Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 15

Koks kriterijus yra esminis renkantis būstą vyresniame amžiuje?

Jei peržvelgtumėte nekilnojamojo turto skelbimų portalus, matyt, nesunkiai išsigrynintumėte, kad vyresnio amžiaus pirkėjai dairosi gyvenamosios erdvės pirmajame aukšte. Tai tarsi savotiškas apsidraudimas, o jei dar po keleto metų sunkiai vaikščiosiu? Kaip versiuosi gyvendamas ketvirtame aukšte?
Pora
Senjorė / 123RF.com nuotr.

Tai tik vienas iš pavyzdžių, nuo ko atsispiria būsto besidairantys senjorai.

Išties pagyvenusiems asmenims gyvenamosios vietos pasirinkimas gali būti kiek sudėtingesnis, nes tenka atsižvelgti į daugybę veiksnių.

Tarkime, gyvenimas vienkiemyje nevairuojant tampa jau nemenku iššūkiu, o jei dar iki artimiausios vaistinės – keliasdešimt kilometrų, kažin, ar toks variantas bus labai patrauklus.

Bet ne tuomet, kai ruošiesi iš anksto ir daug ką apgalvoji.

Dalinamės keletu patarimų, padėsiančių pasirinkti tinkamą būsto variantą amžėjant:

  • Apsvarstykite vietą: būsto pasirinkimas svarbus veiksnys. Jis turėtų būti įrengtas patogioje vietoje, iš kurios būtų lengva pasiekti medicinos įstaigas, transportą, parduotuvę, šalia esantį parką ir pan.
  • Lemiamas veiksnys turėtų tekti būsto aukštui ir liftui. Kaip žinia, vyresniame amžiuje kyla įvairiausių iššūkių, todėl būstas pirmajame aukšte ar bent jau liftas name padės galimus nepatogumus išspręsti.
  • Įvertinkite artimiausią kaimynystę. Prieš perkant būstą visuomet patartina pasidomėti, kas gyvena šalia. Draugiški žmonės ir pagalba visais laikais praverčia.
  • Būtinai ieškokite būsto su terasa ar balkonu. Kaip gera pasimėgauti saulės spinduliais, o jei dar būtų lopinėlis žemės prie namo (tulpių ar braškių lysvei), matyt, ne viena moteris pasijustų laiminga.
  • Į sprendimų priėmimo procesą įtraukite pagyvenusį asmenį ir atsižvelkite į jo pageidavimus bei poreikius. Tai gali padėti užtikrinti komfortišką savijautą.
  • Apsvarstykite išlaidas: būsto kaina yra svarbus veiksnys. Dar pinigai kapsi už teritorijos tvarkymą, valymą, tai patogu. Bet ne mažiau svarbu, kad numatytas biudžetas tai leistų.
  • Įvertinkite vyresniam žmogui reikalingos pagalbos poreikį: priklausomai nuo pagyvenusio žmogaus sveikatos ir mobilumo, gali prireikti skirtingo lygio priežiūros. Kai kurie senjorai gali gyventi savarankiškai, o kitiems gali prireikti pagalbos, galbūt ateinančios namų tvarkytojos ar slaugytojos. Svarbu patikrinti darbuotojų kvalifikaciją ir mokymą bei užtikrinti, kad jie turėtų reikiamos patirties ir kompetencijos reikiamai priežiūrai teikti.

Atsižvelgdami į aptartus veiksnius, nesunkiai išrinksite būsto variantą pagyvenusiam žmogui, kuris užtikrintų komfortą ir gerą savijautą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas