Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 11

9 būdai sutaupyti pinigų: kodėl dar to nedarote?

Gali atrodyti, kad taupyti pinigus yra nelengva, tačiau iš tikrųjų yra keletas būdų, apie kuriuos retai kada pagalvojate.
Dovana grynaisiais
Dovana grynaisiais / 123RF.com nuotr.

Nebūtina imtis didelių pastangų, kad sutaupytumėte – yra keletas nedidelių pokyčių, kurie turės didelę įtaką jūsų banko sąskaitai, rašoma businessinsider.com.

Taupant pinigus labiau nei kas kita svarbu suformuoti gerus įpročius – nuo to, kur išleidžiate pinigus, iki to, kaip apie juos galvojate. Paprasti sprendimai, pavyzdžiui, dažniau gaminti maistą namie, pirkti prekybos centrų linijos produktus ir sekti visas savo išlaidas, gali padėti jums eiti teisingu keliu.

Prekybos centrų linijų produktai

Daugelis prekybos centrų turi savo produktų liniją, kurioje dažniausiai puikuojasi pigesni produktai. Nedideli išlaidų pakeitimai gali atrodyti nepakankamai verti dėmesio, tačiau pastebėsite, kad tai padeda sutaupyti.

Tiesa, tai jokiu būdu nereiškia, kad turite aukoti kokybę, pavyzdžiui, jeigu matote, kad popieriniai rankšluosčiai gerokai pigesni, bet netvarkai išvalyti jų reikės dvigubai daugiau, gerai pagalvokite, ar pirkti.

Nenumokite ranka ir į produktus su akcija. Beje, galite jų iškart įsigyti didesnį kiekį ir taip sutaupyti ateityje.

Užsirašykite, kur išleidžiate savo pinigus

Atrodo pernelyg paprasta? Pabandykite kruopščiai atlikti namų darbus. Turėkite su savimi užrašų knygelę, į kurią užsirašykite kiekvieną pirkinį, arba saugokite visus kvitus ir užsirašykite, kiek išleidote, kai tik grįžtate namo. Kai pamatysite, kur iškeliauja jūsų pinigai, bus daug lengviau sulaikyti save nuo išlaidavimo dalykams, kurių jums nereikia.

Beje, padėti gali ir įvairios taupymo programėlės – išbandykite.

Palaukite

Daugelis žmonių tą laukimą vadina „30 dienų taisykle“, nors šis laikotarpis ne visada yra praktiškas. Bendra idėja yra tokia: prieš pirkdami daiktą palaukite iš anksto nustatytą laiką, kad įsitikintumėte, jog tikrai norite to daikto.

Trisdešimt dienų – gera taisyklė prieš perkant bet kokį didelį pirkinį, pavyzdžiui, naują televizorių ar naujus baldus. Mažesniems pirkiniams, pavyzdžiui, drabužiams, geriau skirti nuo poros dienų iki savaitės. Tikriausiai pamatysite, kad palaukus daugelis daiktų, kurių, kaip manėte, norėjote, nebeatrodo tokie patrauklūs.

Prieš eidami į parduotuvę susidarykite sąrašą

Atrodo, kad tai elementarus dalykas, tačiau tikrasis triukas – sudaryti sąrašą ir jo laikytis. Maisto prekių parduotuvės dažnai vilioja pirkti daugiau, nei planavote. Pasižadėjimas laikytis tik savo sąrašo gali padėti to išvengti.

Dar vienas būdas išvengti išlaidų – neikite į maisto prekių parduotuvę alkani. Tyrimais įrodyta, kad ne tik dažniau perkate daugiau maisto produktų, bet ir dažniau perkate nesveiką maistą.

Vietoj kavinių ir restoranų – pasisėdėjimas su draugais namuose

Jei kas mėnesį kavinėse ir restoranuose išleidžiate nemažą savo biudžeto dalį, galbūt laikas jį sumažinti?

Vakaras su artimais draugais, užkandžiai, filmas ar žaidimas gali būti toks pat smagus, kaip ir vakaras klube ar bare. Iškyla vietiniame parke gali būti tokia pat atpalaiduojanti kaip ir pietūs gerame restorane. Ir vienas, ir kitas tikrai kainuos kur kas pigiau, o jūs vis tiek galėsite mėgautis artimųjų draugija.

Gaminkite patys ir išradingai panaudokite likučius

Kai kuriuos žmones gąsdina mintis, kad reikia gaminti patiems, nes tam reikia daug laiko arba trūksta įgūdžių.

Tačiau gaminti tikrai nėra taip sunku, kaip atrodo – yra daugybė greitų ir paprastų receptų, pagal kuriuos galima pasigaminti skanių ir sveikų patiekalų. Be to, gaminti dideliais kiekiais yra pigiau. Nepamirškite ir likučių – tikrai nebūtina jų išmesti, kai galite juos panaudoti kaip ingredientą naujam patiekalui.

Valgykite pusryčius

Jei dar nevalgote pusryčių, pradėkite – taip pasisotinsite ir išvengsite persivalgymo ir gausių pietų ar pirktinių užkandžių dar iki pietų. O tai turi įtakos ne tik piniginei, bet ir gerai savijautai.

Apsirūpinkite tokiais dalykais kaip kiaušiniai, avižiniai dribsniai, dribsniai, jogurtas, granola ir švieži vaisiai – netrukus pastebėsite didelį skirtumą, kiek pinigų išleidžiate maistui.

Lankykitės bibliotekoje

Biblioteka skirta ne tik studentams ir mokslininkams. Laikraščiai, žurnalai, knygos, įvairios paskaitos, mokymai, galimybė pasinaudoti internetu – tai tik dalelė ką galite atrasti bibliotekose. Jeigu ruošiatės pirkti naują knygą, iš pradžių apsilankykite bibliotekoje – galbūt ten ją galėsite perskaityti nemokamai.

Jeigu turite galimybę – auginkite savo maistą

Nebūtina turėti didžiulio daržo ar kiemo – net ir mažame bute gyvenantys žmonės, neturintys vietos, gali auginti bazilikus, mėtas, laiškinius česnakus ar žemaūgius pomidorus. Augindami savo maistą, net jei tai tik prieskoniai ir salotos, ilgainiui galite sutaupyti visai nemažai pinigų. Ypač todėl, kad dažnai tenka pirkti daugiau produktų, nei reikia, ir pusę jų išmesti, kai sugenda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas