Ešerys su Parmezano plutele
123RF.com nuotr./Žuvis su parmezano plutele
Reikės:
- 500 g jūros ešerio,
- ½ stiklinės miltų,
- druskos ir pipirų pagal skonį,
- 2 kiaušinių,
- 1 stiklinės maltų džiūvėsėlių,
- ½ stiklinės smulkiai tarkuoto parmezano,
- 1 arb. š. džiovintos saldžiosios paprikos dribsnių,
- aliejaus kepimui.
Gaminimas:
Ešerį išdarinėkite, nuskuskite, nuplaukite ir nusausinkite. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir pipirus. Atskirai išplakite kiaušinius. Dar kitame dubenyje sumaišykite maltus džiūvėsėlius, tarkuotą parmezaną ir paprikos dribsnius.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Žuvį pavoliokite pirmiausia miltuose, paskui kiaušinių plakinyje ir galiausiai – džiūvėsėlių ir sūrio mišinyje.
Priklausomai nuo žuvies dydžio, kepkite maždaug po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės.
Kokosų piene troškintas jūrinis ešerys
123RF.com nuotr./Žuvis kokoso padaže
Taip pagaminta žuvis skaniausia su jasmine ryžiais ir traškiomis šviežiomis salotomis.
Reikės:
- 3 jūros ešerių,
- 2 valg. š. susmulkinto imbiero,
- 2 arb. š. ciberžolės miltelių,
- 2 skiltelių česnako,
- 1 mažo čili pipiro,
- saujos kalendros lapelių,
- 1 laimo vaisiaus,
- saujos šviežių baziliko lapelių,
- 4 arb. š. cukraus,
- 2 stiklinės kokosų pieno,
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
Ešerį nuskuskite, nuplaukite, nusausinkite ir įtrinkite druska. Įstrižai keliose vietose įpjaukite odą ir į įpjovas įkiškite po baziliko lapelį.
Į smulkintuvą sudėkite imbierą, česnaką, čili pipirą, kalendros lapelius, pusę kiekio baziliko, laimo vaisių ir ciberžolės miltelius. Gerai išplakite. Supilkite kokosų pieną ir dar gerai išplakite. Pusę atidėkite perpilkite į indą ir padėkite į šaldytuvą.
Likusį mišinį supilkite į kepimo formą, įdėkite žuvį, ją apvoliokite ir padėkite valandai šaltai pasimarinuoti.
Pasimarinavusią žuvį su kepimo formą dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir troškinkite 30 minučių. Dar 10 minučių įjunkite griliaus režimą, kad gražiai apskrustų viršus.
Apipilkite likusiu padažu, papuoškite baziliko lapeliais ir patiekite.
Keptas jūros ešerys su Viduržemio jūros salotomis
123RF.com nuotr./Žuvis
Reikės:
- 200 g vyšninių pomidorų,
- 1 nedidelio raudonojo svogūno,
- 65 g Kalamata alyvuogių,
- 1 ilgo žalio čili pipiro,
- 60 ml alyvuogių aliejaus,
- 2 didelių jūrinių ešerių,
- 400 g šparaginių pupelių,
- saujos šviežių petražolių lapelių,
- 1,5 valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių,
- jūros druskos pagal skonį,
- mažų bulvyčių,
- kelių citrinos riekelių.
Gaminimas:
Ešerius išdarinėkite: atskirkite mėsą nuo kaulų ir odos, padarydami filė. Išrinkite kaulus.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
Į kepimo skardą sudėkite pomidoriukus, riekelėmis supjaustytą svogūną, alyvuoges ir čili pipirą. Apšlakstykite daržoves 2 šaukštais aliejaus, uždenkite folija ir kepkite 10 minučių, kol pomidoriukai suminkštės.
Užkaiskite du puodus su vandeniu. Kai vanduo užvirs, viename iš jų 3-4 minutes apvirkite šparagines pupeles. Jos turi išlikti šiek tiek traškios. Nukoškite.
Kitame puode išvirkite mažas bulvytes.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų. Sudėkite ešerių filė ir kepkite ant vidutinės kaitros po 3 minutes iš kiekvienos pusės.
Pupeles suberkite ant apkeptų daržovių. Apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir apšlakstykite citrinos sultimis. Išmaišykite.
Suberkite daržovių mišinį į lėkštę, ant viršaus sudėkite keptus ešerius.
Patiekite su virtomis bulvytėmis, papuošę citrinos riekelėmis.
Skanaus!
Na, o iš menkės siūlome pasigaminti net 7 patiekalus.
Ingredientai
Menkė:
700.00 g (šviežia filė)
Imbieras:
1.00 valg. š. (tarkuoti, švieži)
Vynas:
4.00 valg. š. (sausas baltas)
Druska:
1.00 žiupsnelis (rupi, jūros)
Kaip gaminti
1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir stambiai supjaustykite.
2. Smulkintus svogūnus ir česnakus suberkite ant žuvies. Sumaišykite aliejų, sojų padažą, vyną, tarkuotus imbierus ir miltelinį cukrų. Gautu mišiniu apliekite žuvį ir palikite pusvalandžiui pasimarinuoti.
3. Žuvų gabalėlius išdėliokite ant aliejumi išteptų kepimo grotelių ir apie 10 minučių kepkite virš karštų žarijų.
4. Iškepusią žuvį apibarstykite paruoštu kvapniu mišiniu: specialiu smulkintuvu susmulkinkite rozmarinų lapelius bei rupią jūros druską ir sumaišykite su tarkuota apelsino žievele.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Žuvį supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir apipilkite išspaustomis citrinų sultimis, aliejumi. Palikite pusvalandžiui pastovėti.
2. Kiaušinį išplakite su šiek tiek vandens. Dribsnius sumaišykite su sezamais. Žuvį išimkite iš marinato, nusausinkite ir apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje bei dribsnių ir sezamų sėklų mišinyje.
3. Žuvies gabaliukus sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes arba kol gražiai parus.
4. Žuvį galite valgyti su majonezu, sumaišytu su pomidorų ar kitu mėgstamu padažu. Taip pat skanu su šviežiomis daržovėmis.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.
2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.
3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.
4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.
|
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Batonas:
8.00 riekės (padžiūvusios)
Kaip gaminti
1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite 15 minučių.
2. Batono riekes sulaužykite, sutrinkite rankiniu ar elektriniu grūstuvu iki trupinių. Taip pat sugrūskite baltuosius pipirus.
3. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žievelę (be baltosios vidinės dalies).
4. Nuluptus česnakus sutrinkite.
5. Dubenyje sumaišykite grūstus džiūvėsius, baltuosius pipirus, tarkuotas citrinų žieveles.
6. Žuvų gabalėlius pagal skonį pasūdykite. Kiekvieną pavoliokite džiūvėsių, citrinų žievelių ir pipirų mišinyje. Dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių po 5–7 minutes.
7. Tiekite su bulvių koše ar aliejuje skrudintais bulvių košės rutuliukais.
Suskleisti
Ingredientai
Menkė:
4.00 vnt. (filė su oda)
Vynas:
4.00 valg. š. (4 - 6 balto sauso)
Kaip gaminti
1. Česnakų skilteles ir svogūną susmulkinkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmus nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas. Pievagrybius nuplaukite, nuvalykite, didesnes kepurėles pasmulkinkite.
2. Aliejų įkaitinkite gilioje keptuvėje, sudėkite grybus, česnakus, svogūnus ir kepinkite 4–5 minutes. Įmaišykite pomidorus ir kepkite dar 5 minutes.
3. Žuvies gabalėlius perliekite vandeniu, nusausinkite. Apibarstykite druska, pipirais ir trumpai pakepinkite kitoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.
4. Menkės gabalėlius panardinkite į daržovių troškinį, supilkite vyną ir uždengus troškinkite ant nedidelės ugnies 10–12 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Prieš patiekiant papuoškite petražolių lapeliais.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Menkė:
500.00 g (filė - galite rinktis ir kitokią baltą žuvį)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės:
400.00 g (keptos orkaitėje)
Kaip gaminti
- Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
- Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
- Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus. Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
Suskleisti
Ingredientai
Menkė:
500.00 g (šviežios filė)
Vynas:
50.00 ml (sauso, balto)
Agavų sirupas: (4 - 5 valg. š. - padažui) 4.00 valg. š.
Kaip gaminti
- Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, palikite 15 minučių.
- Svogūnus susmulkinkite, česnakus sutrinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite svogūnus, sudėkite trintus česnakus, minutę pakepinkite.
- Sudėkite žuvų filė, apšlakstykite vynu, uždenkite ir troškinkite apie 10 minučių. Į prikaistuvį supilkite balzaminį actą, sukrėskite agavų sirupą.
- Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Atvėsusiu apšlakstykite į lėkštes sudėtą žuvį. Tiekite su šviežių agurkų ir pomidorų griežinėliais.
Suskleisti