Kartu su kolega – šefu, „Tellicherry“ ambasadoriumi Lietuvoje Justinu Kapkovičiumi bei prieskonių ekspertu, „Santa Maria“ technologu Artūru Braslausku į susitikimą susirinkusius maisto tinklaraštininkus ir žurnalistus Signe Meirane pakvietė kartu gaminti vakarienę, kurios kiekvienas patiekalas, net desertas, gardinamas Keralos valstijoje užauginamais bei vietinių rankomis surenkamais „Tellicherry“ pipirais.
„Pipirai yra neatsiejamas daugelio patiekalų, net ir kai kurių desertų ingredientas, be jų neapseinu ir savo virtuvėje. Visuomet sakau – truputis pipirų ir žiupsnelis druskos į patiekalą yra tokia pati būtinybė, kaip ir mums kiekvieną rytą apsirengti, be šių pagardų ir pats patiekalas bus šiek tiek „nuogas“. Tai ir yra gardaus maisto pagrindas“, – savo mintimis dalijosi S. Meirane.
Kaip sako ir anglų kalba išleistos knygos pavadinimas, naujausia Signe Meirane knyga skirta dalykams, dėl kurių ji yra pametusi galvą. Visų pirma tai – maistas, konkrečiai – riešutai, salotos ir desertai. Pastarieji tinklaraštininkės širdyje užima ypatingą vietą, mat būtent nuo desertų ir prasidėjo jos kūrybos kelias.
„Savo aistrą masto gamybai atradau dar vaikystėje – kiek tik save atsimenu, visuomet buvau mažoji mamos pagalbininkė ir turėjau nuostabią močiutę, kuri visuomet man leisdavo virtuvėje daryti ką tik panorėdavau.
Pamenu, kaip būdama vos dešimties nusprendžiau pasigaminti medaus tortą, verkiau ir pykau dėl to, kad man niekas nepadėjo, tačiau galiausiai – be galo savimi didžiavausi. Manau, man tai buvo tam tikras lūžio taškas, leidęs suprasti, kad žmonės iš tiesų gali mėgautis mano gamintu maistu“, – apie savo aistros maisto gamybai pradžią portalui Ji24 pasakojo S. Meirane.
Lygiai tiek pat, kaip ir maisto gamybą, keliones mėgstanti garsiausia latvių tinklaraštininkė džiaugiasi, kad jų metu tenka paragauti ne tik tam tikros šalies kulinarinių pažibų, bet ir atrasti savyje drąsos išbandyti tai, ko niekada nemanė ragausianti.
„Praėjusiais metais lankiausi Briuselyje – viename renginyje, kuriame buvo svarstoma, ką valgysime 2025 metais. Ten vienas garsiausių Danijos šefų, savo šalyje nuolat išbandantis ir ieškantis naujų maisto gamybos būdų, pristatė tris patiekalus iš... vabzdžių. Anot jo, ateityje mums tai gali būti itin svarbus maistas, mat kai kurie vabzdžiai yra puikus angliavandenių ir baltymų šaltinis.
Taigi ir man teko paragauti skruzdėlių sirupe, bičių kokonų su taco traškučiais ir žiogų sriubos. Na... skruzdėlės man nepatiko, tačiau kiti du patiekalai – tikrai padarė įspūdį. Vis tik aš pati tikrai neišdrįsčiau naudoti tokių ingredientų“, – juokiasi pašnekovė.
Ką S. Meirane patartų mėgstantiems gaminti? Visų pirma – būti atviriems naujovėms, nebijoti pasitelkti savo fantazijos ir kuo daugiau eksperimentuoti, mat būtent taip ir gimsta gardžiausi skoniai.
„Dar prieš kokius 8–9 metus aš pati gamindama maistą stengdavausi nenuklysti nuo recepto ir nedrįsdavau jame nieko pakeisti, tačiau kažkada sau pasakiau, kad gamindama neturėčiau nieko bijoti, kad privalau būti atvira ir naudoti savo fantaziją. Nuo tada – mėgaujuosi kiekvienu savo pagamintu maistu.
Patikėkite, geriausias patiekalas išeina tada, kai mažiausiai apie jį galvoji, juk svarbiausia – kūryba. Maisto gaminimas nėra darbas – tai veikla, kuri atpalaiduoja ir suteikia malonumą. Tai ir yra svarbiausia“, – sakė S. Meirane.
Nebijantiems eksperimentuoti virtuvėje ir norintiems išmėginti dar neatrastus skonių derinius latvių tinklaraštininkė Signe Meirane siūlo išbandyti savo pačios kurtą dangiško skonio desertą su mangais ir... pipirais.
Apie šį desertą Signė Meiranė sako: „Šis baltojo šokolado desertas yra įrodymas, kad du labai skirtingi skoniai gali būti derinami tarpusavyje, o gaunami rezultatai – nuostabūs. Šį desertą gaminau ne kartą ir iki šiol nė vienas jį ragavęs nepasakė, jog patiekalas nepatiko. Tam, kad šis desertas pavyktų, reikalingi trys dalykai – geri, sunokę mango vaisiai, kokybiškas baltas šokoladas ir „Tellicherry“ pipirai. Naudojant kitos veislės pipirus, gero rezultato pasiekti nepavyks.“
„Crazy About“ bus devintoji Signe Meirane knyga. Tuo tarpu jau viena pirmųjų Signe knygų „Cook and Enjoy“ arba latviškai – „Gatavot un baudīt“ 2012 metais Pasauliniuose geriausių kulinarinių knygų apdovanojimuose „Gourmand“ buvo išrinkta į geriausių maisto rašytojų (angl. food writers) išleistų kulinarinių knygų trejetą.
Be knygų rašymo ir leidimo Signe nuo 2012-ųjų leidžia ir kulinarinį žurnalą, tuo pat metu Signe labai daug keliauja – vien šiais metais, be kelionės į Indiją ji buvo suplanavusi, jau lankėsi ir dar vyks į Prancūziją, Švediją, Kaliforniją, D. Britaniją bei Italiją.
Pagrindinis kelionių tikslas – plėsti žinias apie maistą, jo įvairovę, ieškoti idėjų ir inspiracijų jos vykdomiems projektams, kurių vienas naujausių – tarptautinei auditorijai skirtas, anglų kalba rašomas maisto tinklaraštis.