Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britas parodė, kaip iš tiesų atrodo Italijoje už 1 eurą parduodamas namas

„Žmonės kartais galvoja, kad reikia šimtų tūkstančių, kad galėtum taip gyventi. Bet tai – netiesa“, – sako netrukus trisdešimties sulauksiantis Jungtinėje Karalystėje gimęs George'as Laingas.
George'as Laingas įsigijo namą viename iš Sicilijos miestelių
George'as Laingas įsigijo namą viename iš Sicilijos miestelių / George_Laing „Instagram“ nuotr. / 15min koliažas

Apie nuosavą būstą Londone svajojęs vyras sako supratęs, kad su paskola ten galės įsigyti tik „batų dėžutės“ dydžio butuką. Todėl ėmė nagrinėti nekilnojamojo turto skelbimus kitose šalyse, taip pat ir Italijoje, kurios valdžia kviečia apsigyventi užsieniečius kai kuriose vietovėse ir siūlo jiems įsigyti būstą už itin patrauklią kainą. Kai kada – net juokingą. Pavyzdžiui, 1 eurą, rašo „Euronews“.

123rf.com nuotr./Namai Sicilijoje (asociatyvinė nuotr.)
123rf.com nuotr./Namai Sicilijoje (asociatyvinė nuotr.)

G.Laingas pasakojo pradžioje domėjęsis būstu Bulgarijoje, tačiau galiausiai apsisprendė pirkti namus Italijoje. Jaunas vyras verčiasi privačiais aukcionais, kuriuose perka ir parduoda antikvarinius daiktus.

Šiuo metu jis remontuoja savo pirmąjį namą Sicilijoje. „Londone man buvo per brangu, todėl nusipirkau namą Sicilijoje už 1 eurą“, – juokavo vyras ir pridūrė: „Gyvenau Londone ir daugiau nei 30 proc. mano atlyginimo tekdavo nuomai, todėl, kai nusprendžiau investuoti į nekilnojamąjį turtą, neturėjau galimybės sutaupyti užstatui“, – sako G.Laingas.

„Jei būčiau norėjęs įsigyti namą, mano kredito reitingas nebūtų buvęs pakankamai aukštas, kad galėčiau gauti hipotekos paskolą. Tačiau aš jos nenorėjau.“

Turėdamas maždaug 5 000 eurų biudžetą („Tai buvo viskas, ką tuo metu turėjau savo sąskaitoje“), G.Laingas atsisakė minties apie Londoną.

„Neturiu jokio tikro ryšio su Sicilija. Buvau ten nuvykęs į mokyklinę ekskursiją, kai man buvo kokie 14 metų. Iš jos nieko“, – sako jis.

Pasak jo, svarbiausia jam buvo turėti nuosavą namą. „Tiesiog labai norėjau turėti nuosavą namą, o pasaulyje nėra daug vietų, kur tai galima padaryti vos už kelis tūkstančius“, – tikino britas.

Radęs jį dominantį skelbimą jis išnagrinėjo vietovę ir sužinojo apie gyventojus. Pasak vyro, Mussomelio miestelio bendruomenė atrodė „kylanti, o ne krentanti“, joje daug gerinamos bendruomenės erdvės – todėl jis nusprendė ten išsirinkti nekilnojamąjį turtą.

Tiesa, buvo keletas niuansų, apie kuriuos jis atvirai pasakoja visiems, kas taip pat svajoja apie būstą Italijoje.

„Daugelis Italijos savivaldybių dabar iš anksto internete skelbia nekilnojamojo turto nuotraukas ir aprašymus. Tačiau mūsų atveju iš anksto nematėte nė vienos nekilnojamojo turto objekto nuotraukos. Todėl teko vykti į vietą ir apžiūrėti. Į Mussomelio miestelį keliavome praktiškai neturėdami jokios informacijos, ką rasime“, – sakė britas.

Atvykęs į vietą jis pamatė, kad yra ne vienintelis potencialus pirkėjas – kartu buvo dar 10 žmonių. Visą grupę vietinė moteris vedžiojo po miestelį ir rodė parduodamus namus. Pasak brito, iš viso buvo parodyta keliasdešimt namų.

„Ji turėjo gal 100 raktų nuo miestelio namų“, – prisiminė G.Laingas.

Jo pasirinktas pastatas buvo parduodamas už 1 eurą ir gana geros būklės. „Stogas nekrito ir atrodė gana tvirtas, – sako jis. – Be to, mano laimingasis skaičius yra 11, o toks yra ir namo numeris. Kai už namą iš viso moki apie 5 000 eurų [įskaitant notaro mokesčius], negali būti per daug išrankus.“

Jis taip pat apžiūrinėjo namus kartu su amerikiečiu, kuris jau nusipirko tris ir, atrodo, ketina įsigyti dar kelis. Tad dvejoti nebuvo galima.

„Namų pasiūla ribota, o miestelio tarybos gauna tūkstančius elektroninių laiškų apie juos, todėl jaučiamas tam tikras spaudimas, kad tiesiog pasakytumėte „taip“, – sako britas.

Pagal sutarties sąlygas jis negali savo įsigyto pastato parduoti trejus metus. Be to, pirkėjas įsipareigojo atnaujinti namo stogą ir fasadą. Tačiau praėjus šiam laikui, jis gali su turtu elgtis, kaip nori. Taigi, ir parduoti kur kas brangiau.

Kaip Italijoje nusipirkti namą už 1 eurą?

Sumokėjęs agentūros ir advokato mokesčius bei gavęs energijos vartojimo sertifikatą, G.Laingas už 5 000 eurų įsigijo nekilnojamąjį turtą Mussomeli mieste Sicilijoje.

„Už tokią sumą Londone negautumėte net pašiūrės“, – sako jis ir prisimena, kad už savo buto nuomą mokėjo daugiau nei 1 000 eurų, tad šis namas jam kainavo tik penkių mėnesių nuomą.

Tiesa, įsigytame name netrūko darbo. Nors buvo išlikę gražūs marmuriniai laiptai, originalūs šviestuvai ir raudonmedžio lovos, buvo ir išdaužytų durų, ištrupėjusių sienų ir įtrūkimų fasade.

„Mane labiausiai sukrėtė tai, kad name buvo visą gyvenimą saugoti daiktai, nes savininkas netikėtai išvyko“, – prisipažino jis.

Per pirmąsias keliones Sicilijoje britas praleido tvarkydamas name rastas spintas ir skrynias, tačiau dabar jis pats ėmėsi įrengti vonios kambarį.

„Niekada anksčiau nesu to daręs, bet „YouTube“ yra nuostabus pagalbininkas. Be to, remontas nebūtinai turi būti tobulas“, – sako jis.

Nors name dar reikia prijungti vandenį ir elektrą, bet tai netrukdo G.Laingui likti savo namuose, kol jis atlieka remonto darbus.

„Namuose būnu dvi dienas. Paskui jau beviltiškai noriu nusiprausti po dušu, todėl nakčiai apsistoju vietiniame viešbutyje“, – sako jis.

Savarankiškai viską padaręs britas nusprendė padėti kitiems, kuriems norisi tokios patirties – jis sukūrė vadovą, kuris padės visiems, norintiems įsigyti nekilnojamojo turto Italijoje.

Kam išleido daugiausia pinigų?

Kiek iš tikrųjų kainuoja 1 eurą kainuojantis namas Italijoje? G.Laingas sako, kad, be 5 000 eurų pirkimo išlaidų, medžiagoms kol kas išleido apie 300 eurų ir taupo pinigus stengdamasis kuo daugiau darbų atlikti pats. „Viską darau turėdamas nedidelį biudžetą“, – sako jis.

Didžiausiomis išlaidomis jis įvardija maždaug 1 500 eurų kelionės ir viešbučio išlaidas.

Vyras skaičiuoja, kad baigus remontą, kurio metu bus įrengti du nauji vonios kambariai ir virtuvė, o rūsys paverstas savarankišku butu, jam tai kainuos mažiau nei 15 000 eurų.

Supratęs, kad tokia svajonė labai realistiška, britas neslepia jau norintis įsigyti dar vieną nekilnojamojo turto objektą šioje vietovėje ir tikisi, kad iki 35 metų amžiaus turės 10 nekilnojamojo turto objektų visoje Italijoje.

„Labai skatinčiau ir kitus norinčius leistis į šią kelionę, – sako jis. – Žmonės kartais galvoja, kad reikia šimtų tūkstančių, bet tai netiesa. Jūs neturite likti įstrigę ten, kur esate. Dabar turiu daugiau galimybių įsigyti butą Londone, nes atnaujinau šį nekilnojamąjį turtą. Tiesiog rizikuokite.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas