Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 10 31

7 labiausiai paplitę prietarai

Visame pasaulyje sklando gausybė prietarų ir dar daugiau apie juos bylojančių bauginančių istorijų. Žmonės visais laikais stengdavosi rasti paaiškinimų, kodėl ištiko viena ar kita nelaimė. Gal todėl prietarai gajūs ir šiais laikais?..
Druska
Druska / Fotolia nuotr.

1. Druska

Kadaise druska buvo itin brangi prekė. Buvo tikima, kad ji turi stebuklingų galių. Manoma, jog ją išpylus laukia nesantaika ir kivirčai šeimoje. Jei norite apsisaugoti nuo nesėkmių, druskos reikėtų permesti per petį. Šis prietaras siejamas su Judu, kuris per Paskutinę vakarienę išpylė druską, vėliau išpranašavusią jo klastą.

Fotolia nuotr./Skaičius 13
Fotolia nuotr./Skaičius 13

2. Skaičius 13

Jau nuo seniausių laikų šis skaičius gąsdina žmones, todėl net ir dabar kai kurie viešbučiai neturi trylikto numerio. O jeigu trylikta diena išpuola penktadienį, vadinasi, lauk bėdos. Ši baimė siejama su Paskutine Jėzaus vakarienė, kai jį išdavė Judas, prie stalo sėdėjęs tryliktas.

Fotolia nuotr./Juoda katė
Fotolia nuotr./Juoda katė

3. Juoda katė

Jeigu juoda katė perbėgo kelią, sakoma, lauk nelaimės. Tačiau yra ir kitokių nuomonių. Tarkime, jei juodoji eina jūsų link – atneša laimę, jeigu nuo jūsų – nusineša su savimi sėkmę.

Fotolia nuotr./Kopėčios
Fotolia nuotr./Kopėčios

4. Negalima vaikščioti po kopėčiomis

Šis prietaras atkeliavęs iš ankstyvosios krikščionybės laikų. Buvo manoma, kad pasvirusios kopėčios sudaro trikampį tarp sienos ir grindų. Todėl po jomis nereikėtų vaikščioti – esą pažeidžiama Švenčiausiosios Trejybės harmonija.

Fotolia nuotr./Supamasis krėslas
Fotolia nuotr./Supamasis krėslas

5. Supamasis krėslas

Viduramžių airių papročiai teigia, kad jeigu paliksite tuščias besisupančias kėdes,  namuose ir tuščiuose krėsluose sulauksite svečių – piktųjų dvasių, kurios, šeimininkams nė neįtariant, jauks jų gyvenimą ir ardys santykius su mylimais žmonėmis.

Fotolia nuotr./`ukos
Fotolia nuotr./Šukos

6. Šukos

Ne vienos šalies folkloras įspėja – jei šukuojantis iškrenta šukos, vadinasi, gresia nusivylimas. O štai sulūžusios šukos gali atnešti ir didesnių bėdų...

Fotolia nuotr./Žvirblis
Fotolia nuotr./Žvirblis

7. Žvirbliai

Kadaise buvo tikima, kad šie paukščiai pagauna ir nuneša mirusiųjų sielas į dangų, todėl reikia juos gerbti. Pakenkus nors vienam žvirbliui, gali užgriūti nesėkmių lavina. Šis prietaras nukelia į romėnų laikus, kai, manoma, žvirbliai įkūnijo dievus. Juos skriausti buvo didelė nuodėmė.

Taip pat skaitykite:

Prietarai. Ar verta jų paisyti?

Tryliktosios dienos penktadienis. Ar tikrai jis nelaimingas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas