Šaldytuvui kenkia ne tik apšerkšnijęs šaldiklis
Kai kuris nors didysis buitinis prietaisas turi tam tikrų problemų, nemaloniai stebinti ima ir didesnės nei anksčiau sąskaitos už elektrą. Pavyzdžiui, tam, kad pasiektų optimalių veikimo rezultatų, šaldytuvas turi veikti našiau, taigi jam reikia daugiau energijos.
„Taigi šaldymo prietaisų priežiūra, galima sakyti, prasideda renkant jiems tinkamiausią vietą virtuvėje – tai yra atokiau nuo kaitlentės, viryklės ar orkaitės. Jei galinėje šaldytuvo sienelėje įrengtos grotelės, kartais reiktų prietaisą išjungus nuvalyti nuo jų dulkes.
Visgi viena svarbiausių elektros energiją taupančių šaldymo prietaisų priežiūros taisyklių – reguliarus atitirpinimas, jei kameroje susikaupia 5 mm šerkšno sluoksnis. Tai negalioja bešerkšniams šaldytuvams, tačiau bet kokiu atveju derėtų bent kartą metuose šaldytuvą išjungti ir išvalyti, naudojant atitinkamas priemones – taip dar ir palaikysite šaldytuvo higieną“, – pataria Ignas Bernotas, „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas.
Temperatūra šaldytuvo viduje turėtų siekti 5–6 °C, o šaldiklyje maždaug –18 °C. Jei jame laikoma mėsa ar žuvis, šaldymą gali padidinti iki –21 °C.
Derėtų atminti, kad pakisti šaldymo prietaiso temperatūra gali ir savaime, nuolat laikant jame ką nors karšto, tad, pavyzdžiui, vos iš orkaitės ištrauktam patiekalui reikia leisti natūraliai atvėsti, prieš įdedant į šaldytuvą. Tokiu būdu kiti maisto produktai dėl reikiamos šaldymo temperatūros ilgiau išliks švieži, o technika suvartos tik tiek energijos, kiek reikia.
Patikimos valymo priemonės veikia geriau
Jei namuose turite elektrinę kaitlentę ir gaminate ypač dažnai, išvengti šiokios tokios kūrybinės netvarkos nepavyks. Tačiau žinant, kaip ja tinkamai pasirūpinti, net didžiausi nešvarumai ant paviršiaus iš stiklo keramikos bei nerūdijančiojo plieno nekels jokio galvos skausmo.
Valymo paslaugas teikiančios įmonės „Ainava“ mobilaus valymo padalinio vadovas Saulius Mikalainis sako, kad šiuo klausimu nereiktų eksperimentuoti.
„Skirtingiems paviršiams reikalingos atitinkamos priežiūros priemonės. Aklai vadovaujantis nuogirdomis apie tai, ką ir kuo valyti, neretai gaunasi taip, kad į specialistus kreipiamasi jau po laiko – pageidaujama, jog buitinė technika būtų išvalyta, tačiau pasirodo, kad dėl kokių nors pažeidimų jau reikalinga rimtesnė techninė apžiūra ar net remontas“, – dėsto jis.
Kokiais metodais prižiūrėti techniką ir kokia buitinė chemija jai tinka, ekspertas pataria iškart pasiteirauti, įsigyjant daiktą, ir akcentuoja, jog savo asortimente gamintojas dažniausiai turi specialių priežiūros priemonių. Kylant bet kokių dvejonių, geriau kreiptis į profesionalus, o ne aplinkinius – buitinės technikos priežiūra vienuose namuose nebūtinai bus tinkama ir efektyvi kituose.
Jam antrina ir I.Bernotas, teigiantis, kad valymas gamintojo teikiamomis priemonėmis bus efektyviausias dėl konkretiems paviršiams ar technologijoms prižiūrėti sukurtų komponentų. Pavyzdžiui, to paties gamintojo valymo priemone, sukuriančia apsauginę plėvelę, nušveista kaitlentė ilgiau tviskės švara, o įsisenėjusius nešvarumus lengvai pašalins specialus peiliukas. Tačiau svarbiausia bet kokiam jautriam gaminimo prietaiso paviršiui nenaudoti abrazyvių valiklių ar šiurkščių kempinėlių ir rinktis švelnias šluostes, šiek tiek sudrėkintas vandeniu.
Sankaupos skalbyklės ir džiovyklės filtruose
Norint ilgaamžės ir taip, kaip reikia, tarnaujančios skalbyklės, I.Bernotas pirmiausia pataria kartą per mėnesį atlikti valomąjį skalbimą: nustačius aukščiausią medvilnės programos temperatūrą, subėrus į skalbyklės stalčiuką ar būgną valymo priemones ir paleidus prietaisą veikti be skalbinių viduje.
„Skalbdami kaip įprastai neperpildykite prietaiso būgno – tai kenkia prietaiso veikimui, prastėja skalbimo kokybė. Taip pat, baigę skalbti, palikite prietaiso dureles praviras, kad išgaruotų drėgmė, ir periodiškai išvalykite skalbyklės priekyje apačioje esantį filtrą, kuriame kaupiasi ne tik nešvarumai, bet ir kišenėse užsilikusios „išskalbtos“ monetos ar sagos. Kaip prižiūrėti filtrą teisingai, detaliai aprašyta buitinės technikos instrukcijoje“, – primena I.Bernotas.
Kitas skalbimo rutiną palengvinantis prietaisais – džiovyklė – taip pat turi panašų filtrą, kurį po didesnio kiekio skalbinių, ypač pūkuotų, džiovinimo būtinai reikia išvalyti. Jei iškart neplanuojate dar vieno džiovinimo ciklo, praplaukite filtrą tekančiu vandeniu ir gerai išsausinę vėl įstatykite į džiovyklę. Jos efektyvumas bus geresnis ir bent kelis kartus metuose nuo kondensatoriaus grotelių kryptimi iš viršaus į apačią nuvalius dulkes.
Kaip rūpintis indaplove?
Šis buities pagalbininkas, pasak I.Bernoto, nereikalauja daug ypatingos priežiūros, tačiau visgi neretai nepaisoma lengviausios taisyklės – pašalinti maisto likučius. Pastarųjų turi likti kuo mažiau, tačiau perskalauti lėkščių nebūtina.
„Taip pat svarbu bent kartą per mėnesį naudojant specialias valymo priemones įjungti indaplovę plovimui be indų ir nepamiršti išvalyti filtro, kuriame kaupiasi purvas bei riebalai. Tam naudojant ir specialią indaplovės valymo druską, atnaujinančią vandens minkštinimo filtrą, bei skalavimo skystį indų plovimo kokybė bus geresnė. Kaip dažnai filtrą reikia atnaujinti, priklauso nuo vandens kietumo, kurį galima nustatyti indaplovės valdymo skydelio parinktyse“, – komentuoja I.Bernotas.
Daugelyje šiuolaikinės buitinės technikos, kuriai būtina specifinė priežiūra, yra įdiegtos specialios valymo priminimo funkcijos bei programos, o naujausios kartos prietaisus belaidžiu internetu galima susieti su išmaniuoju įrenginiu.