Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymus sūrininkas gaivins gamintojų ir kokybiško maisto ieškotojų susitikimų tradiciją

„Kad ir kaip gaila, ryšį su turgumi buvome praradę. Atėjo laikas grįžti ten, nuo ko pradėjome – kurti valgytojų ir augintojų bendruomenę“, – sako sūrininkas, asociacijos „VivaSol“ ir ūkio „Paskui saulę ir ožkas“ įkūrėjas Valdas Kavaliauskas. Natūralių produktų ieškantys vilniečiai nesunkiai prisimins, kad pirmąjį „Solidarų turgų“, kuriame buvo parduodamos ekologiniuose ūkiuose išaugintos daržovės bei maisto produktai, ūkininkai įkūrė Vilniaus centre, „Cafe de Paris“ kavinėje. Jame sūriais prekiaudavo ir V.Kavaliauskas.
Valdas Kavaliauskas
Valdas Kavaliauskas / Organizatorių nuotr.

Vėliau vilniečiai pamėgtų smulkiųjų gamintojų ir ūkininkų produktų pirkti sekmadieniais sugužėdavo į „Mano Guru“ kavinę, o ketvirtadieniais pradėjo veikti Tymo turgus, netoli Užupio tebegyvuojantis iki šiol. Kam reikia naujos iniciatyvos?

Mums patinka mintis dalintis tuo, ką kuriame patys, o taip pat skleisti mums ypatingai svarbų holistinį požiūrį į maisto produktus.

„Miesto centre šiandien daugiau statytojų nei ūkininkų, – juokauja V.Kavaliauskas ir dėsto naują savo idėją – sekmadieniais valgytojai ir augintojai nuo šiol rinksis nuo miesto centro kiek nutolusiame „Benedikto turguje“. – Mums patinka mintis dalintis tuo, ką kuriame patys, o taip pat skleisti mums ypatingai svarbų holistinį požiūrį į maisto produktus.“

Organizatorių nuotr./Naujas sekmadienio ekologinis turgus
Organizatorių nuotr./Naujas sekmadienio ekologinis turgus

V.Kavaliauskas tikisi, kad nauja vieta suburs ūkininkus, kuriems itin svarbu mylėti žemę, o ne su ja kovoti, ją gryninti, o ne teršti, saugoti bioįvairovę, kurti ir ūkininkų, ir gyvulių, kuriuos jie augina, gerovę.

„Mums labai svarbu, kad atėję žmonės kalbėtųsi, kad klaustų, o mes galėtume jiems papasakoti, kaip maistas atkeliauja iki jų stalo. Toks ryšys yra nepaprastai reikalingas“, – įsitikinęs sūrininkas, visoje Lietuvoje garsėjantis savo ožkų sūriais.

Organizatorių nuotr./Valdas Kavaliauskas
Organizatorių nuotr./Valdas Kavaliauskas

Sekmadieniais, jis viliasi, vyks daugiau nei turgus – bus ir dalijimosi patirtimi, ir diskusijų apie agroekologiją, ir degustacijų, ir bendro stalo, ir naujų skonių, kuriuos su meile iš kaimo miestiečiams atveža kaimo žmonės.

Pirmajame ekologiniame turguje dalyvavo septyni augintojai. Atmosfera, kurią jie sukūrė turguje, rodos, buvo tai, ko norėta pasiekti. Žmonės ne tik pirko, bet ir ragavo, klausė, kalbėjosi. Jame buvo ir duonos, ir ožkų bei karvių pieno sūrių, putinų, šaltalankių, svarainių uogienių, kanapių produktų, medaus, daržovių.

Organizatorių nuotr./Naujas sekmadienio ekologinis turgus
Organizatorių nuotr./Naujas sekmadienio ekologinis turgus

Sekmadienio ekologinio turgaus tradiciją žada pratęsti knygų autorė, rauginimo meistrė Ieva Šidlaitė. Ji surengs rauginimo edukaciją-degustaciją ir išmokys pasiruošti sveikų raugintų produktų.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Šidlaitė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Šidlaitė

Savo sūrius pristatys ir ukrainiečiai sūrininkai iš „Doobra ferma“. Jų pagamintas kietasis sūris Druskininkų sūrių festivalyje laimėjo publikos mėgstamiausio prizą.

„Su ukrainiečiais sūrininkais dalyvaujame tokioje mainų programoje – mes išvykstame pagyventi į jų ūkį Ukrainoje, o jie į sodybą „Paskui saulę ir ožkas“ atvyksta pakeisti mūsų“, – pasakoja V.Kavaliauskas ir sako, kad augintojų bendruomenė yra tokia sava, kad primena gimines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos