Bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, rozmarinai, šalavijai, petražolės, kalendros, špinatai, pipirnės, krapai, mėtos, peletrūnai, svogūnų ir česnakų laiškai – visa tai nesunkiai gali atsirasti ant jūsų palangės, be to, pagardinsite virtuvėje gimstančius šedevrus.
Nuo ko pradėti?
- Įsigykite norimų prieskoninių žolelių sėklų ar jų daigų, vazonų, lovelių, tinkamos žemės ir imkitės darbo. Greičiausiai sutiksite, kad patogiausia vieta auginti žoleles – virtuvė, be to, jos, atsižvelgiant į interjero ypatybes, ten ir tinka labiausiai.
- Pasirinktus žalėsius būtinai auginkite ant pietinės, pietvakarinės, pietrytinės palangės. Kadangi niūriuoju ir tamsiuoju sezonu vis trūksta šviesos, savo augalėlius lepinkite papildomu apšvietimu.
- Ar žinote, kokios žolelės išauga itin greitai? Tai pipirnės. Pipirnės turi daug vitaminų, yra nelepios, mėgsta drėgmę ir gaivų orą. Beje, nepagailėkite oro ir visiems kitiems žalėsiams. Tik venkite skersvėjo!
- Žalumynus sėkite 1–1,5 cm gylyje, o kad greičiau išdygtų, galite pridengti plėvele.
- Kai kurie žalumynai, tarkime, rozmarinai – daugiamečiai. Tai reiškia, kad jų derliumi galite džiaugtis ne vienerius metus, o jeigu dar pasodinsite į dailų indą – jie bus puiki interjero puošmena.
- Prieskoniniams žalumynams patinka drėgna, bet ne perlieta dirva. Tad vandeniu lepinkite reguliariai ir stebėkite, kad jo nebūtų per daug. Labiausiai tinka pastovėjęs kambario temperatūros vanduo.
- Jeigu trokštate daugiau spalvų, auginkite ryškiuosius bazilikus – jie puikiai atrodys ant palangės, o ir derinyje su pomidorais ir mocarelos sūriu yra tiesiog nepakartojami.