Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žuvis ant grilio – visai nesudėtinga: 5 idėjos, kaip skaniai ją iškepti

Žuvies paruošimas čirškinimui kepsninėje dažnam skamba kaip ilgas ir sudėtingas procesas, nors iš tiesų tai ne ką sunkiau, nei užmarinuoti ir išsikepti šašlyką, o ir kepa žuvis kur kas trumpiau. Ant kepsninės kepta sodraus dūmo aromato įsigėrusi žuvis įgauna visai kitą skonį, kurį vis dažiau atranda iškylautojai.
Kepta žuvis
Kepta žuvis

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, lietuvių maisto racione atsiranda vis įvairesnės žuvys, o šią vasarą nuo šašlykų ir kitų mėsos kepsnių „pavargę“ iškylautojai renkasi kepti šviežią žuvį ar jau paruoštus čirškinti žuvies gaminius.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas su mėgstančiais šeimininkauti virtuvėje dalinasi kulinarijos meistrų ištobulintais žuvies marinavimo čirškinimui ant laužo receptais. Patiekalai pagal juos nesunkiai paruošiami ir nepaliks abejingų net didžiausių gurmanų.

Kepta jūros lydeka

Ingredientai:

  • 1 kg atvėsintos arba šaldytos jūrų lydekos;
  • ž;iupsnelis citrininių žuvų prieskonių
  • joduotos druskos (pagal skonį);
  • 3 valg. šaukšt. karotino aliejaus.

Gaminimas:

1. Jei nusipirkote šaldytą jūrų lydeką, pirma ją atšildykite, tada nuskuskite žvynus, išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Žuvies šonuose odelę iš abejų pusių įstrižai įpjaukite keliose vietose.

2. Paruoštą žuvį pabarstykite druska, citrininiais žuvų prieskoniais ir įtrinkite, tuomet užpilkite aliejaus.

3. Žuvį palikite pasisūdyti 2-3 valandas ir galite kepti kepsninėje.

4. Patiekiant keptą jūros lydeką galima pašlakstyti citrinų sultimis.

Vida Press nuotr./Lydeka
Vida Press nuotr./Lydeka

Lašišų vėrinukai su daržovėmis

Ingredientai:

  • 800 g atšaldytos lašišų filė be odos ir kaulų;
  • po trečdalį saldžios raudonosios, geltonosios ir žaliosios paprikos;
  • 100 gramų sviestinio arba aliejinio marinato su žolelėmis arba marinato žuviai;
  • 80 gramų cukinijos.

Gaminimas:

1. Iš storosios lašišų filė dalies atpjaukite apie 3 cm dydžio kubelius ir juos ištepkite pasirinktu marinatu.

2. Išvalius įvairių spalvų paprikas ir cukinijas, supjaustykite jas 3 cm dydžio (kaip ir žuvies) kvadratais.

3. Suverkite lašišą ir daržoves ant medinių iešmelių tokia tvarka: cukinija, lašiša, paprika, lašiša, paprika, lašiša, cukinija.

Iškeptais iešmeliais ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite stalą.

123RF.com nuotr./Lašiša
123RF.com nuotr./Lašiša

Marinuota lašišų filė su pelėsinio sūrio įdaru

Ingredientai

lašišos paruošimui:

  • 4 porcijos lašišų filė;
  • žiupsnelis citrusinių žuvų prieskonių;
  • joduotos druskos (pagal skonį);
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus.

sūrio įdarui:

  • 70 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 70 g majonezo;
  • 70 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
  • žiupsnelis rozmarinų.

papuošimui:

  • keletas šakelių čiobrelių;
  • žiupsnelis pipirų mišinio;
  • 1 citrina;
  • Teriyaki padažo (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Lašišų filė supjaustykite 5 cm pločio gabaliukais, pabarstykite citrininiais prieskoniais, druska, užpilkite aliejumi ir lengvai įtrinkite.

2. Kiekvieną gabaliuką prieš kepimą įpjaukite įstrižai, kad gautųsi drugelio forma.

3. Paruoškite sūrio įdarą. Į smulkintuvą sudėkite tarkuotą ir pelėsinį sūrį, majonezą, rozmarino lapelius ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei plaktuvo neturite, galite tiesiog viską išmaišyti. Paruoštą sūrio įdarą dėkite ant lašišos filė, per vidurį, į įpjautas vietas, paviršių palyginkite.

4. Paruoštą lašišą kepkite folijos indelyje arba suvyniotą į foliją.

5. Iškepus ant viršaus pabarstykite čiobrelių, pipirų mišinio, pašlakstykite citrinos sultimis. Šalia galite pateikti Teriyaki padažo.

123RF.com nuotr./Lašiša
123RF.com nuotr./Lašiša

Marinuotos dorados su imbierais ir mėtomis

Ingredientai:

doradų paruošimui:

  • 4 dorados;
  • joduotos druskos (pagal skonį);
  • žiupsnelis žuvies prieskonių.

marinatui:

  • 3 vnt. imbiero šaknų;
  • nedidelė sauja mėtų lapelių;
  • 3 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 1 citrinos sultys;
  • žiupsnelis joduotos druskos.

papuošimui:

  • 16 nedideli mėtos lapeliai;
  • 16 dideli kapariai;
  • 1 citrina.

Gaminimas:

1. Doradas išvalykite, išplaukite, nusausinkite. Pabarstykite druska, įvairiais prieskoniais žuviai ir palikite pasisūdyti apie 2-3 val.

2. Atskirai pasiruoškite imbierinį marinatą. Imbierų šaknis nuvalykite, sudėkite į smulkintuvą, taip pat sudėkite mėtų lapelius, supilkite citrinų sultis, paskaninkite druska, cukrumi ir susmulkinkite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite aliejų.

3. Pasūdytas doradas užpilkite paruoštu marinatu, gerai įtrinkite. Į pilvo ertmę įdėkite keletą riekučių citrinų.

4. Taip paruoštą žuvį kepkite kepsninėje.

5. Iškepus ant doradų viršaus galima uždėti keletą mėtų lapelių, kaparių papjaustytų riekutėmis ir pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dorados paruošimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dorados paruošimas

Marinuota kalmarų filė

Ingredientai:

  • 1 kg atvėsintos arba šaldytos kalmarų filė;
  • 5 laurų lapai;
  • 10 skiltelės česnako;
  • žiupsnelis universalaus prieskonių mišinio arba pipirų mišinio;
  • žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių;
  • joduotos druskos (pagal skonį);
  • 4 valg. šaukšt. aliejaus.
  • 1 citrina.

Gaminimas:

1. Kalmarų filė, jeigu šaldyta, atšildykite, nuplaukite, išimkite kremzlę.

2. Paruoštus kalmarus įtrinkite smulkintais česnakais, prieskonių mišiniu arba pipirų mišiniu, žuvies prieskoniais, druska. Ant viršaus užpilkite aliejų, pabarstykite laurų lapais, permaišykite.

3. Marinuokite apie 2-3 val. Taip pamarinuotą kalmarų filė kepkite kepsninėje.

4. Iškepus galite pašlakstyti citrinų sultimis.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Kepti kalmarai
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Kepti kalmarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos