakepintomis daržovėmis – svogūnais, porais, morkomis, grybais pomidorų padaže.
„Silkės salotas vietoj majonezo gardinkite lengvu garstyčių padažu, sumaišykite su alyvuogėmis, kukurūzais, porais. Jei valgysite iš karto, tinka svogūnų laiškai ir krapai. Tai tikrai prabangus silkės patiekalas“, – giria technologė I.Bagackienė.
Asortimentas nuolat atnaujinamas, todėl visada šviežias
Kulinarijos ceche „Rivona“ ruošiami daugelio pamėgti gaminiai iš skumbrių, lydekų, jūrinių ešerių, taip pat pirkėjams siūloma paragauti egzotikos – gaminių iš triušiažuvės, stintenės, strimelės.
„Rivonos“ žuvies cecho vadovas Antanas Šiuša pabrėžia, kad iš cecho žuvies gaminiai tiekiami į „Norfos“ parduotuves tokiais kiekiais, kad būtų parduodami per vieną dieną: „Asortimentas nuolat atnaujinamas, todėl žuvis visada šviežia.“
Ceche iš viso rūkoma 10–12 pavadinimų žuvys: karšto ir šalto rūkymo skumbrės, karšto rūkymo jūros lydekos, jūros ešeriai ir silkės, taip pat vilkešeriai, stauridės, strimelės ir kt.
Neseniai naujai įrengtame tuneliniame rūkymo pečiuje produkcija paruošiama greičiau, pagerėjo jos kokybė. Svarbu ir tai, kad rūkymo procesas tapo modernesnis, anksčiau naudotas medžio drožles pakeitė medžio bruseliai. Tai daug švaresnis rūkymo procesas, mažiau susidaro dūmų, mažiau šlakų patenka į produkciją.
Greitai paruošiamos salotos su rūkyta skumbre
Daržovėmis praturtintos skumbrės salotos tiks ir pietų užkandžiui, ir lengvai vakarienei
Ingredientai:
- 1 vnt. „Rivonos“ rūkytos skumbrės,
- 2 vnt. kiaušinių,
- 1 vnt. agurko,
- 1 vnt. avokado,
- 1 vnt. raudono svogūno,
- 1 vnt. skardinė konservuotų pupelių,
- 100 g. špinatų.
Padažui:
- 120 ml. graikiško jogurto,
- 2 skiltelės česnako,
- ½ vnt. citrinos sulčių,
- druskos, pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Iš žuvies pašalinkite kaulus, nuimkite odą ir supjaustykite stambiais gabaliukais.
Riekelėmis supjaustykite agurką. Kietai išvirkite kiaušinius ir perpjaukite į 4 dalis. Susmulkinkite svogūną. Supjaustykite avokadą.
Paruoškite padažą – jogurtą sumaišykite su susmulkintais česnakais, citrinų sultimis. Pagardinkite druska ir pipirais.
Į lėkštę sudėkite špinatus, ant viršaus žuvį, kiaušinius, agurkus, avokadą, pupeles. Užpilkite padažu ir patiekite.
Šiltos makaronų salotos su silke
Sočios, gardžios salotos su pikantišku silkės poskoniu.
Ingredientai:
- 1 vnt. sūdytos „Rivona“ silkės,
- 2 vnt. pomidorų,
- 1 vnt. raudonos paprikos,
- 1 vnt. puodelio kietojo tarkuoto sūrio,
- 1 vnt. raudono svogūno,
- 1 pak. makaronų.
Gaminimas:
Užvirkite vandenį ir sudėkite makaronus. Kol jie verda, pakepkite susmulkintą svogūną ir papriką. Blanširuokite pomidorus, pašalinkite odelę, perpjaukite į kelias dalis ir sudėkite trumpai patroškinti į keptuvę kartu su svogūnu ir paprika.
Silkę iškaulinkite, supjaustykite mažais gabaliukais.
Išvirtus makaronus sudėkite į didesnį indą, sumaišykite su silke, daržovėmis, suberkite sūrį.
Patiekite, kol patiekalas šiltas.
Šventinė žuvis su mandarinais
Kalėdomis kvepianti žuvies patiekalas – mandarinai suteikia ypatingo šventinio poskonio.
Ingredientai:
- 400 g „Rivonos“ šaldytos jūrinės lydekos,
- 1 valg. š. kukurūzų krakmolo,
- 1 puodelio kokosų pieno,
- ½ puodelio apelsinų sulčių,
- 2 valg.š. saldaus čili padažo,
- 1 arbat.š. šviežiai tarkuoto imbiero,
- 1 valg.š. sojos padažo,
- 1 vnt. indelio konservuotų mandarinų,
- 2 valg.š. migdolų drožlių.
Gaminimas:
Žuvį atšildykite, švelniai pasūdykite ir išvirkite vandens garuose. Jei neturite specialaus indo, galima iškepti keptuvėje ar orkaitėje.
Sumaišykite apelsinų sultis, kokosų pieną ir krakmolą, supilkite čili ir sojos padažus. Pakaitinkite nedidelėje keptuvėje kelias minutes, kol sutirštės.
Į padažą sudėkite likusius ingredientus – imbierą, migdolus, mandarinus.
Sudėkite paruoštą žuvį į lėkštę ir užpilkite padažu.
Traškūs žuvies gabaliukai
Orkaitėje iškepti kepsneliai patiks visai šeimai – traškūs ir žadinantys apetitą.
Ingredientai:
- 4-6 vnt. „Rivonos“ atitirpinto jūrinio ešerio gabaliukai,
- 1-2 arbat.š. krienų,
- 1 valg.š. tarkuoto kietojo sūrio,
- 1 valg.š. Volčesterio padažo,
- 1 arbat.š. dižono garstyčių,
- ¼ arbat.š. druskos,
- ½ puodelio džiūvėsėlių,
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
Jūrinį ešerį sudėkite ant folija išklotos kepimo skardos. Kepkite apie 20 min., kol žuvis gražiai apskrus.
Paruoškite padažą: sumaišykite krienus su sūriu, Volžesterio padažu, garstyčiomis, druska ir džiūvėsėliais.
Supilkite padažą ant žuvies ir dar kepkite 8-10 min., kol filė bus minkšta.
Jei norite traškesnės žuvies, padažą patiekite atskirai.
Žuvį valgykite su keptomis bulvytėmis.
Ruduoju cukrumi glazūruota kepta lašiša
Ypatingas lašišos patiekalas, kuris tikrai tiks šventiniam stalui. Gurmaniško skonio žuviai suteikia cukraus glazūra.
Ingredientai:
- 500 g „Rivonos“ šviežios lašišos,
- ¼ arbat. š. druskos,
- ¼ arbat. š. pipirų,
- 3 valg. š. rudojo cukraus,
- 4 arbat. š. dižono garstyčių,
- 1 valg. š. sojos padažo,
- 1 arbat. š. ryžių acto.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
Lašišą supjaustykite porcijomis. Pabarstykite pipirais ir druska.
Sudėkite žuvį ant folijos ir kepkite orkaitėje apie 10 min.
Atskirame inde sumaišykite likusius ingredientus ir kaitinkite, kol cukrus ištirps.
Glazūra patepkite žuvies gabaliukus ir baikite kepti, kol pajudinus šakute lašiša lengvai atsiskirs nuo kaulų.
Skanaus!