Mokslininkai tikina, kad bakterijos ant numesto maisto atsiduria nedelsiant, ir laikas čia neturi esminės įtakos.
Dr. Paulas Dawsonas, maisto mokslo profesorius iš Klemsono universiteto, su komanda atliko tyrimą, kad įsitikintų, ar 5 sekundžių taisyklė – tiesa. Jis testavo įvairų maistą, nukritusį ant paviršiaus, ant kurio buvo tokių pavojingų bakterijų kaip salmonella ir pan. Nepaisant laiko, kaip greitai maistas buvo pakeltas, šios bakterijos jame atsidūrė nedelsiant. Tokie rezultatai verčia paisyti prielaidos, kad 5 sekundžių taisyklė tėra tik mitas?.. Mokslininkai ištyrė ir tą faktą, kad bakterijos ant maisto papuola daug greičiau nei per 5 sekundes.
Kitas tyrimas, kurį atliko Mančesterio Metropolitano universiteto, esančio Didžiojoje Britanijoje, mokslininkai atskleidė dar vieną įdomybę apie 5 sekundžių taisyklę. Pasirodo, maisto produktai, kuriuose yra didelis cukraus ir druskos kiekis, ne taip lengvai užkrečiami bakterijomis kaip, pavyzdžiui, sveikesnis, sudėtyje daugiau vandens turintis maistas, tarkime, vaisiai.
P. Dawsono nuomone, tokios bakterijos kaip E. coli, salmonella, campylobacter gali sukelti nemalonių pojūčių: pilvo spazmus, vėmimą, viduriavimą, o kraštutiniais atvejais – pneumoniją, inkstų nepakankamumą, imuninės sistemos pažeidimus ir netgi mirtį. Tačiau pastarasis atvejis pasitaiko gana retai.
Vis dėlto mokslininkas skatina atsižvelgti į tyrimo rezultatus ir atsisakyti mėgautis maistu, nukritusiu ant žemės. „Ant žemės nukritusių produktų valgymas gali būti palygintas su važinėjimu neprisisegus saugos diržų. Kai kurie jaučiasi saugūs visą gyvenimą, tačiau niekada negali žinoti, kas gali nutikti.“