Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 24

1200 km per Lietuvą: Londone užpuolė uodai, o Amerikos Lietuvoje nerado

Vilnietė Vaiva Pumputienė su vyru ir aštuoniolikmečiu sūnumi šią vasarą leidosi į lietuviškai užsienietišką kelionę: nutarė aplankyti kaimus ir gyvenvietes Lietuvoje, kurie turi keistus pasaulinius pavadinimus. Nors daugeliui yra girdėtas „europietiškas“ Jonavos rajonas, tačiau įdomių vietovardžių Vaiva rado ir daugiau. Tiesa, kai kurie iš jų, deja, belikę tik internete – gyventojų ten nėra arba yra vienas kitas, nėra ir kaimą žyminčio ženklo.
Vaivos šeimos kelionė po lietuvišką užsienį
Vaivos šeimos kelionė po lietuvišką užsienį / Asmeninio archyvo nuotr.

Po Lietuvą automobiliu šeima keliavo tris dienas ir per šį laiką nuvažiavo apie 1200 kilometrų. Kaip sako Vaiva, prieš kelionę teko atlikti ir „namų darbus“ – internete paieškoti su pasaulio šalimis ir miestais susijusių vietovardžių. „Keisti pavadinimai Lietuvoje, įdomūs vietovardžiai“ – tokius raktinius žodžius Vaiva įsivedė į paieškos sistemą.

„Mums ši kelionė – tai daug pirmųjų kartų, tai – kaip lobių paieška. Pirmą kartą per 19 bendrų šeimos metų išvykome pakeliauti po Lietuvą automobiliu ir nakvojome kempinguose. Dar kartu vežėmės ir du šunis“, – pasakojo Vaiva.

Prieš kelionę – namų darbai

Be daugeliui žinomos Šveicarijos, Londono, Venecijos ir Paryžiaus Jonavos rajone, Vaivai pavyko rasti daugiau vietovardžių – tiek, kad apvažiuoti juos prireikė net trijų dienų.

V.Pumputienės šeima lankėsi Užsienyje, Rojuje, Pragarėlėje, Aleksandrijoje (jos Lietuvoje yra dvi), Indijoje, Europoje, Fliorencijoje. Internete buvo ir daugiau pavadinimų – Švedai, Madagaskaras, Geri vakarai, Vakarai, Amerika, tačiau ne iki visų jų buvo galimybė nuvažiuoti – iki šių vietų kelio nerodo jokia navigacinė sistema.

„Pavyzdžiui, Prienų rajone yra Amerika, bet iki jos niekas neveda, taip pat yra vietų, kur viena navigacija nurodo kelią, o kita ne. Tokių vietų važiavome patikrinti“, – kalbėjo V.Pumputienė.

Taip pat prieš kelionę Vaiva žemėlapyje „susidėliojo taškus“ – kaip, atsižvelgiant į kaimų ir gyvenviečių koordinates, reiktų važiuoti.

„Taip išėjo, kad tie taškeliai buvo per visą Lietuvą. Išvažiavome iš Vilniaus, paskui – į Jonavą, o pirmoji nakvynė buvo Raseiniuose.

Tada Šilalės rajonas, Mažeikiai. Nakvojome prie Šiaulių. O trečią dieną – Šiauliai – Panevėžys – Ignalina ir grįžome į savo sodybą Molėtų rajone“, – kalbėjo pašnekovė.

Į Rojų sūnus grįžo po 17 metų

Vaiva sako, kad atvykus į kaimus, kurie bebaigiantys išnykti, kaimo informacinių ženklų dažnai jau nėra. Nors navigacinė sistema rodo, kad tu esi Madagaskare, tačiau jokio patvirtinančio ženklo – nėra.

Beje, tokias vietoves šeima ištyrinėdavo iš įvairių pusių: jei ženklo nėra čia, gal jis yra kitur?

Londonas Jonavos rajone keliautojus pasitiko visai nesvetingai – spiečiumi uodų.

„Juokaudami šią kelionę išties vadinome lobių paieška. Tik išvažiavę iš Vilniaus pirmu reikalu važiavome į Europą, esančią Vilniaus rajone, ir ją radome – buvo labai daug džiaugsmo“, – juokėsi V.Pumputienė.

Užsienio kaime Molėtų rajone keliautojus užklupo lietus, o Londonas Jonavos rajone pasitiko visai nesvetingai – spiečiumi uodų.

„Paryžiuje radome kavinę, kuri vadinasi „Paryžiaus užeiga“. Čia ir pietavome“, – sakė V.Pumputienė.

Vėliau, pasiekę Žemaitiją, šeima ne tik aplankė Indijos kaimą Šilalės rajone, bet ir užlipo į Indijos piliakalnį.

Dar viena ypatinga vieta – Rojus. Prieš maždaug 17 metų Vaivos tėvas čia buvo atsivežęs jos sūnų, o nuotrauka iš šios kelionės šeimos albume liko iki šiol: „Tad šį kartą, po septyniolikos metų, savotiškai pakartojome fotosesiją. Mes fotografavomės prie visų ženklų – juk toks ir buvo mūsų tikslas: įdomūs vietovardžiai.“

Vaiva sako, kad pati kelionė buvo ir įspūdinga, ir įdomi. Ne tik dėl pamatytos Lietuvos, tačiau ir dėl bendros atmosferos.

Asmeninio archyvo nuotr. /Vaivos šeimos kelionė po lietuvišką užsienį
Asmeninio archyvo nuotr. /Vaivos šeimos kelionė po lietuvišką užsienį

Užtenka laiko pamatyti ir kitus objektus

Lietuva yra labai įvairi, tačiau tokią ją ir pamatysi panašių kelionių metu – kai autostradą keičia regioniniai keliai, o šiuos – žvyrkeliai. Jų, sako Vaiva, Lietuvoje yra nemažai.

„Atrakcija buvo ir nakvoti kempinge. Būdavo, atsikeliame ryte, važiuojame į degalinę pusryčių. Buvo labai faina.

Man teko girdėti, kad yra paruošti žemėlapiai, pagal kuriuos galima aplankyti su daržovėmis ir gyvūnais susijusias Lietuvos vietas. Tačiau neteko girdėti, kad būtų sukurti žemėlapiai, kurie vestų per užsienietiškas vietas“, – sakė V.Pumputienė.

Be to, keliaujant po Lietuvą automobiliu ne vieną, o kelias dienas, užtenka laiko pamatyti ir kitus pakelėje esančius objektus: „Mes patys užsukome į Kryžių kalną, taip pat į pajūrį.“

Kalbėdama apie pačią idėją aplankyti užsienį Lietuvoje, Vaiva juokavo, kad taip keliauti gerokai paprasčiau – vykstant į Lietuvos užsienį nereikia įrodyti, kad esi skiepytas, turėti neigiamą COVID testą, o ir sugrįžus nereikia saviizoliacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas