Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 30

A.Dryžas apie amžinas klaidas, kurias daro nepatyrę dažytojai

„Mitas, ne kas kitas, kad dažančiajam pirmą kartą neverta naudoti gruntinių dažų. Tai išsigelbėjimas: gruntinis dažas atlaidus klaidoms, parodantys visas paviršiaus ydas, kurias dar reikia pataisyti", – sakyčiau, kad mitas sugriautas juokėsi „Tikkurila“ dažų akademijos ekspertas, tuo pačiu priminęs, kad nedažome saulėkaitoje, o taip pat – ir prieš vakaro sutemas, lietui nulijus ir pakankamai terasai nepradžiuvus.

„Tiek lauke, tiek ir viduje dažymo darbai pasižymi savita specifika“, – pasakojo dažų ekspertas. Taigi, kokias klaidas daro pradedantieji, ir ne tik, dažytojai?

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų, pašnekovo teigimu, kone amžinų, net ir tarp patyrusių dažytojų, yra ta, kad vis dar nemokama susitvarkyti su nešvariais paviršiais ir dulkėmis ant jų.

Atrodytų, elementaru, bet daugelis šį etapą tiesiog pamiršta. Pats procesas nėra sudėtingas, bet kaip jis dažų viršutiniam sluoksniui pasitarnauja!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dažytojas dažo vietuvės lubas.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dažytojas dažo vietuvės lubas.

Ypač pravartu pasitelkti jį virtuvės zonoje, kur esama riebalų dėmių. Kas nutiks to nepadarius?

Nudažytas paviršius išeis dėmėmis, pūslėsis, galutiniame rezultate išleistų pinigų ir prarasto laiko sąnaudos jūsų nenudžiugins.

Tad, verčiau dulkes nusiurbti, nubraukti šepetėliu, na, o pasitikrinimui tiks pirštų testas: jei jais perbraukus dulkių vis dar esama, verta dar pasistengti prieš paleidžiant dažų teptukus į darbą.

Antroji pagal populiarumą daromų klaidųnetinkamai panaudoti arba pasirinkti giluminiai gruntai.

„Nesėkmę patyrę dažytojai linkę kaltinti dažus, bet bėda ne visuomet juose. Kas išduoda, kad bėda grunte? Sienoje atsilūpusios dažų pūslelės", – argumentuoja pašnekovas.

„Jų slėpti po keliais dažų sluoksniais neverta, verčiau nugrandyti, užglaistyti, peršlifuoti ir tik tuomet dažyti pakartotinai", – į teisingą kelią sugrąžina dažų ekspertas. To neatlikus ir įvertinus savo laiką ir už dažus išleistus pinigus gali tekti susiimti už galvos.

A.Dryžo nuomome, mitas, ne kas kitas, kad dažančiam pirmą kartą neverta naudoti gruntinių dažų.

„Tai išsigelbėjimas: gruntinis dažas atlaidus klaidoms, parodantys visas paviršiaus ydas, kurias dar reikia pataisyti", – sakyčiau, kad mitas sugriautas juokėsi „Tikkurila“ dažų akademijos ekspertas.

123RF.com nuotr./Dažytoja
123RF.com nuotr./Dažytoja

Visus, kuriuos paėmus teptukus ir dažus į rankas, užklups abejonės ir klausimai, pašnekovas ragina skambinti į nemokamą „Tikkurila dažų“ liniją kasdien nuo 8 iki 17 val., o gal atsiras ir norinčių prisijungti prie besimokančių dažų akademijoje?

Studijos ir konsultacijos teikiamos taip pat nemokamai: organizatoriai siekia kelti dažymo kultūrą Lietuvoje ir tikina, kad dažymas yra tvarus ir santykinai pigus būdas atnaujinti ir prailginti daiktų gyvavimo laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas