Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 29

11 pavojingiausių dalykų jūsų virtuvėje

Jeigu galvojate, kad tai tik aštrūs peiliai, kviečiame skaityti toliau. Su kokiais pavojais galime susidurti virtuvėje?
Moteris plauna indus
Moteris plauna indus / 123RF.com nuotr.

Daugelis indų, rakandų, priemonių, kurios turėtų palengvinti buitį, turi ir kitą pusę apie kurią nesusimąstome. Štai kokius pavojus virtuvėje aprašo housebeautiful.com.

Keptuvės su teflonine danga

Tokios keptuvės gali būti puikus pasirinkimas, nes jas itin lengva valyti, tačiau tai gali būti ne pats protingiausias pasirinkimas, kai kalbama apie jūsų sveikatą. Verta žinoti, kad, pavyzdžiui, nekokybiškos, netinkamai naudojamos, subraižytos ir toliau naudojamos keptuvės gali neigiamai paveikti sveikatą. Tai viena iš daugelio priežasčių, kodėl patariama išmėginti ilgaamžėmis vadinamas ketaus keptuves. Arba – atidžiai prižiūrėkite savo indus ir reguliariai juos keiskite.

Kaip rašoma eatthis.com, PTFE danga, neleidžianti maistui prilipti, kaitinant „išskiria įvairias dujas ir chemines medžiagas, kurios gali būti toksiškos“, teigiama žurnale „Environmental Science and Pollution Research“ paskelbtame tyrime.

Oro gaivikliai

Kai ima sklisti nemalonus kvapas, kai kurie griebiasi oro gaiviklio, kad greitai išspręstų problemą, tačiau, tyrimų duomenimis, cheminės medžiagos, esančios oro gaivikliuose, pavyzdžiui, aerozoliuose, geliuose ir smilkalų lazdelėse, galit sukelti astmą, plaučių pažeidimus ir net vėžį.

Konservuoto maisto skardinės

Neseniai atliktas tyrimas rodo, kad konservuoti maisto produktai, ypač sriubos ir makaronai, gali būti veikiami cheminės medžiagos BPA (bisfenolio A). Ši cheminė medžiaga dažnai naudojama skardinėse ir gali imituoti estrogeno poveikį bei sukelti sveikatos problemų. Laimei, konservuoti gėrimai, mėsa ir žuvis nėra siejami su didele BPA koncentracija. Taip pat prieš ragaudami būtinai patikrinkite, ar konservų kraštai nėra surūdiję, įdubę ar išsipūtę.

Plastikinė plėvelė

Nors pastaraisiais metais vieni iš dažniausiai naudojamų ftalatų, esančių plastikinėje plėvelėje, buvo pakeisti, teigiama, kad šie pakaitalai taip pat yra susiję su tokiomis sveikatos problemomis kaip aukštas kraujospūdis ar paauglių atsparumas insulinui ir kt.

Orkaitės valiklis

Šveisti riebalus iš orkaitės vidaus tikrai nėra malonus darbas, tačiau turėtumėte būti atsargūs dėl valymo priemonių, kurias naudojate šiems nešvarumams pašalinti. Nustatyta, kad tam tikri purškikliai, skirti valyti orkaitėms, turi neigiamą poveikį kvėpavimo takams, dirgina odą ir kt.

Virtuviniai rankšluosčiai

2015 m. Kanzaso valstijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad virtuviniai rankšluosčiai yra vienas iš labiausiai užterštų virtuvės reikmenų. Palietus rankšluostį prieš nusiplaunant rankas, o paskui dar kartą gaminant maistą, gali atsirasti kryžminė tarša, o kartu ir per maistą plintančios ligos.

Pjaustymo lentelės

Jei neturite atskirų pjaustymo lentelių mėsai ir daržovėms, rizikuojate užsikrėsti įvairiomis ligomis. Įsigykite jų bent dvi ir naudokite skirtingiems maisto produktams – žuviai, žaliai mėsai ir t.t. Patariama medinių lentelių neplauti indaplovėje – dėl karščio ir vandens gali suskilinėti jų paviršius ir atsirasti plyšių tokioms bakterijoms, su kuriomis nenorėtumėte susidurti.

123RF.com nuotr./Pjaustymo lentelė
123RF.com nuotr./Pjaustymo lentelė

Druskinės ir pipirinės

2008 m. Virdžinijos universiteto atlikto tyrimo duomenimis, ant stalo esančios druskinės ir pipirinės yra vienas didžiausių virusų plitimo kaltininkų. Ant jų nuolat patenka mikrobų nuo visų rankų, kurios per dieną jas paima į rankas. Po vakarienės valydami stalą turėtumėte nuvalyti ir druskinę su pipirine.

Virtuvinė kriauklė

Atrodo, kad vieta, kurioje plaunate įvairius maisto produktus, daržoves ir indus, yra švari, tačiau pasirodo, kad virtuvės kriauklė gali būti purvinesnė už tualetą. Nuo indų likusios maisto dalelės sudaro palankią terpę veistis tokioms bakterijoms kaip E. coli ir salmonelės.

Kempinės

Ar esate pasiruošę sužinoti bauginančią statistiką? Ant vidutinės virtuvės kempinės kas 20 minučių gali atsirasti naujų bakterijų, rašoma delish.com. Tai reiškia, kad virtuvės kempinėlei reikia skirti daugiau priežiūros, kad būtų išvengta kenksmingų ligų sukėlėjų, tokių kaip E.coli ir salmonelės, dauginimosi. Labai svarbu šias kempinėles reguliariai keisti.

Žalia mėsa

Kaip rašoma eatthis.com, nuo kriauklės iki peilio ir pjaustymo lentos – žalia mėsa gali užkrėsti beveik viską virtuvėje ir sukelti per maistą plintančias ligas, kuriomis, anot Carothers, JAV kasmet suserga 48 milijonai žmonių, o miršta 3 000.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas