Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 08

Agronomas T.Gurskas atsakė: kodėl šiais metais ant medžių pūva obuoliai ir kas tam užkirs kelią

Kaip sako agronomas Tautvydas Gurskas, šiais metais tikrai gana daug sodininkų skundžiasi, kad ant obelų esantys obuoliai gausiai pūva. Ką vertėtų žinoti ir kaip puvinio išvengti, kad turėtume norimo derliaus?
Agronomas Tautvydas Gurskas
Agronomas Tautvydas Gurskas / 123RF ir Eriko Ovčarenko nuotr.

„Šiais metais obelys davė labai didelius ūglius – tam įtakos turėjo ir šiluma vasaros pradžioje, ir drėgmės kiekis šiuo metu, tad, kiek matau, ūgliai siekia kone metrą. Būtent dėl šios priežasties yra per tanku, vaismedžiai nesiventiliuoja, o obuoliai pradeda pūti“, – sako agronomas T.Gurskas. Jis prideda, kad dabar esanti drėgmė taip pat prisideda prie obuolių puvimo ir įvairių ligų plitimo.

Ką galime dar padaryti, kad išvengtume puvinio savo sode? „Pirmiausia, būtina surinkti visus supuvusius vaisius ir uogas, kurie liko ant vaismedžių, sugrėbti lapus, atlikti dezinfekciją, jeigu vaismedžiai gausiai sirgo. Tačiau itin svarbus yra genėjimas – tiek atliekamas pavasarį, tiek vasaros metu – tuo metu patarčiau išgenėti vilkūglius, juos galite genėti ir dabar. Dėl pastarųjų gausos nevyksta ventiliacija, vaisiai negauna saulės, tad didėja puvimo rizika, kadangi ant vaisių ilgiau kabo rasa, drėgmė“, – pasakoja agronomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas