Sportas gyvai
2020 08 11

10 faktų, kurių nežinojote apie batutus

Tikriausiai nerasime žmogaus, kuris nėra bandęs šokinėti ant batuto. Tai smagi pramoga ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Štai keletas faktų, kurių tikriausiai nežinojote apie batutus.
Batutų pramogos Palangoje
Batutų pramogos Palangoje / Partnerių nuotr.

1. Batutai olimpinėse varžybose.

Šuoliai ant batuto, kaip savarankiška sporto šaka, atsirado dar 1954 m. JAV. Bėgant metams ši sporto šaka taip išpopuliarėjo, kad nuo 2000 metų tapo Olimpinė sporto šaka. Varžybų metu atliekamos pratimų serijos, kurias vertina pagal jų sudėtingumą.

2. Pirmasis batutas pasaulyje

Yra sakoma, kad pirmuosius batutus išrado Amerikos indėnai. Šokinėdami šokdavo šventinį šokį ant įtemptos jūrų vėplio odos per pavasarinę banginių medžioklės šventę. Tačiau oficialiai pirmasis batutas išrastas 1936 m. Jį sukūrė George Nissen ir Larry Griswold. Kad išpopuliarintų jį, jie išsinuomojo kengūrą ir kartu su ja šokinėjo Niujorko centriniame parke.

3. Didžiausias batutų parkas pasaulyje

Škotijoje, Glasgow mieste, yra įsikūręs didžiausias pasaulyje batutų parkas, kurio plotas 63000 kvadratinių metrų, jame yra daugiau nei 200 batutų. Krepšinio ir futbolo aikštelės, Ninja Warior kliūčių ruožai ir dar daugybė įvairiausių pramogų po vienu stogu. Lietuva taip pat turi savo didžiausią batutų parką po atviru dangumi šalyje, jis yra pajūryje, Palangos vasaros parke.

4. Šuolio ant batutų rekordai

Žmonės šokinėdami ant batutų pasiekė įvairiausių rekordų. Štai keletas jų: daugiausia kartų sušokinėta buvo 2003 metais Jungtinėje Karalystėje, Brian‘as Hudson‘as iš eilės sušokinėjo net 3333 kartus. Ilgiausias šokinėjimo maratonas truko 2017 metais, net 25 valandas ir 35 minutes. Didžiausias žmonių skaičius, kuris vienu metu šokinėjo ant batuto – 375 asmenys.

5. Batutai – geriausi treniruokliai astronautams

NASA įtraukė šokinėjimą ant batutų į astronautų reabilitacijos programą, nes nustatė, kad jie daug efektyvesni už bėgimo takelį. Pasirodo, treniruotės ant batuto taip nekenkia sąnariams bei raiščiams.

6. Šuoliai ant batuto – vaistas nuo depresijos

Ištirta, kad šokinėjimas ant batuto ne tik naudingas fizinei būklei, bet ir streso mažinimui. Darbe, namuose, mieste patiriamą stresą galima paprastai „išleisti“ šokinėjant. Su kiekvienu pakilimu į orą taip pat pakils ir Jūsų nuotaika. Šuoliai ant batutų išskiria laimės hormonus.

7. Batutas – puikus būdas sulieknėti

Jei turite viršsvorio, Jums labai tinka batutų sportas. 10 minučių šokinėjimo ant batuto prilygsta pusvalandžio bėgimui ant takelio. Dar geresnė žinia, kad šokinėjant ant batuto yra ne taip apkraunami sąnariai ir raiščiai, todėl traumų rizika yra ženkliai mažesnė.

8. Šokinėjimas ant batuto gerina regėjimą

Ar žinojote, kad šokinėdami ant batuto galite pagerinti savo regėjimą? Kiekvieną kartą pašokdami ir nušokdami stiprinate regos raumenis ir nervus. Šokinėdami reguliariai galite atkurti akies lęšių formą ir funkcijas.

9. Batutas yra naudingas jūsų kūnui, ypač jūsų kaulams!

Reguliarus šokinėjimas padidina kaulų tankį ir gali padėti išlaikyti kaulų masę vyresnio amžiaus žmonėms. Tai padeda išvengti osteoporozės.

10. Batutas Billo Gates‘o kamabaryje

Vienas turtingiausių pasaulyje žmonių, Microsoft įkūrėjas, turi batutą savo treniruoklių salėje. 2500 kvadratinių metrų erdvėje yra kartu su batutu yra įrengta sauna, garinė pirtis ir drabužinė. Pats Billas Gates'as neatvirauja, kokį batutą turi savo namuose, bet manoma, kad tokį pat, kokį mes visi naudojame.

Jei lankysitės Palangoje – aplankykite Palangos vasaros parko batutų zoną. Ten galėsite įsitikinti, kad batutas yra ne tik puiki, bet ir naudinga pramoga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius