Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žydiški sausainiai su įdaru „Hamano ausys“: išbandykite trapių kepinukų receptą

Žydiški beigeliai ir purios pynutės „challah“ kepamos ne vienuose namuose, o šįkart siūlome išbandyti įdarytus sausainius „hamantašen“. Išvertus į lietuvių kalbą šis pavadinimas reiškia Hamano ausys/kišenės. Tai nesunkiai iškepamas, akiai gražus ir skanus desertas, kuriuo žydai mėgaujasi Purimo šventės proga. Šia džiaugsminga švente minimas istorinis išsigelbėjimas nuo pikto Persijos karaliaus patarėjo Hamano, norėjusio sunaikinti žydų tautą.
Žydiški sausainiai su įdaru „Hamano ausys“
Žydiški sausainiai su įdaru „Hamano ausys“ / Vida Press nuotr.

Ingredientai (2030 sausainių):

  • 435 g miltų;
  • 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių (galite ir neberti, tada sausainiai bus kiek plokštesni ir kietesni);
  • 170 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 110 g cukraus;
  • 3 kiaušiniai (2 tešlai ir 1 patepimui);
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė arba keli lašai vanilės ekstrakto.

įdarui (pasirinktinai):

  • tiršto abrikosų, aviečių ar kokio kito mėgstamo džemo;
  • „Nuttelos“;
  • maltų aguonų ir medaus masės.

Gaminimas:

1. Į dubenį persijokite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius (jei naudojate), išmaišykite ir atidėkite.

2. Kitame dubenyje mediniu šaukštu arba elektriniu kombainu išsukite iki purios masės sviestą su cukrumi. Nenustodami sukti po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite apelsino žievelę arba supilkite vanilės ekstraktą.

3. Į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę suberkite miltų mišinį, maišykite, o kai galėsite, rankomis suminkykite tešlą – ji bus gana minkšta, taip ir turi būti. Suformuokite diską ir dėkite bent valandai (galima ir pernakt į šaldytuvą).

4. Kai ruošitės kepti sausainius, likus bent pusvalandžiui iki jų formavimo išimkite tešlą iš šaldytuvo – tegul pabūna kambario temperatūroje.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 2 dideles skardas.

6. Ant lygaus miltuoto paviršiaus iškočiokite tešlą iki 5–6 mm storio lakšto. Tada imkite apskritimo formos sausainių formelę ar stiklinę aštresne briauna ir išpjaustykite iš tešlos apskritimus.

7. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po truputį pasirinkto įdaro, o tada formuokite sausainiukus trijose vietose sulipindami kraštus, tačiau taip, kad dalis įdaro liktų matomas (geriausiai suprasite pažvelgę į nuotrauką žemiau). Kampučius stenkitės labai gerai suspausti, kad kepant neišsiskirtų.

Vida Press nuotr./Sausainių formavimas
Vida Press nuotr./Sausainių formavimas

8. Suformuotus sausainius atsargiai perkelkite į kepimo skardas, aptepkite pasiliktojo kiaušinio plakiniu ir dėkite kepti.

9. Kepkite 15–18 min., kol taps auksiškai rusvi. Nelaukite, kol krašteliai ims ruduoti!

10. Atvėsinkite ant grotelių, o tada galite pabarstyti cukraus pudra.

Vida Press nuotr./Žydiški sausainiai su įdaru „Hamano ausys“
Vida Press nuotr./Žydiški sausainiai su įdaru „Hamano ausys“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais