Kaip daiginti sėklas namuose
Sėklas perrinkite (išmeskite nekokybiškas, pakeitusias spalvą). Gerai nuplaukite, suberkite į daiginti skirtą indą ir užpilkite vandeniu – jo turi būti 3–4 kartus daugiau nei sėklų. Mirkykite 4–12 val. (atsižvelgdami į dydį), kol išbrinks.
Paskui vandenį nupilkite. Išbrinkusias sėklas laikykite be vandens uždengtame inde (kad neperdžiūtų), kol sudygs. Daiginkite nuo 2 iki 10 dienų (atsižvelgdami į rūšį). Dygstančias sėklas reikia bent porą kartų per dieną sudrėkinti, t. y. užpilti vandeniu ir vėl jį nupilti.
TAIP PAT SKAITYKITE: Žaliavalgystės puoselėtojas P. Jaruševičius pataria, kaip sudaiginti sėklas ir kviečių želmenis
Paprasčiausia daiginti kambario temperatūroje (18–20 °C), tamsoje, moliniame inde ar lėkštelėje. Sudygusioms sėkloms leiskite paaugti kelias dienas, kol daigeliai pasieks 6–25 mm (nelygu augalo rūšis) – tokius daigelius vartokite maistui.
Peraugusias daigintas sėklas toliau galite auginti šviesoje ant sudrėkintos marlės, vatos. Kai daigeliai pasiekia 15–20 cm aukštį, nupjaukite ir išspauskite želmenų sultis.
Naudinga žinoti
- Ar žinote, kad daigintos sėklos suteikia ypač daug sveikatai naudingų mineralų ir vitaminų? Pasak specialistų, dygstant kinta grūdų cheminė sandara: juose buvusios pasyviosios medžiagos tampa biologiškai aktyvios. Grūdų daiguose susikaupia organizmą stiprinančios ir žvalinančios energijos.
- Vartoti daigintus grūdus tinka sergant įvairiomis ligomis ir jų profilaktikai. Ištirta, kad daigintuose kviečiuose vitamino B12 padaugėja 4 kartus, kitų B grupės vitaminų – nuo 3 iki 12 kartų, vitamino E – 3 kartus, geležies – 3–4 kartus. Taigi verta namuose ant palangės įsitaisyti neįkainojamą vitaminų šaltinį.
- Jaunuose želmenyse, daigintose sėklose gausu virškinimo fermentų enzimų. Mokslininkų nustatyta, kad dygstančiose sėklose vitaminų kiekis padidėja nuo 50 iki 200 proc. Pavyzdžiui, žaliuosiuose nedaigintuose žirneliuose yra 0,36 mg/g vitamino B12, dvi dienas daigintuose jo kiekis padidėja iki 1,27 mg/g, o keturias dienas daigintuose – pasiekia 2,36 mg/g.
- Angliavandeniai virsta maltoze – ją organizmas lengviau įsisavina ir greičiau paverčia energija.
- Liucernose gausu vitaminų C, A, ir D, chlorofilo bei aminorūgščių (jų yra net aštuonios).
- Vaistinės ožragės turi vitaminų B1, B2, B3, B5, A, D, taip pat geležies, fosforo ir cholino.
- Lęšiai turi vitaminų A, B1, B2, B3, B6, B12, C, ir E, taip pat fosforo, geležies, cinko, magnio ir natrio.
- Daigintomis, pavyzdžiui, liucernų ar saulėgrąžų sėklomis galite gardinti salotas ir kitus patiekalus. Energijos teikiantis užkandis ir desertas – įvairios sėklos (lęšių, kviečių, avižų, miežių, grikių, sojų), sumaišytos su medumi.