Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymių moterų receptai Užgavėnėms: avokadų blynai su nesaldžiais priedais ir japoniški siūbuojantys blyneliai

Netrukus žiemą iš kiemo vysime minėdami Užgavėnes, kurios primena apie svarbiausią pavasario sutiktuvių patiekalą – blynus. Blynai šiuo metu išgyvena tikrą renesansą – populiarėjant ilgųjų pusryčių kultūrai, kartu ir šis patiekalas grįžta į mėgstamiausių patiekalų sąrašus. Madingos kavinės, restoranai ir socialiniai tinklai – tai tik keletas priežasčių, tarsi prikėlusių blynus naujam gyvenimui. Tad kokios blynų mados dominuos šiemet?
Žymių moterų pristatyti originalūs blynai
Žymių moterų pristatyti originalūs blynai / Organizatorių nuotr.

Madingų blynų dirbtuvėse, kurias organizavo „Malsena“, netikėtais receptais dalijosi desertų kūrėja Liucina Rimgailė bei kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Būriui maisto tinklaraštininkių jos pristatė netradicinius blynų receptus ir kvietė šiemet originaliai sutikti Užgavėnes.

Visi renginio dalyviai sutarė, kad blynų mados ir skoniai keičiasi – tiek pačių blynų forma, tiek sudėtimi. Todėl Užgavėnės tampa puikia proga mėgautis ne tik tradiciniais mieliniais blyneliais, bet ir atrasti naujų skonių, užkariavusių pasaulio blynų mylėtojų širdis.

Sveikesnis pasirinkimas: speltų miltai, avokadas ir kiaušiniai

Maisto tinklaraštininkė R.Ničajienė teigia, kad Užgavėnės – viena laukiamiausių tradicinių švenčių jos šeimoje, todėl išsaugoti blynų valgymo tradiciją – tiesiog būtina. Tačiau į šį patiekalą kulinarinių knygų autorė kviečia pažvelgti kitaip ir šiemet pasigaminti blynus su avokadais, lašiša bei garstyčių padažu.

Pradėjusi maitintis sveikiau, įprastus rafinuotus kvietinius miltus iškeičiau į speltų, nes jie nekeičia įprasto blynų skonio.

„Pradėjusi maitintis sveikiau, įprastus rafinuotus kvietinius miltus iškeičiau į speltų miltus, nes jie nepakeičia įprasto blynų skonio. Taip pat stengiuosi kepdama blynus sunaudoti kuo mažiau riebalų. Todėl siūlau išbandyti avokadų blynus, kur būtent avokadas tešloje atlieka riebalų vaidmenį. Beje, avokadai jau ne pirmus metus nesitraukia nuo maisto mados pjedestalo, pasaulyje populiarėja vis nauji ir dar nematyti receptai su šiuo vaisiumi“, – teigia R.Ničajienė.

Organizatorių nuotr./Renata Ničajienė
Organizatorių nuotr./Renata Ničajienė

Kulinarinių knygų autorė sako, kad šiuo metu būtent be lukšto virti kiaušiniai yra pats madingiausias kiaušinių pateikimo būdas, todėl šiuos ji siūlo pateikti kartu su avokadų blyneliais. Skystas trynys suteikia papildomo skonio, o gaminant nenaudojami riebalai neprideda nereikalingų kalorijų.

Organizatorių nuotr./Madingų blynų dirbtuvės
Organizatorių nuotr./Madingų blynų dirbtuvės

Renatos Ničajienės receptas: avokadų blynai su speltų miltais ir lašiša

Ingredientai:

blynų tešlai:

  • 1 prinokęs avokadas;
  • 20 g šviežių kalendrų;
  • 1 valg. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • 125 ml raugintų pasukų;
  • 1 kiaušinis;
  • 250 ml šviesių speltų miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • alyvuogių aliejaus (geriausia – purškiamo).

pateikimui:

  • 3 kiaušiniai;
  • 3 ploni sūdytos lašišos griežinėliai.

padažui:

  • 1 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 3 valg. šaukšt tyro alyvuogių aliejaus;
  • ½ arbat. šaukšt. medaus;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

papuošimui:

  • daigintų žalumynų;
  • šviežių kalendrų šakelių.

Gaminimas:

1. Avokado minkštimą užpilkite žaliosios citrinos sultimis, raugintomis pasukomis, įmuškite kiaušinį ir sutrinkite elektriniu trintuvu į vientisą masę. Suberkite kalendrų lapelius, druską su pipirais ir cukrų, sutrinkite iki vientisumo.

2. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į paruoštą žaliąją masę.

3. Keptuvę įkaitinkite, lengvai papurškite alyvuogių aliejaus ir vidutinėje kaitroje kepkite nedidelius blynelius.

4. Kol kepa blynai, išvirkite kiaušinius be lukšto. Tam nedidelius puodelius išklokite maistine plėvele, ją lengvai ištepkite aliejumi. Į juos įmuškite po kiaušinį ir plėvelę užsukite. Užvirkite puodą vandens, į jį suleiskite paruoštus kiaušinius. Virkite apie 3–4 minutes. Tada išgriebkite iš vandens ir nuimkite plėvelę.

5. Paruoškite padažą. Garstyčias sumaišykite su citrinų sultimis ir medumi, supilkite alyvuogių aliejų, suplakite ir skaninkite druska bei pipirais.

6. 3–4 žaliuosius blynus dėkite vieną ant kito, ant viršaus suraitykite lašišą, ant jos dėkite ką tik išvirtą kiaušinį (be lukšto). Apšlakstykite paruoštu padažu, apibarstykite maltais pipirais ir puoškite daigintais žalumynais.

Organizatorių nuotr./Avokadų blynai su nesaldžiais priedais
Organizatorių nuotr./Avokadų blynai su nesaldžiais priedais

Skanus ir pralinksminantis desertas: lėkštėje „šokantys“ blynai

Saldumynų kūrėja L.Rimgailė teigia, kad saldiems blyneliams ilgais savaitgalio rytais, ko gero, negali atsispirti daugelis, todėl siūlo išbandyti kiek kitokį ir įdomesnį blynų receptą – japoniškus blynus, primenančius suflė.

Organizatorių nuotr./Japoniški blynai
Organizatorių nuotr./Japoniški blynai

Japoniški blynai yra labai švelnios tekstūros ir panašūs į populiarųjį prancūzų virtuvės patiekalą suflė.

„Socialinių tinklų karta ieško maisto, tinkančio fotoobjektyvams. Būtent tokie yra japoniško stiliaus blynai, kurie, atrodo, šiek tiek siūbuoja lėkštėje. Skirtingai negu tradiciniai lietiniai, kurie yra ploni ir elastingi, kad juos būtų galima apversti, japoniški blynai yra pagaminti naudojant išplaktą kiaušinio baltymą ir kepami metalinėje formelėje, kad pasiektų reikiamą aukštį. Maždaug dvigubai storesni negu visiems žinomi amerikietiško stiliaus blynai, jie taip pat yra labai švelnios tekstūros ir panašūs į populiarųjį prancūzų virtuvės patiekalą suflė“, – teigia L.Rimgailė.

Organizatorių nuotr./Liucina Rimgailė ir tinklaraštininkės
Organizatorių nuotr./Liucina Rimgailė ir tinklaraštininkės

Liucinos Rimgailės receptas: purūs ir minkšti japoniški blynai

Ingredientai (8 blyneliams):

tešlai:

  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 60 g cukraus;
  • 120 ml pieno;
  • 180 g blynų mišinio, skirto širdelės formos blynams (galima keisti paprastais kvietiniais miltais)
  • 4 kiaušinių baltymai;
  • žiupsnis druskos.

padažui:

  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 500 g grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 200 g cukraus;
  • 400 g šaldytų uogų.

papuošimui:

  • šviežių uogų;
  • mėtų lapelių.

Kepimui reikės metalinių žiedų (maždaug aštuonių centimetrų skersmens).

Organizatorių nuotr./Japoniški blynai
Organizatorių nuotr./Japoniški blynai

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje išplakite trynius, 30 g cukraus, pieną ir miltus ar miltų mišinį.

2. Kitame dubenyje išplakite baltymus su žiupsniu druskos. Pabaigoje į šią masę įberkite 30 g cukraus ir išplakite iki labai standžių putų.

3. Baltymus per tris kartus, labai švelniais judesiais įmaišykite į tešlos masę.

4. Keptuvę ir metalinius žiedus apipurkškite aliejumi ir nustatykite neaukštą temperatūrą. Tešlą pilkite iki 2/3 metalinio žiedo aukščio. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite apie 7–8 min. Paskui greitai žiedus su blynų tešla apverskite bei kepkite dar kelias minutes.

5. Paruoškite padažą. Braškes pavirkite iki 10 min, po to perkoškite, kad liktų tik tyrė. Įmaišykite 80 g cukraus ir visiškai atvėsinkite. Maskarponės sūrį, grietinėlę ir 120 g cukraus išplakite iki standumo, įmaišykite norimą kiekį tyrės ir švelniai išmaišykite gautą masę.

6. Patiekite su blyneliais, šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais.

Organizatorių nuotr./Japoniški desertiniai blynai
Organizatorių nuotr./Japoniški desertiniai blynai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais