Ingredientai (20–30 sausainių):
- 435 g miltų;
- 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių (galite ir neberti, tada sausainiai bus kiek plokštesni ir kietesni);
- 170 g sviesto, kambario temperatūros;
- 110 g cukraus;
- 3 kiaušiniai (2 tešlai ir 1 patepimui);
- 1 apelsino nutarkuota žievelė arba keli lašai vanilės ekstrakto.
įdarui (pasirinktinai):
- tiršto abrikosų, aviečių ar kokio kito mėgstamo džemo;
- „Nuttelos“;
- maltų aguonų ir medaus masės.
Gaminimas:
1. Į dubenį persijokite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius (jei naudojate), išmaišykite ir atidėkite.
2. Kitame dubenyje mediniu šaukštu arba elektriniu kombainu išsukite iki purios masės sviestą su cukrumi. Nenustodami sukti po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite apelsino žievelę arba supilkite vanilės ekstraktą.
3. Į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę suberkite miltų mišinį, maišykite, o kai galėsite, rankomis suminkykite tešlą – ji bus gana minkšta, taip ir turi būti. Suformuokite diską ir dėkite bent valandai (galima ir pernakt į šaldytuvą).
4. Kai ruošitės kepti sausainius, likus bent pusvalandžiui iki jų formavimo išimkite tešlą iš šaldytuvo – tegul pabūna kambario temperatūroje.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 2 dideles skardas.
6. Ant lygaus miltuoto paviršiaus iškočiokite tešlą iki 5–6 mm storio lakšto. Tada imkite apskritimo formos sausainių formelę ar stiklinę aštresne briauna ir išpjaustykite iš tešlos apskritimus.
7. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po truputį pasirinkto įdaro, o tada formuokite sausainiukus trijose vietose sulipindami kraštus, tačiau taip, kad dalis įdaro liktų matomas (geriausiai suprasite pažvelgę į nuotrauką žemiau). Kampučius stenkitės labai gerai suspausti, kad kepant neišsiskirtų.
8. Suformuotus sausainius atsargiai perkelkite į kepimo skardas, aptepkite pasiliktojo kiaušinio plakiniu ir dėkite kepti.
9. Kepkite 15–18 min., kol taps auksiškai rusvi. Nelaukite, kol krašteliai ims ruduoti!
10. Atvėsinkite ant grotelių, o tada galite pabarstyti cukraus pudra.